Cukkerberg

Joghurtos csirke sajtos krumplival

2012. március 13. - katona_évi

Ha nem tudod, mit főzz estére, itt egy tipp! Hortobágyi Anna, köszönjük (megint)! :)

Tovább

Minilabor otthonra: ketontesztek

Egy korábbi posztban írtunk az influenzáról és lázas, hányás-hasmenéses betegségek legnagyobb veszélyéről, a ketoacidózisról (a kisiklott anyagcsere miatt mérgező keton-molekulák képződnek a szervezetben, ami végső esetben eszméletvesztést eredményezhet). A ketoacidózis 1-es típusú cukorbetegeknél tartós magas vércukorszint eredőjeként betegség nélkül is kialakulhat, rosszullét esetén azonban sokkal nehezebb felismerni, hiszen a tünetek egybemosódnak. De mi sem egyszerűbb: a bizonytalanság könnyen eloszlatható, ha van otthon ketonteszt!

Acetone-3D-vdW.png

Aceton molekula - ez is egy keton, ettől lesz körömlakk-lemosó illatú a lehelet ketoacidózis esetén.

Tovább

Utat a béta sejtjeimnek!

Igazán izgalmas kutatási eredmények látnak mostanában napvilágot az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításával kapcsolatban! Nehéz véleményt alkotnom, mert ha van szkeptikus a csodagyógyító gumibogyószörpökkel és a "megtaláltuk a rák ellenszerét" kezdetű fantazmagóriákkal kapcsolatban, akkor az én vagyok - ezeket az új felfedezéseket azonban igazán nem tudom egyelőre hova tenni. Ha megállják a helyüket, kétségtelenül az elmúlt évek legizgalmasabb lehetőségeit villantják fel.

100628-isletoflangerhans.jpg

Inzulintermelő béta sejtek egy Langerhans szigetben, kék szín mutatja 1-1 sejt sejtmagját (DNS molekulákkal), a sok sejt között az inzulintermelő béta sejteket zölden jelölték.

Tovább
süti beállítások módosítása