Cukkerberg

Böjtölésből inzulintermelő béta sejtet

2017. február 26. - kiskatka

Pár napos böjtölés beindítja az inzulintermelő béta sejtek regenerálódását, ami alternatív megoldást jelenthet mindkét gyakori cukorbetegségben a megfelelő inzulintermelés helyreállítására - közölték a Cell tudományos lapban a minap megjelent cikkben

"Ha pár napig éheztetjük az egereket, a hasnyálmirigy szigetsejtjeit olyan impulzus éri, amely újraindítja a bétasejtek képződését. Az éhezés átprogramozza a sejteket. Az átprogramozott sejtek képesek lesznek a cukorbetegségben megfigyelhető, csökkent bétasejttömeg regenerációjára, a megfelelő inzulintermelés helyreáll, a vércukorszint rendeződik" - foglalta össze röviden eredményeiket a kutatás vezetője, Valter Longo.

Legalábbis egerekben. Mind az 1-es típusú, mind a 2-es típusú cukorbetegség elfogadott egérmodelljében azt tapasztalták, hogy éheztetés hatására olyan sejtszintű folyamatok váltak aktívvá, melyek a korai sejtek "felébresztéséhez" vezettek. Az éhezés bebikázta az alapállapotban nyugvó, a korai szigetfejlődésben fontos szerepet játszó sejteket és aktivizálta azokat a jelátviteli utakat, sejtfolyamatokat, melyek a korai sejtek funkcionális béta sejtté válásához (differenciáció) vezetnek. A beindult folyamatok eredményeként az érett, funkcióképes, inzulintermeló sejtek tömege nőtt, az inzulintermelés helyreáll, a vércukorszint pedig rendeződött.

Az extrém éhezés zsírban gazdag, míg szénhidrátban és fehérjében szegény, jelentősen csökkentett kalóriatartalmú étrendet jelentett öt napig. A csak vizen tartott egereknél a hatás még fokozottabb volt a mért biomarkerek alapján.

Egerekben tapasztaltak alapján az éheztetést kipróbálták emberi sejteken is. Izoláltak hasnyálmirigy szigeteket mind nem cukorbeteg, mind pedig cukorbeteg emberekből (T1D). Az izolált sejteket sejtkultúrában éheztették. A jó hír az, hogy az egerekben leírt sejtfolyamatok és jelátviteli utak az emberi sejtekben is beindulnak, ami arra utal, hogy a böjtölés akár emberekben is működhet. A szervezet szintű kipróbáláshoz klinikia vizsgálatot kell majd indítani.

Óva intenék ugyanakkor mindenkit fényevéstől! Ha meg kell győznöm, csak gondolj arra: mielőtt felfedezték volna az inzulint, a T1D gyerekeket - jobb híján - pont ilyen komoly diétára fogták, de nem sok sikerrel. Ha átmenetileg segített  is, nem oldotta meg a problémát és sajnos idővel mind meghaltak. Vagy az inzulinhiány miatt, vagy az éhezés miatt. Tehát NE kezdj el drasztikusan böjtölni. Nagyon fontos, mert már előre látom, hogy napokon belül a magyar média is teli lesz majd újabb szenzációhajhász cikkekkel a cukorbetegség legújabb gyógymódjáról...

Az inzulintermelő sejtek működésének helyreállítása, a sejtek regenerációja kulcsfontosságú, de sajnos nem szünteti meg a cukorbetegség kiváltó okait. A böjtölés ezért nem jelenthet önmagában megoldást. Ha be is rúgod a rendszert, ha átmenetileg javul is a sejtek állapota, maga a kiváltó ok továbbra is megmarad. T1D-ben az autoimmun folyamat, T2D-ben pedig a kiváltó okok egész komplex sora. Ahhoz, hogy a diabéteszt egyszer valóban gyógyítani lehessen, a kiváltó okokat is meg kell szüntetni vagy hatásukat tompítani.

A hír mégis hír. Jó eséllyel azonosítottak egy kulcsfaktort, ami az inzulintermelő sejtek jelentős regenerálódását képes előidézni, mégpedig felnőtt szervezetben, már kialakult diabétesz állapotában is. Ha pedig megvan a kulcsfaktor, azt lehet célozni. Akár gyógyszerrel vagy más, alternatív módon. Az egyik ilyen alternatív mód lehet majd egyszer az átmeneti böjtölés. Ha azt mondanám bármelyikőtöknek, 5 napig böjtölj és a cukorbetegség messze száll - két kézzel kapnánk a lehetőség után. Ennél egyszerűbbet kitalálni sem lehet.

Olvasgassatok angol nyelvű cikkeket ITT, ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3512292303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása