Volt részetek gyerekként cseresznyemagos westernpárbajban? És a meggymag-céllövölde megvan? Nem is gondoltuk gyerekként, hogy mennyire értékes gyümölcsökkel is szórakozunk... Texasi élelmiszermérnökök kimutatták, hogy a csonthéjas gyümölcsökben olyan bioaktív összetevők vannak, melyek védenek a 2-es típusú cukorbetegség és a keringési problémák kialakulása ellen egyaránt. És a szezonjuk még csak most indul!
Barack, szilva, nektarin, meggy, cseresznye - a sok szénhidrát mellett fenolvegyületek, így antocianin, klorogénsav, kvercetin-származékok és katekinek egyedülálló kombinációját tartalmazzák. Ez a fenolkombináció hatékonyan célozza a szervezet megannyi sejtjét: pozitívan hat a zsírsejtekre, az immunsejtekre és az erek falát alkotó endotél sejtekre egyaránt. Mindegyik csonthéjas gyümölcs tartalmazza mind a négy fenol-vegyületet, csak éppen eltérő mértékben, így a választás rajtatok áll.
Az antocianin antioxidáns hatású, eperben és szederben is nagy mennyiségben megtalálható. Egereken végzett kísérletek alapján a testsúly normalizálásában, az egészséges súly megtartásában segíthet - akár csak a klorogénsav.
A kvercetin szintén antioxidáns és főleg a keringésre van jó hatással. Megakadályozza a zsírplakkok, lerakódások kialakulását az érfalakon, így az érszűkületet, érelzáródást. Hatását eredetileg szőlőben vizsgálták, mérhető módon csökkentette az inzulintermelő béta sejtek stressz-szintjét egerekben. Védhet a diab kialakulásától, de a már kialakult 2-es típusú cukorbetegség esetén is jól jöhet. A szőlő nem annyira testhezálló magas cukortartalma miatt, ezért inkább érdemes a szeder és málna mellett dönteni - ugyanazon jótékony hatású molekulákat tartalmazzák.
Végül pedig a katekin, mely szintén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, valamint segíti a testsúly normalizálását is. A zöld tea egyik hasznos összetevője.
Igyatok teát, egyetek hozzá cseresznyét szederrel!