Cukkerberg

Hogyan hat a stressz a vércukrodra?

2023. november 09. - szabari.betti

istockphoto-1480254699-612x612.jpg

stressz olyan fizikai, szellemi és érzelmi állapotok összessége, melyek kiváltó oka a feszültség, az aggodalom, és a nyugtalanság. De hogyan hat mindez a vércukorszintedre?

Hogyan nézhet ki a stressz? Mik a tünetek?

Fizikailag:

• fejfájás vagy szédülés
• izomfeszülés vagy fájdalom
• gyomorpanaszok
• mellkasi fájdalom vagy szaporább szívverés
• szexuális problémák

Mentálisan:

• koncentrációs nehézségek
• nehézségek a döntések meghozatalával
• túlterheltség érzés
• állandó aggodalom
• feledékenység

Viselkedésileg:

• ingerlékenység
• túl sokat vagy túl keveset alszol
• túl sokat vagy túl keveset eszel
• bizonyos helyek vagy emberek kerülése
• többet iszol vagy dohányzol

Hogyan reagál a szervezet a stresszre? Amikor stresszes vagy, a szervezet felkészíti magát azáltal, hogy gondoskodik arról, hogy elegendő cukor vagy energia álljon rendelkezésre az adott cselekvéshez. Ez egy automatikus fiziológiai és pszichológiai válasz egy olyan eseményre, amelyet stresszesnek vagy ijesztőnek észlelsz, és a tested nem tesz különbséget a hasznos stressz - mint például a házasságkötésre való felkészülés - és a nem hasznos stressz között - mint például egy szeretett személy elvesztése -.

Mi történik a vércukorszinteddel, ha stresszes vagy? Amikor stresszes eseményt tapasztalsz, és tested úgy érzékeli, mintha menekülnél vagy harcba indulnál, a szervezeted stresszhormonokat szabadít fel. Megemelkedik az adrenalin szint (stresszhormon), a glükóz (tárolt energia) pedig felszabadul a májból, hogy felkészítse a szervezetet a cselekvésre, a menekülésre vagy a helyzet elleni küzdelemre. A kortizol (stressz hormon) szintje is megemelkedik, ami miatt az izmok és a zsír kevésbé érzékenyek az inzulinra, ami azt jelenti, hogy az inzulinszinted csökken. A cukorbetegség miatt a szervezetben lévő inzulin nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ami azt jelenti, hogy több glükóz áll rendelkezésre a véráramban. Tehát, ha stresszes vagy, a vércukorszinted megemelkedhet, és nehezebben szabályozható. Ezenkívül stresszhelyzetben azt tapasztalhatod, hogy többet vagy kevesebbet eszel, kevesebbet mozogsz, ami szintén megnehezíti, kiszámíthatatlanná teszi a cukorbetegség kezelését.

Mit tehetsz a stressz jobb kezeléséért? Ha úgy gondolod, hogy ez csak egy újabb dolog, ami miatt aggódnod kell, ne csüggedj. A stressz kezelhető, ami nemcsak a vércukorszintre, hanem a cukorbetegség kezelésére is pozitív hatással van.

Négy módszer a stressz kezelésére.

Szociális támogatás igénybevétele. A kutatások kimutatták, hogy a szociális támogatások hatékonyan csökkentik a stresszt a krónikus betegségekben szenvedőknél, és összefüggnek az öngondoskodási magatartás fenntartásával a 2-es típusú cukorbetegeknél. Tehát ne halogasd a társaiddal vagy szeretteiddel való találkozást, ülj le és igyál meg egy csésze teát vagy kávét a barátoddal, mert az hosszú távon is segíteni fog neked.

Testmozgás. Lehet, hogy ez az utolsó dolog, amit meg szeretnél tenni, ha stresszesnek és túlterheltnek érzed magad, de bizonyított tény, hogy a testmozgás jót tesz a mentális egészségnek. Még akkor is, ha csak 10 percnyi séta fér bele reggelente, vagy olyan egyéb gyakorlatokat végzel, mint például a kutyasétáltatás, vagy elviszed a gyerekeket az iskolába. 

Légy kedves magadhoz. Ismerd el, hogy sok minden történik veled, de azt is, hogy a tőled telhető legjobbat megteszed. Ünnepeld a kis győzelmeket is! Szép munka! Ezek a dolgok segítenek növelni az önbizalmadat, ha stresszes vagy. Az önbizalom alapvetően az önmagunkba vetett hit, hogy kontrollálni tudjuk motivációnkat, viselkedésünket és társadalmi környezetünket. 

A tudatosság gyakorlása. Amikor stresszesek vagyunk, előfordul, hogy túlságosan a múltban élünk, vagy aggódhatunk a jövő miatt is. Kicsit túl sok lehet az elménk számára, hogy megbirkózzon mindezzel. Az éberség a jelen pillanatban való létről, a kíváncsiságról, a nyitottságról és az ítélkezés nélküliségről szól. Kimutatták, hogy a mindfulness csökkenti az aggodalmakat, a szorongást, segít szabályozni érzelmeinket, nyugalmat teremt, és segít ellazulni. 

 

forrás: 

https://www.loganhealthyliving.org.au/stress-how-does-is-affect-your-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4218253229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása