Cukkerberg

Lődd le a diabot cseresznyemaggal!

2012. június 27. - kiskatka

Volt részetek gyerekként cseresznyemagos westernpárbajban? És a meggymag-céllövölde megvan? Nem is gondoltuk gyerekként, hogy mennyire értékes gyümölcsökkel is szórakozunk... Texasi élelmiszermérnökök kimutatták, hogy a csonthéjas gyümölcsökben olyan bioaktív összetevők vannak, melyek védenek a 2-es típusú cukorbetegség és a keringési problémák kialakulása ellen egyaránt. És a szezonjuk még csak most indul!

birka.jpgidénybarik

Barack, szilva, nektarin, meggy, cseresznye - a sok szénhidrát mellett fenolvegyületek, így antocianin, klorogénsav, kvercetin-származékok és katekinek egyedülálló kombinációját tartalmazzák. Ez a fenolkombináció hatékonyan célozza a szervezet megannyi sejtjét: pozitívan hat a zsírsejtekre, az immunsejtekre és az erek falát alkotó endotél sejtekre egyaránt. Mindegyik csonthéjas gyümölcs tartalmazza mind a négy fenol-vegyületet, csak éppen eltérő mértékben, így a választás rajtatok áll.

Az antocianin antioxidáns hatású, eperben és szederben is nagy mennyiségben megtalálható. Egereken végzett kísérletek alapján a testsúly normalizálásában, az egészséges súly megtartásában segíthet - akár csak a klorogénsav.

A kvercetin szintén antioxidáns és főleg a keringésre van jó hatással. Megakadályozza a zsírplakkok, lerakódások kialakulását az érfalakon, így az érszűkületet, érelzáródást. Hatását eredetileg szőlőben vizsgálták, mérhető módon csökkentette az inzulintermelő béta sejtek stressz-szintjét egerekben. Védhet a diab kialakulásától, de a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén is jól jöhet. A szőlő nem annyira testhezálló magas cukortartalma miatt, ezért inkább érdemes a szeder és málna mellett dönteni - ugyanazon jótékony hatású molekulákat tartalmazzák.

Végül pedig a katekin, mely szintén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, valamint segíti a testsúly normalizálását is. A zöld tea egyik hasznos összetevője.

Igyatok teát, egyetek hozzá cseresznyét szederrel!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr554613189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása