Cukkerberg

A selyemút ajándéka – a háziverseny legkreatívabb receptje

2019. október 25. - szabari.betti

kinga2.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen díjazták a legkreatívabb receptet megalkotó hobbicukrászt is. A selyemút ajándéka tortával Pénzes Kinga kapta a verseny főtámogatója, a 77 Elektronika KFT. Dcont ETALON vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagját a Zsolnay Kávéházban megrendezett döntőn.

Egy szelet szénhidráttartalma 16,5g. energiatartalma 232 kcal.

A selyemút ajándéka

Hozzávalók

Szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum

3 db szárított szerzetesek körtéje

3 l víz

Tészta

100 g őrölt mandula vagy dió

50 g őrölt pisztácia

50 g karobpor

5 tojás

½ csomag sütőpor

170 ml szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum

50 g nyírfacukor

80 g olvasztott vaj (82%-os)

1 teáskanál őrölt kardamom

½ teáskanál fahéj

1 citrom reszelt héja

Fehér csokoládés öntet

100 g cukormentes fehércsokoládé

50 ml habtejszín (30%-os)

Málnás réteg

250 g málna

130 ml szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum

2 evőkanál nyírfacukor

1 citromnak a leve

Krém

400 ml 4 ° C –os kókusztej (20%-os) zsírosabb felső rétege

50 g görög joghurt (10 %-os)

100 g nyírfacukor

Tetejére

  1. 9 g őrölt pisztácia
  2. 20 g málna
  3. 15 g kókuszreszelék

kinga3.jpg

Elkészítése

A szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátum elkészítéséhez egy széles szájú edénybe 1 liter vizet felforralunk. Amikor a víz elkezd zubogni, beleaprítjuk a szerzetesek körtéjét és 3 percig továbbforraljuk, majd levesszük a tűzről és 15 percig állni hagyjuk. Ezt követően egy másik fazékba átszűrjük. A fenti lépést még kétszer megismételjük. Az így nyert 3 liter fekete édes folyadékot újra elkezdjük forralni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a mennyiség kb. fél liter édes folyadékra csökken. Ezt lehűtjük, beleöntjük egy üvegbe és felhasználásig hűtőbe tároljuk.

A sütemény tésztájának az elkészítéséhez, a tojások fehérjéjéből kemény habot verünk. A tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük, majd az olvasztott vajat hozzáadjuk. Ezt követően hozzáadagoljuk a szerzetesek körtéjéből készült gyümölcslé koncentrátumot, a karobport, a kardamomot, a fahéjat, a citrom héját, a sütőport, az őrölt mandulát és pisztáciát. A legvégén pedig óvatosan hozzákeverjük a tojások fehérjéjéből vert kemény habot.

180°C-ra előmelegített sütőben lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es torta formájú tepsiben készre sütjük.

Amíg sül a tészta elkészítjük a málnás réteget. A málnát a többi hozzávalóval együtt egy széles szájú fazékba alacsony lángon addig főzzük (kb. 15-20 percet vesz igénybe), amíg egy elég sűrű állagot nem kapunk.

A csoki öntethez a csokit tördeljük egy lábasba, és vízgőz felett olvasszuk össze. Majd hozzáadjuk a felveretlen tejszínt. A tejszín szobahőmérsékletű legyen, és lassan, kis adagokban, folytonos keveréssel adjuk a csokihoz. Addig kevergessük, míg elegyedik a massza, majd gyorsan kenjük a kihűlt tésztára.

Ha a csokiöntet megdermedt, egyenletesen kenjük rá a málnás zselét is.

A krémhez a kókusztej zsírosabb felső részét és a joghurtot a nyírfacukorral kemény állagú krémmé verjük.

A krémet egyenletesen a málnás rétegre kenjük. A sütemény tetejét őrölt pisztáciával, kókuszreszelékkel és málnával díszítjük.

kinga.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8015263064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása