Friss süteményötlet idénygyümölcsökkel Annától!
Hozzávalók:
- 12 dkg diabetikus liszt (pl. Diabet-Mix 58g x 1,2 = ~70g)
- 3 dkg kakaó por (32g x 0,3 = ~10g)
- 1 tk sütőpor (pl. Dr Oetker 20g x 0,12 = 2g, elhanyagolható)
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg nyírfacukor (50g x 1 = 50g)
- csipetnyi só
- 6 tojás
- 150 g joghurt (5g x 1,5 = 7,5g)
- 1 dl olaj
A tészta szénhidráttartalma: 137,5g
A tetejére:
- 400 ml habtejszín (3g x 4 = 12g)
- 200 ml natúr joghurt (5g x 2 = 10g)
- 400 ml görög joghurt (5g x 4 = 20g)
- 3 ek folyékony édesítő
- 5 tk zselatin (elhanyagolható)
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 3 dkg csokoládé pasztilla, min. 75% kakaó tartalmú (pl Lindt 70% feketecsoki 17g x 0,3 = 5,1g)
- 20 dkg ribizli (7g x 2 = 14g)
- 10 dkg sárgabarack (10,2g x 1 = 10,2g)
A felső szint szénhidráttartalma: ~70g, a tésztával együtt összesen: ~210g
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük hozzá az olajat és a 150 g joghurtot.
Válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez. A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik.
A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a nyírfacukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot. Egy 25*35 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és 35 perc alatt süssük készre. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig keverjük össze a kétféle joghurtot és a folyékony édesítőt. A jól lehűtött tejszínt verjük habbá a vaníliával és forgassuk a joghurtba. A zselatint oldjuk fel fél dl meleg vízben és állandóan kevergetve forraljuk fel. Amikor kicsit lehűlt, vegyünk ki a tejszínes joghurtból néhány kanállal, és ezzel keverjük el, majd ezt forgassuk össze a többi krémmel. Így jobban eloszlik a zselatin. Simítsuk a tortalap tetejére. Szórjuk a tetejére a ribizlit, a felszeletelt sárgabarackot és a csokoládé pasztillákat. Néhány órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A szénhidrátértékek tájékoztató jellegűek és a használt alapanyagoktól függően nagyban változhat (pl gyümölcsök vagy a liszt leginkább). Kérlek mindig számolj utána, ellenőrizd a konkrét értékeket.