Cukkerberg

Etikett a diabétesz-közösségben

2024. március 11. - szabari.betti

hannah-busing-zyx1bk9mqma-unsplash.jpg

Sok cukorbeteg ember egyetért abban, hogy a diabéteszes közösséghez való csatlakozás és odatartozás óriási segítséget jelent számukra a mindennapi kihívások során. A sorstársak sokszor tudják támogatni egymást  a tapasztalatok megosztásával, az egyes nehézségek átbeszélésével. A kommunikáció mikéntje azonban kulcsfontosságú. 

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk egymással, és azzal, hogyan kommunikálunk a másikkal, különösen, ha cukorbetegségről van szó. Amikor diabétesszel élsz, sok minden történik a testeddel és az elméddel egyaránt. Vannak napok, amikor a cukrod megőrül, és emiatt frusztráltnak, levertnek, és érzékenynek érzed magad. Csak azért, mert valaki más is cukorbeteg, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanazt a rutint követi, mint te, és ez teljesen rendben van! Te és a diabéteszed egyediek vagytok, és ami neked bevált, az másnál nem biztos, hogy működni fog...és fordítva. Annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az ítélkezés, a zűrzavar és a szégyenkezés a cukorbeteg közösségen belül, elkészítettem egy kis iránymutatót, hogy mit csinálj, mit ne, szerintem. Közös érdekünk, hogy ezek a közösségek biztonságos légkört biztosítsanak.

Mit tegyél?

Legyél támogató! Ha valamelyik barátod nehéz helyzetben van, biztosítsd őt róla, hogy ott vagy mellette! Pusztán egy hallgató fül biztosítása is rendkívül értékes lehet. Mindegy, hogy a diabéteszéről akar valaki ventillálni, vagy sírni egyet, vagy megünnepelni valamit, fontos, hogy tudják, hogy mellettük állsz. 

Kommunikálj! Minél többet beszélsz a cukorbetegségedről, annál inkább inspirálhatsz másokat  a tapasztalataiddal. Oszd meg másokkal az élményeidet!

Légy őszinte! Tudjuk, hogy sokan a tökéletes "Insta-életüket" szeretnék népszerűsíteni az interneten. De a hitelesség kulcsfontosságú. Ne félj megosztani a mélypontjaidat sem, garantálhatom, hogy ezzel segíteni fogsz valakinek.

Légy befogadó! Függetlenül attól, hogy valaki több mint tíz éve, két éve vagy csak hetek óta cukorbeteg, bármin is megy keresztül, az valid. Ne ítélj el senkit a tapasztalata alapján. A cukorbeteg közösségnek mindenki számára biztonságos teret kell jelentenie.

Mit ne tegyél? (Szerintem.)

Ne ítélkezz! Egy haverod panaszkodik a pizzáról, ami miatt megugrik a vércukorszintje, de te simán megeheted? Ne ítélkezz. Nincs két egyforma test, és különösen nincs két egyforma cukorbeteg test. Ne ítélj el senkit a diabétesszel kapcsolatos értékei vagy az általa hozott döntések alapján. Engedd meg a közösségen belüli embereknek, hogy kényelmesen megoszthassák az élményeiket.

Ne gondold, hogy a te utad az egyetlen helyes út. Ahogy korábban is mondtam, ami neked bevált, nem biztos, hogy mindenkinél működik. Ha találtál egy olyan diabétesz kezelési rutint, amely jól működik számodra, az nagyszerű! Csak ne várd el másoktól, hogy ugyanúgy alkalmazzák feltétel nélkül, mint te.

Ne higgy el mindent, amit olvasol! Nagyon sok téves információ van fent a neten! Még a cukorbeteg közösségen belül is. Ne ess pánikba, ha ijesztő statisztikákat látsz, vagy hallasz egy rémtörténetet a diabétesz szövődményeiről. Ha aggódsz valami miatt, vagy kérdéseid vannak, a legjobb, ha beszélsz az orvosoddal, vagy más egészségügyi szakemberrel.

Ne érezd magad bűnösnek! Ne feledd, hogy amit az interneten látsz, az csak egy töredéke annak, ami a valóságban történik. Ha egy cukorbeteg embertársad úgy néz ki, mint aki a létező legjobb életet éli az idő 100%-ában, hipók és hiperek nélkül, emlékeztesd magad, hogy ez vélhetően nem a valóság! Ne érezd magad rosszul, ha neked és a diabéteszednek rossz napja volt. Mindenkinek megvannak ezek a napok, és ez teljesen rendben van. 

Ne félj kérdéseket feltenni! Ne feledd, hogy a cukorbeteg közösségen belüli emberek sok esetben szakértők (persze nagyon sokszor meg nem, szóval csak óvatosan)! Sokan közülük már évek óta élnek diabétesszel, és valószínűleg rengeteg tippjük, trükkjük és válaszuk van a témával kapcsolatos kérdésekre. Ne félj kihasználni ezt az értékes erőforrást!

Szóval ennyi lenne! Néhány bolond-biztos tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy a cukorbeteg közösség tele legyen szeretettel, támogatással és együttérzéssel. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5018336839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása