Cukkerberg

Adókedvezmény cukorbetegeknek

2016. január 25. - kiskatka

Minden 1-es típusú és szövődményes 2-es típusú cukorbeteg igényelhet adóvisszatérítést, melynek összege a mindenkori minimálbér 5%-a havonta.

1_67.jpg

A cukorbetegséggel élők nehéz helyzetét méltányolja az az adótörvény, amely bizonyos esetekben lehetőséget nyújt kedvezmény érvényesítésére adóvisszatérítés formájában.

Ki jogosult az adóvisszatérítésre?

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni (a jogszabály által definiált "súlyos fogyatékosság" kategóriát lsd. a következő pontban). Orvosi igazolás nélkül igényelheti a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül. 

Továbbá, azok a magánszemélyek élhetnek a lehetőséggel, akiknek van összevonandó jövedelmük. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy van olyan jövedelmük, ami adózik. Ennek alapján azok a nyugdíjasok vagy pl. GYES-en lévő kismamák, akiknek nincs más bevételük, nem vehetik igénybe ezt a kedvezményt, hiszen tőlük nem történik adólevonás. Azonban, ha egy nyugdíjas vagy egy kismama bérbe adja a lakását, akkor az ebből származó bevétele adózó jövedelemnek számít, tehát abból már igényelhető adókedvezmény.

Mely jogszabályok határozzák meg ezt az adókedvezményt?

A jogszabályi háttér az alábbi három forrásból áll:

    335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet a súlyos fogyatékosságban szenvedők körét határozza meg
    49/2009. (XII. 29) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szól
    1995. évi CXVII. törvény 40.§ a kedvezmény mértékéről rendelkezik

A 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. számú melléklete határozza meg a cukorbetegségnek azon konkrét állapotát, amelynek fennállása esetén a beteg jogosulttá válik a kedvezményre. Röviden ebbe a csoportba tartoznak az 1-es típusú cukorbetegek, illetve a szövődményes 2-es típusú cukorbetegek.

Az inzulinhasználat önmagában nem jogosít a visszatérítésre, ahogy a szövődménymentes 2-es diabosok sem igényelhetik sajnos. A BNO kód (E és 3 szám) a diabetológián kapott ambuláns lapon egyértelműen jelöli, ki melyik csoportba tartozik, ha bizonytalan vagy, azt érdemes megnézni.

A kormányrendelet a következő csoportokat különbözteti meg:

I. típusú diabetes E10 Inzulin-dependens cukorbetegség

    E100 Inzulin-dependens cukorbetegség comával
    E101 Inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal
    E102 Inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel
    E103 Inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel
    E104 Inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel
    E105 Inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel
    E106 Inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel
    E107 Inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel
    E108 Inzulin-dependens cukorbetegség k.m.n. szövődményekkel
    E109 Inzulin-dependens cukorbetegség szövődmények nélkül

Szövődményekkel járó E11 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség - II. típusú diabetes

    E110 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség comával
    E111 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség ketoacidosissal
    E112 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség veseszövődményekkel
    E113 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség szemszövődményekkel
    E114 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség idegrendszeri szövődményekkel
    E115 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség perifériás keringési szövődményekkel
    E116 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség egyéb megnevezett szövődményekkel
    E117 Nem-inzulin-dependens cukorbetegség többszörös szövődménnyel

Ki adhat és mit tartalmazzon az adókedvezményre jogosító igazolás?

Az adókedvezmény igénybevételéhez a cukorbetegség fennállásának hivatalos igazolására van szükség.

Adókedvezményre jogosító igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa; illetve a jogosultságot megállapító szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa által kiadott orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthat ki. Vagyis vagy a diabetológus ír papírt, vagy a diabetológustól kapott egyéb diab-papírok alapján a háziorvos.

Kétfajta igazolás kérhető, végleges vagy ideiglenes. Ez utóbbi általában 1 évre szól, utána újbóli orvosi vizsgálat szükséges.

Az igazolás nem egy előre meghatározott formanyomtatvány, hanem a kezelőorvos által megadott, a beteg adatait is tartalmazó dokumentum, amely igazolja, hogy az adókedvezményre jogosító állapot fennáll. Az igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

    - a beteg személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele
    - az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
    - a súlyos fogyatékosság (értsd cukorbetegség) véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
    - ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
    - az igazolás kiállításának dátuma
    - az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, hanem az adóbevallás saját példányával együtt meg kell őrizni 2018. december 31-ig.

Mekkora az adókedvezmény mértéke?

Az adókedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér 5%-a havonta.

Ha az éves adóbevalláskor érvényesíted a kedvezményt, akkor a 2015-ös évre a minimálbér 105000 Ft volt, tehát havonta 5250 Ft-ot igényelhetsz vissza, amely a teljes évre nézve 63000 Ft. Ha havonta kívánod érvényesíteni a kedvezményt, a 2016-os évben a minimálbér 111000 Ft, ennek 5%-a 5500 Ft, éves szinten 66500 Ft, amit havi lebontásban kapsz meg a fizetésedként (pontosabban nem vonják le). Értelemszerűen azok a hónapok számítanak, amelyekben adózó jövedelmed volt.

Hogyan lehet érvényesíteni az adókedvezmény?

Év közben akár munkaviszonyból vagy más jogviszonyból származó összevonandó jövedelemmel rendelkező jogosult az adóelőleg nyilatkozatánál is jelezheti, hogy személyi kedvezményt szeretne érvényesíteni. Ilyenkor mindenképpen mellékelni kell az orvos által kiállított adókedvezményre jogosító igazolást.

Vállalkozó vagy őstermelő esetében negyedévente kell megfizetni az adót, így a negyedéves adóbevallásánál jelezheti a kedvezmény igénybevételét.

Aki év közben nem tette, az legkésőbb év végén az SZJA adóbevallásban az 53-as bevallásban érvényesítheti ezt a kedvezményt.

Eddig erről nem tudtam - visszamenőlegesen is igényelhetem?

Sokszor előfordul, hogy a kedvezményre jogosult cukorbeteg csak utólag szerez tudomást az adóvisszatérítés lehetőségéről. Ebben az esetben – az igazolás beszerzését követően – az elévülési időn belül – maximum 5 évre visszamenőleg - benyújtott önellenőrzéssel utólag igénybe veheti azt az 53-as bevallásban.

DiabPont magazin nyomán

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr238311538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manó76 2019.02.01. 14:08:38

Szerintem a cikk megírása óta változott a jogosultak köre, a kormányrendelet tartalmazza az E11 BNO kódot is, azaz a szövődménymentes II diabot is. Legalábbis az én olvasatom szerint.
süti beállítások módosítása