Cukkerberg

Érzelmi problémák diabéteszes gyerekeknél

2024. január 04. - szabari.betti

istockphoto-865805190-612x612.jpg

A cukorbetegség meglehetősen nagy hatással tud lenni a gyermekek érzelmi világára. Maga a diabétesz fiziológiája is befolyásolhatja az érzéseket, csakúgy, mint a folyamatos napi, napközbeni cukorbetegség-rutin. Azonban a problémák felismerése és a megfelelő mennyiségű rugalmasság segíthet bármilyen érzelmi felfordulás kezelésében.
Cukorbetegség és depresszió gyerekeknél. A diabétesz és a depresszió sokszor szorosan összefügg. Ha másoktól különbözőnek érzed magad, ha soha nem tudsz kiszakadni a cukorbetegség rutinjából, a jövő miatti aggodalmak és a kontroll fenntartásának nehézségei, mind levertséghez, szélsőségesebb esetben depresszióhoz vezethet. Első lépésként szánj időt arra, hogy beszélj gyermekeddel, és kérdezd meg tőle rendszeresen, hogyan érzi magát. Ez kritikus helyzet lehet számára, ezért válassz egy megfelelő időpontot erre a kérdésre. Legyél felkészülve arra, hogy gyermeked rád háríthat némi felelősséget a hangulatáért, ezért légy hajlandó megvitatni azt is, miért érzi ezt így.

Diabéteszes gyerekek és agresszió. A cukorbetegség sokszor egy frusztráló állapot, és ez idővel felhalmozódhat az érintett személyben. Gyakoriak a magas és alacsony vércukorszintre adott agresszív reakciók gyerekeknél. A magas vércukorszint miatt borzasztóan érezhetik magukat, a hipó pedig eleve gátolhatja az agyat abban, hogy jól kezeljék az agresszív érzéseket. Tudatosítani kell gyermekedben, hogy az agressziót nem szabad elfogadni.

A gyerekem nem tartja meg a kontrollt. Nem ritka, hogy egy gyermek fellázad a vércukorszint szabályozása ellen, ezért érdemes lehet több időt szánni arra, hogy kapcsolatba lépj vele, és felismerd, mi lehet a probléma gyökere.

A diabétesz hatása a testvérekre. Ha cukorbeteg gyermekednek vannak testvérei, ők időnként úgy érezhetik, hogy diabéteszes testvérük több törődést és figyelmet kap. Ez megnehezítheti a helyzetet, mivel a cukorbeteg gyerekeknek általában ténylegesen több időre és törődésre van szükségük, így az egyensúly megteremtése nagyon nehéz feladattá válhat. Próbálj megbizonyosodni arról, hogy a cukorbeteg gyermekedre fordított többlet idő és energia időnként letükröződik a testvérek számára is, hiszen nagyon fontos, hogy ne érezzék magukat túlságosan kimaradva. Ezzel szemben diabéteszes gyermeked úgy érezheti, hogy testvéreinek több szabadsága és lehetősége van, mint neki, így a problémának két oldala lehet.

 

forrás: https://www.diabetes.co.uk/emotional-issues-for-diabetic-children

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr2418278495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása