Cukkerberg

Kutyaélet

2013. január 28. - kiskatka

Az emberek kövérek és egyre kövérebbek lesznek. Az ember legjobb barátja pedig ebben is hűségesen követ minket, tempósan terjed az elhízás a kutyák körében is - és a túlsúllyal együtt az izületi bántalmak, a cukorbetegség és a keringési problémák. Felelőtlenség? Vagy már állatkínzás?

fat_dog1.jpgKutya meg a gazdája

Egy nemrég megjelent Nature cikkben összehasonlították a farkas, a kutya és az ember genetikai állományát (genomját) és azt találták, hogy a földművelés megjelenésétől kezdve a kutya evolúciós útja elválik a farkasokétól és onnantól kezdve sokkal inkább az emberhez hasonló. Az emberrel közös evolúciós "fejlődés" kicsúcsosodása pedig az, hogy ahogy nőtt a mi átlagos testsúlyunk, úgy nőtt a kutyáké is. Azaz egyre több a kövér eb. Az emberhez hasonlóan pedig az állatoknál sem csupán esztétikai kérdés a kövérség: a túlsúly a kutyáknál is komolyan növeli az ízületi gyulladás, cukorbetegség vagy épp a keringési betegségek előfordulási gyakoriságát.

A statisztikáknál és a felméréseknél is megbízhatóbban jelzi a probléma súlyosságát, hogy lassan egész kutyafitnesz-iparág nő ki a semmiből, főleg Amerikában, Angliában és Ausztráliában. Kutyadiétás tanácsok, kutyafogyasztó táborok (bootcamp ebeknek), diétás klubok a gazdiknak, csak néhány példa a neten található fizetős szolgáltatások közül. Sőt mi több, már magyar példák is vannak szép számmal (mert enyhén szólva nem állunk rosszul elhízásban), csak rá kell guglizni. Személyes kedvencem az ízületkímélő kutyauszoda.

A túlsúly a házikedvencek esetén az emberekkel azonos okokból alakul ki és kétség kívül párhuzamos gazdáik problémájával. Egy felmérés alapján a kutyák elhízásának három fő oka a nem megfelelő kutyatáplálék kiválasztása, a túletetés és a mozgás hiánya. A javasolt megoldás pedig mozgás és kevesebb kalóriabevitel.  Vagyis változtatni kell, mégpedig sokszor a gazda saját életvitelén (pl túletetés helyett több séta és játék).

Egyértelmű, hogy a kutyák problémája túlmutat az ebek egészségén és sokkal nagyobb egészségügyi és szociális problémát jelez. A kutyakövérség terjedése szomorú indikátora az emberi butaságnak és tunyaságnak. A kedvencek együtt laknak velünk, együtt is esznek és mozognak vagy nem mozognak, vagyis követik az életmódunkat, ami veszélyeztetheti az egészségüket. Állatorvos és állatvédő szemmel extrém esetekben felmerül a kérdés, hogy meddig terjed a felelős állattartás és hol kezdődik az állatkínzás? Bűn-e egészségtelenül felhízlalni egy kutyát? Meghúzható-e bárhol a határ és vajon be kell-e avatkoznia egy felelős állatorvosnak? És ha igen, mi van az egyéb állattartással, a disznó- és baromfihízlalással, akár a lóversenyekkel vagy végső soron a húsevéssel? Egész estés beszélgetőtéma lehet a kérdés.

Nekem nagyon tetszenek azok a programok, amelyek a kutya és gazdája együttes életmódváltását segítik. Sőt, olyan eset is van, mikor a kutya diétája inspirálja a gazdáját az egészségesebb életre. Ez a tuti.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr505045455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása