Cukkerberg

Kannabisz a diabétesz-kutatásban

2012. június 26. - kiskatka

1987 óta az ENSZ kezdeményezésére minden év június 26-n - azaz ma - Kábítószer-ellenes Világnapot tartanak. Erről eszembe jutott, hogy jópár évvel ezelőtt cukorbetegek számára pozitív hatású marihuána kivonatokról szóltak a hírek. Még mielőtt néhányan belelkesednétek: senkit sem biztatok füvezésre és a cukorbetegséggel kapcsolatos próbálkozások is rövidesen elhaltak a tapasztalt súlyos mellékhatások miatt.

cannabis.jpg

Az ENSZ hivatalos oldalát itt találjátok, a fotót pedig a Wikiről csentem

A kezdeti kutatások célja valójában a marihuána-fogyasztás cukorbetegekre gyakorolt káros hatásainak kimutatása volt. Az eredmények azonban a várttal teljesen ellentétes hatást sugalltak: a marihuána növény (latin nevén Cannabis sativa) tartalmaz olyan anyagokat, melyek segíthetik a cukorbetegség megelőzését, a cukoranyagcsere stabilizálását, esetleg a magas vércukorszintek okozta szövődmények kialakulásának gátlását is. Egészen pontosan a Cannabidiol (CBD) nevű molekula. A CBD később a gyógyászatban annyira hasznosnak bizonyult, hogy gondos kezek kitenyészetettek olyan Cannabis sativa törzseket, melyek ezt a hatóanyagot az átlagos növénynél jóval nagyobb mennyiségben termelik.

Egyébként kannabinoidok bennünk is vannak, ezek az endo-kannabinoidok (endo=belső, benti). Az idegrendszer és az immunrendszer működésében játszanak szerepet és szerepük rendkívül sokrétű, sok esetben még nem is teljesen ismert. Többek közt a szervezet metabolikus útvonalait, energiaháztartását és a cukoranyagcserét is befolyásolják. Az "endokannabinoid-rendszer" túlműködése testsúlynövekedéshez, inzulinrezisztenciához, növekedő koleszterinszinthez vezet és csökkent glükóz-toleranciát okoz. (A csökkent glükóz-tolerancia azt jelenti, hogy a szervezet nem képes a cukorterhelést kompenzálni és például étkezések után a vércukorszint az egészségesnél magasabb értékre ugrik ki. A cukorbetegség első lépcsőfoka.) Ezeket a negatív hatásokat mind emberben, mind állatmodelleken sikerült kimutatni, vagyis a rendszer gátlása rendkívül logikusnak tűnt - de sajnos messze nem bizonyult biztonságosnak.

Például az egyik speciális endokannabinoid gátló Rimonabant nevű gyógyszer kezdetben világmegváltó csodagyógyszernek tűnt: csökkentette a testsúlyt, a vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, egyben segítette a jobb cukoranyagcserét és lipidanyagcserét, összességében gátolta a metabolikus szindróma kialakulását. A klinikai vizsgálatok során ugyanakkor az is kiderült, hogy rendkívül komoly idegrendszeri mellékhatásai vannak. A Rimonabant használók között súlyos depressziós tünetek léptek fel, egyesek még öngyilkossági hajlamot is mutattak, valamint súlyos idegrendszeri elváltozások kezdetére utaló jeleket produkáltak (multiple sclerosis, parkinson, alzheimer, huntington, többek közt, gyakorlatilag minden, ami az emberi agyat képes leépíteni). Ezért bár egy ideig az európai gyógyszerpiacon kapható volt, rövidesen bevonták, míg Amerikában nem is került piacra. Nincs mese, marad a nehéz út: füvezés helyett diéta, mozgás és önkontroll.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr654611763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása