Cukkerberg

Amit az emberek mondanak a diabéteszről...és megőrjít minket

2023. november 07. - szabari.betti

istockphoto-1421395527-612x612.jpg

Nos, természetesen azt akarjuk, hogy az emberek kérdéseket tegyenek fel, és megpróbáljanak minél többet megtudni az 1-es típusú cukorbetegségről. A probléma azzal van, ha ezek a kérdések meglehetősen sértek, vagy túlzó / helytelen sztereotípiákat tartanak fenn. Ehelyett arra biztatjuk a nem 1-es típusú diabétesszel élőket, hogy tegyenek fel nyitottabb, megfontoltabb kérdéseket, mint például: „Nem tudok túl sokat a diabétesz ezen típusáról, mesélnél róla nekem?” Íme néhány dolog, amit az emberek mondtak vagy kérdeztek már tőlem a cukorbetegség kapcsán… amit nagyon szeretném, ha mások már nem tennének meg.

"Azta, minden étkezéskor inzulint kell adnod? Akkor ez súlyos, nem?" Hogy ez a kérdés miért is problémás: a frissen diagnosztizált cukorbeteg személy eleve gyakran szégyelli a betegségét, és úgy érzi, a szervezete kudarcot vallott, hiszen minden étkezéskor kívülről bevitt inzulinra van szüksége. Természetesen ez a kérdés információhiányból fakad, a kérdező nincs feltétlen tisztában azzal, hogy az emberi szervezetnek minden étkezéskor, minden órában inzulinra van szüksége az egészséges vércukorszint fenntartása érdekében.

"Miért van az öveden egy GPS?" Ha-ha. Nem, ez nem az. Nézd meg jobban, légyszi.

"De te nem is vagy olyan kövér." Először is, ha a véleményemet kérdezi bárki, szerintem nem oké ilyen jellegű megjegyzéseket tenni bármely ember testére, bármikor, bármennyire is közel álltok hozzá. Ez a komment ráadásul azt a nagyon hamis elképzelést is fenntartja, hogy a cukorbetegség bármely típusát kizárólag a túlsúly vagy az elhízás okozza. Az 1-es típusú cukorbetegségnek természetesen semmi köze a testsúlyhoz, de a 2-es típusnak sem a súlygyarapodás az egyetlen oka. Valójában a 2-es típusú diabéteszesek mindössze 40%-a tudja fogyással remisszióba (tehát nyugalmi, tünetmentes szakaszba) juttatni az állapotát. Noha a testsúly hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, ez sokkal bonyolultabb ennél – és senki sem érdemli meg, hogy a súlya miatt szégyellnie kelljen magát. 

"Akkor az is lehet, hogy le kell majd vágni a lábad?" A személyes "kedvencem". Nos, ez valóban egy lehetséges szövődmény, bármelyik diabétesz fennállása esetén. DE mindannyian nagyon reméljük, hogy a mindennapi odafigyeléssel és megfelelő önmenedzsmenttel nagy mértékben csökkentjük ennek, és a többi súlyos szövődménynek a kockázatát. Sajnos nem minden cukorbeteg fér hozzá egyenlően a megfelelő, korszerű és szükséges gyógyszerekhez, technológiához, edukációhoz és egészségügyi támogatáshoz. Ettől függetlenül, szerintem ez a kérdés körülbelül olyan, mintha egy nemrégiben mellrákkal diagnosztizált személytől megkérdeznéd, hogy mindkét mellét el kell-e távolítani. Bocs, de tényleg.

"Te cukorbeteg vagy, te csak salátát egyél." A T1D-vel élők minden olyan ételt megehetnek, amely nem tartalmaz mérget. Csak szinte mindenhez inzulint kell adnunk, amit eszünk, ennyi! Amikor eszel, a te szervezeted inzulint termel az étkezéshez. Amikor én eszem, inzulint adok magamnak ehhez.

"Ha ilyet eszik valaki, cukorbeteg lesz." Nincs olyan élelmiszer, amely cukorbetegséget okozna. Bármilyen fajta. Bármennyi. Dehogyis.

Nagyra értékeljük azt a lehetőséget, hogy egyre több embert taníthatunk a T1D-ről! Arra kérünk azonban, hogy fontold meg, milyen érzés az adott kérdés a címzett számára. Az átgondolt és tiszteletteljes kíváncsiság mindenki számára előnyös! 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8118119310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása