A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen díjazták a legkreatívabb receptet megalkotó hobbicukrászt is. A selyemút ajándéka tortával Pénzes Kinga kapta a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika KFT. Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagját a Zsolnay Kávéházban megrendezett döntőn.
Egy szelet szénhidráttartalma 16,5g. energiatartalma 232 kcal.
A selyemút ajándéka
Hozzávalók
Szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum
3 db szárított szerzetesek körtéje
3 l víz
Tészta
100 g őrölt mandula vagy dió
50 g őrölt pisztácia
50 g karobpor
5 tojás
½ csomag sütőpor
170 ml szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum
50 g nyírfacukor
80 g olvasztott vaj (82%-os)
1 teáskanál őrölt kardamom
½ teáskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Fehér csokoládés öntet
100 g cukormentes fehércsokoládé
50 ml habtejszín (30%-os)
Málnás réteg
250 g málna
130 ml szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum
2 evőkanál nyírfacukor
1 citromnak a leve
Krém
400 ml 4 ° C –os kókusztej (20%-os) zsírosabb felső rétege
50 g görög joghurt (10 %-os)
100 g nyírfacukor
Tetejére
- 9 g őrölt pisztácia
- 20 g málna
- 15 g kókuszreszelék
Elkészítése
A szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum elkészítéséhez egy széles szájú edénybe 1 liter vizet felforralunk. Amikor a víz elkezd zubogni, beleaprítjuk a szerzetesek körtéjét és 3 percig továbbforraljuk, majd levesszük a tűzről és 15 percig állni hagyjuk. Ezt követően egy másik fazékba átszűrjük. A fenti lépést még kétszer megismételjük. Az így nyert 3 liter fekete édes folyadékot újra elkezdjük forralni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a mennyiség kb. fél liter édes folyadékra csökken. Ezt lehűtjük, beleöntjük egy üvegbe és felhasználásig hűtőbe tároljuk.
A sütemény tésztájának az elkészítéséhez, a tojások fehérjéjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk. Ezt követően hozzáadagoljuk a szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátumot, a karobport, a kardamomot, a fahéjat, a citrom héját, a sütőport, az őrölt mandulát és pisztáciát. A legvégén pedig óvatosan hozzákeverjük a tojások fehérjéjéből vert kemény habot.
180°C-ra előmelegített sütőben lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es torta formájú tepsiben készre sütjük.
Amíg sül a tészta elkészítjük a málnás réteget. A málnát a többi hozzávalóval együtt egy széles szájú fazékba alacsony lángon addig főzzük (kb. 15-20 percet vesz igénybe), amíg egy elég sűrű állagot nem kapunk.
A csoki öntethez a csokit tördeljük egy lábasba, és vízgőz felett olvasszuk össze. Majd hozzáadjuk a felveretlen tejszínt. A tejszín szobahőmérsékletű legyen, és lassan, kis adagokban, folytonos keveréssel adjuk a csokihoz. Addig kevergessük, míg elegyedik a massza, majd gyorsan kenjük a kihűlt tésztára.
Ha a csokiöntet megdermedt, egyenletesen kenjük rá a málnás zselét is.
A krémhez a kókusztej zsírosabb felső részét és a joghurtot a nyírfacukorral kemény állagú krémmé verjük.
A krémet egyenletesen a málnás rétegre kenjük. A sütemény tetejét őrölt pisztáciával, kókuszreszelékkel és málnával díszítjük.