Reform bejgli

2014. december 16. - kiskatka

Szuper bejgli receptet találtam a HerbaHáz oldalán, meg is osztom Veletek! Neked is van bevált cukor- és IR-barát karácsonyi recepted? Küldd el nekünk emailben (kata.kiss@egycseppfigyelem.hu) vagy a Facebook oldalunkon direkt üzenetben, mi pedig boldogan kirakjuk itt a blogon és a fácsén! Hadd örüljön neki más is. Előre is nagyon köszi!

3_22.jpg

Egyre több cukrászda és webáruház árul már manapság cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek készített bejgliket, ha nem akarsz otthon sütni, érdemes körbenézni, biztosan találsz majd. Sok sajnos még mindig fruktózzal készül - ezeket kevésbé ajánljuk. Az egyéb cukorhelyettesítőket (nyírfacukor/xilit, eritrit, sztívia), teljes kiőrlésű lisztféleségeket tartalmazó, hozzáadott cukrot mellőző termékek viszont jó választást jelentenek az ünnepekre. A kalóriatartalmuk nem lesz kedvezőbb, mint a cukros termékeknek, de vércukoremelő hatásuk igen.

Ebben a receptben szerepel 1 teáskanál cukor. Az alapítvány dietetikusa, Soltész Erzsébet szerint ettől még jó nekünk a recept, mivel nagyon kis mennyiséget teszünk a tésztába (kevesebb, mint 5 gramm) és az élesztő a futtatáskor fel is eszi, tehát nem is kell vele számolni. Barna vagy fehércukor, az teljesen mindegy egyébként, mivel a barnacukor a fehércukor kevésbé tisztított változata. Vércukoremelő hatása semmivel sem kedvezőbb és tápanyagtartalmát tekintve sem előnyösebb. Egyszerű tévhit és erős marketing, hogy a barna cukor egészségesebb.

Jó sütést!

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
20 dkg kókuszzsír
1 tojás
8 dkg nyírfacukor
1,5 dl natúr joghurt
2 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 citrom reszelt héja
csipet só

A kenéshez: 1 tojás

A mandulás-vörösáfonyás töltelékhez:

30 dkg őrölt mandula
10 dkg aszalt vörösáfonya
15 dkg nyírfacukor
2 teáskanál mandula aroma
fél citrom reszelt héja
0,80 dl forró tej

A mákos-almás töltelékhez:

30 dkg őrölt mák
10 dkg reszelt alma
15 dkg nyírfacukor
1 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál őrölt fahéj
fél citrom reszelt héja
0, 70 dl forró tej

Elkészítése:

1. A joghurtot meglangyosítjuk, belekavarjuk az élesztőt és az 1 teáskanál barnacukrot
2. A kókuszzsírt egy picit mikróban megolvasztjuk, de csak annyira, hogy ne legyen teljesen kemény.
3. Ezután az összes hozzávalót tésztává gyúrjuk.
4. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a töltelékeket: mindkét töltelék esetében a hozzávalókat egy-egy tálban összekavarjuk, majd ráöntjük a forró tejet és összekavarjuk. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
5. A négy tésztacipót kivesszük, óvatosan megnyomkodjuk, hogy a kéz melegétől kissé megpuhuljon, és lehessen nyújtani.
6. Ezután mindeniket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és kettőt mákos, kettőt pedig mandulás töltelékkel kenünk meg. Kézzel rátapasztjuk a kemény tölteléket úgy, hogy a szélein 1-1 cm tésztát üresen hagyunk.
7. Mind a négy szélét visszahajtjuk, és nagyon óvatosan (törékeny a tészta) felcsavarjuk.
8. A négy bejglit ezután egy nagy sütőpapíros tepsire helyezzük, egymáshoz nem túl közel, és 1 órát pihentetjük.
9. Ezután éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük, reggel pedig kivesszük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 3-4 órát kelni.
10. Lekenjük villával felvert tojással, és 180 fokos sütőben kb 35 perc alatt pirosra sütjük (légkeveréses sütőben 160 fok, 20 perc).

Nagyon várjuk a Ti tuti karácsonyi receptjeiteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr308143544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.