Cukkerberg

A britek cukorbeteg miniszterelnöke: Theresa May

2016. július 13. - kiskatka

Már fiatal korától kezdve a vezetésre készült Theresa May, aki a britek második női miniszterelnökeként váltja David Cameront. Ő fog alkudozni az EU-val, és vezényli le a brexitet. Nem utolsó sorban pedig 1-es típusú cukorbeteg.

3_34.jpg

Szerdától lesz kivel tárgyalnia az EU-nak az Egyesült Királyság válásáról: hivatalba lép az új brit miniszterelnök, Theresa May, aki a második női kormányfő Margaret Thatcher után. David Cameron a kilépésről döntő népszavazás másnapján lemondott, és sokáig úgy tűnt, hogy csak szeptember elején választják meg az utódját. A jelöltek azonban egymás után ejtették ki magukat a versenyből, és hétfőre csak az egyébként is legnépszerűbb belügyminiszter maradt talpon. Cameron aznap bejelentette, hogy szerdán még utoljára bemegy a parlamentbe, aztán átadja a stafétát Theresa May-nek.

May 2013-ban vállalta fel nyilvánosság előtt, hogy 1-es típusú cukorbeteg, azaz az életmóddal nem összefüggő, autoimmun, idővel teljes inzulinhiányos állapotot eredményező diabétesztípust diagnosztizálták nála.

May kitűnő példa arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben az 1-es típusú cukorbetegség nem csak gyermekkorban alakulhat ki, hanem gyakorlatilag bármilyen életkorban. Sőt, 40 éves kor felett diagnosztizált cukorbeteg közül minden ötödik 1-es típus.

1_108.jpg

Az 1-es típus gyerekkorban jó eséllyel gyakoribb, mint a felnőttek körében, habár ezt is lehet vitatni. A statisztikába ugyanis nagyon bezavar, hogy míg gyerekeknél viharos gyorsasággal kialakul a teljes vagy majdnem teljes inzulinhiányos állapot, felnőtteknél ez a folyamat lassabb. Sok felnőtt 1-es típust ezért a tünetek jelentkezésekor tévesen 2-es típusba sorolnak. 2-es típus esetén van és meg is marad jó esetben az inzulintermelés, csak a termelt inzulin nem úgy hat, ahogy kellene. Ezzel szemben 1-es típus esetén az inzulintermelést a kisiklott immunrendszer belátható időn belül lenullázza és a külső inzulinadagolás elkerülhetetlen.

May is klasszikus tüneteket produkált 2012-ben. Sokat fogyott, sokat ivott, sokat járt mosdóba, fáradékony volt, végül egy makacs megfázás miatt fordult orvoshoz, ahol megállapították a diabéteszt. A diagnózis sokként érte - és ahogy az lenni szokott - utólag már nem is nagyon értette, hogy nem fedezte fel a tünetekben az épp kialakuló cukorbetegségét. Az inzulintermelést fokozó tablettás kezelésről inzulinra váltottak. Először kétszer, jelenleg négy alkalommal szúrja magát egy nap.

2_43.jpg

Mayről úgy tartják, magánéletéről csak nehezen nyílik meg, és nem pletykál másokról sem. A cukorbetegségét mégis nyíltan vállalja. Legfőbb inspirációja Steven Redgrave, cukorbeteg evezős olimpikon. "Nem szúrom magam a nyilvánosan a vacsoraasztalnál, de nem is titkolom. Csak annyit mondok: kezdjetek el enni, nekem még van egy kis dolgom, inzulint kell adnom magamnak."

Theresa May egyik hobbija a főzés, saját bevallása szerint száz szakácskönyve van otthon, és Jamie Oliver nagy rajongója. A brit média már korábban felfigyelt rá, hogy mennyire vonzódik a feltűnő cipőkhöz: egyik híres beszéde alatt éppen egy leopárdmintás magas sarkút viselt. Nemcsak a cipőiből látszik azonban, hogy szereti a divatot, hanem abból is, hogy egy műsorban azt válaszolta, ha csak egy luxuscikket választhatna, akkor egy életre szóló Vogue-előfizetéssel költözne ki egy lakatlan szigetre.

May nem könnyű örökséget kap Camerontól, de elég tapasztalt politikusnak tartják, hogy állja a sarat. A konzervatívoknak most minél előbb újra össze kell zárniuk, és a brexit minél előnyösebb feltételekkel történő levezénylése mellett May dolga lesz az is, hogy felszámolja a népszavazási kampány alatt keletkezett repedéseket a kormányban, a pártban és a társadalomban is. Az egyik nagy előnyének tartották, hogy a kampányban nem képviselt szélsőséges álláspontot, a karrierje során azonban soha nem félt felvállalni konfliktusokat.

Theresa May az első T1D, aki világformáló pozíciót tölt be. Óriási dolog ez az egész cukorbeteg közösségnek!

További cikkek és források: index, DiabetesUK, InsulinNation

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr558886308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása