Cukkerberg

Ribizlihabos-almás réteges

2014. április 30. - egyszerelunk

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 2013-as győztes tortáját a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Nándori László álmodott meg. Íme, a recept letölthető formában.

 

 

Ribizlihabos-almás réteges - Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

1 szelet

Energia: 134 kcal

Szénhidrát: 8,9 gramm

 

Hozzávalók 1 db 23 cm átmérőjű tortához

Almás piskóta:

0,12 kg reszelt alma

0,08 kg xilit

0,03 kg tojásfehérje

0,02 kg tojássárgája

0,10 kg tönköly búzaliszt

0,03 kg mandulaliszt

0,005 kg sütőpor

késhegynyi fahéj

A xilittel felvert fehérjébe folyamatosan hozzákeverjük az almapürét. Ebből 1/3-ad részt jól elkeverünk a sárgával, a többit óvatosan keverjük hozzá. A száraz anyagokat belekeverjük. Kb. 23 cm átmérőjű tortakarikában 150Cº-on 15 percig sütjük. 

Ribizli öntet:

0,30 kg piros ribizli

0,03 kg xilit

0,015 kg alma pektin

0,100 liter víz

A ribizlit felfőzni, turmixolni, szűrni, beletenni a xilittel elkevert pektint, még egyet rottyantani. 

Alma töltelék:

0,60 kg diabetikus almabefőtt

0,01 kg por zselatin

0,05 liter diabetikus almalé

1/2 db citrom leve

1/4 db citrom reszelt héja

0,05 kg vaj

A befőttet leszűrve apró kockákra vágjuk vagy apró lyukú gitter rácson áttörjük. A befőtt

levet felmelegítjük, a zselatint feloldjuk, hozzákeverjük az almához a citromlével, citromhéjjal és vajjal együtt. 

Alma hab:

0,15 kg reszelt alma

0,02 kg tojásfehérje

0,02 kg xilit

0,10 kg állati tejszín 35%

0,01 kg por zselatin

0,04 kg diabetikus almabefőtt leve

1/4 db citrom reszelt héja

késhegynyi fahéj

A fehérjét felverjük a xilittel. A befőttlében feloldjuk a zselatint, felmelegítjük. Almapürébe: fahéj, citromhéj, felvert fehérje, utána a felvert tejszínhab + óvatosan a zselatint. 

Ribizli hab:

0,06 kg tojásfehérje

0,03 kg xilit

0,06 kg xilit + 0,05 kg víz

0,005 kg por zselatin

0,02 liter víz

0,07 kg ribizli öntet

1/2 db citrom leve 

0,06 xilit + 0,05 vizet felfőzni, ha sűrűsödik és fehéren füstől jó, kb. 195 C° - 200 C°. Fehérjét felverjük a xilittel, hozzáöntjük a xilit szirupot, a ribizli öntetet, citromlevet és a feloldott zselatint.

A piskótát megkenjük a ribizli öntet 1/3-adával, rátesszük az alma tölteléket. 20 percet hűtjük. Rákenjük az alma habot, 20 percig hűtjük. A ribizli habot sima csővel rányomjuk, a "chef fáklyával" helyenként rásütünk a habra, a maradék öntettel díszítjük a tetejét. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/18768114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása