Cukkerberg

Interjú Edie-vel - pozitív testkép cukorbetegen

2023. október 31. - szabari.betti

blogedie_on_body_positivity_as_a_person_with_diabetes.jpg

Az úgynevezett "body positivity" egy utazás, és nem kétséges, hogy néha nehéz is lehet. A külvilágban rengeteg hatás ér bennünket, amelyek azt sugallják, hogy a testünk nem olyan, amilyennek lennie kellene. A cukorbetegek gyakran küzdenek a testükkel fennálló kapcsolatuk miatt. A mySugr.com munkatársai beszélgettek Edie-vel, aki szenvedélyes, mesés és kreatív. Történetesen 1-es típusú cukorbetegséggel is él. Edie rajong a test pozitivitásáért, és csodálatos szószólója annak, hogy szeressük azt a testet, amelyben éppen tartózkodunk. Ha többet szeretnél megtudni a testszeretethez vezető útjáról, folytasd az olvasást.

"Mit jelent számodra a „body positivity” kifejezés?

Számomra ez azt jelenti, hogy megtanulom megérteni, hogy ezen a bolygón nem kell minden egyes testnek megváltoznia ahhoz, hogy az tökéletes legyen és erőt adjon. A testekkel kapcsolatos gondolkodásmódunknak meg kell változnia. Terjesztenünk kell annak üzenetét, hogy nincs „ideális” forma, méret, szín stb. Mindannyian egyediek vagyunk, és éppen azok a dolgok tesznek minket széppé és erőssé, amelyeket „bizonytalanságnak” élünk meg.

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a testeddel kapcsolatos érzéseidet?

Évekig elrejtettem a pumpámat és a szenzoromat. Bőrbetegségeim is vannak, amelyek a diabétesz miatt következtek be, és az injekciózások és tűszúrások helyei is látszanak. Miután rájöttem, hogy a testem nem működne ezen eszközök nélkül, ráébredtem, milyen varázslatosak ezek tulajdonképpen, és abbahagytam az álcázást, sőt, elkezdtem díszíteni őket. És a valóságban a legtöbb ember nem is veszi észre ezeket a dolgokat. Ha igen, valószínűleg csak kíváncsiak. A cukorbetegség nagyon megviselheti a testet, így fontos, hogy minél hamarabb ráébredj arra, hogy ezek a jelek és eszközök az erődet, a történetedet képviselik, és azt, hogy meddig jutottál el. Azt hiszem, ez segített nekem abban, hogy kedvesebb legyek önmagammal és gyakoroljam az önszeretetet.

Hogyan gyakorlod a body positivity-t?

Kétségtelen, hogy a COVID alatti bezártság nem segített a test pozitivitásomon. Számomra a kényelmes és színes ruhák megtalálása lehetővé teszi, hogy önmagam legyek, és élvezzem a testemet. Naponta gyakorlom a különböző önmegerősítéseket és a hálát. Leírni és lerajzolni azokat a dolgokat, amelyeket a testem napi szinten megtesz értem, mint például a séta, nyújtás, tánc, mosolygás, néhány dolog, amiért hálás vagyok. Magamban beszélni a tükörben önbizalomnövelő módon, például dicsérni magam (tudom, hogy őrülten hangzik, de működik!). Én is szeretek a nappalimban táncolni a 80-as évek zenéjére, ez a legjobb módja annak, hogy felszabaduljak és jól érezzem magam.

Melyek azok az akadályok, amelyekkel szembesültél a testpozitivitás felé vezető úton?

Ha valaki másokkal hasonlítja össze magát, az visszatartja őt az út során. Azt tapasztaltam, hogy nagyon könnyű elkezdeni olyanokon gondolkodni, hogy „talán így kellene kinéznem” vagy „miért nem úgy nézek ki” – Könnyű megtenni, de emlékezned kell arra, hogy ezek a gondolatok normálisak, mindenkinek vannak ilyenek, és meg kell próbálnod megállítani őket. 

Hogyan győzted le ezeket a nehézségeket?

A közösségi médiából való kijelentkezést könnyebb mondani, mint megtenni, különösen a jelenlegi világban, de valóban megnyugtathatja az elmét. Próbáld meg leírni, mit érzel akkor, amikor másokhoz hasonlítod magad. Hasznosnak találom ezt, amikor megpróbálom megérteni, miért érzek egy bizonyos dolgot magammal kapcsolatban. Ne feledd, hogy a testpozitivitás nem csak a külsőre, hanem a belsőre is vonatkozik, tehát vigyázni kell magunkra belülről és kívülről egyaránt. Menj el sétálni, szívj egy kis friss levegőt, beszélj egy barátoddal. Ezek a gondolatok elmúlnak, és biztosíthatlak titeket, hogy nem vagytok egyedül. Azt is fontos megjegyezni, hogy sok, a közösségi médiában látható kép photoshoppal van átdolgozva vagy módosítva, ezért próbálj meg ne idegeskedni, ha nem hasonlítasz azokhoz az emberekhez, akikhez hasonlítod magad. Lehet, hogy a való életben nem is így néznek ki! 

Milyen tanácsot adnál azoknak a cukorbetegeknek, akik esetleg küszködnek a testképükkel?

Nagyon fontos az, hogy minden cukorbeteg személy különböző, csakúgy, mint az ő testképük. Nem mindenkinek egyformák a tapasztalataik. Tehát csak azzal törődj, hogy mi az, ami jó neked, és mi működik a számodra. A cukorbetegség mind fizikailag, mind szellemileg megváltoztatja az életedet, ezért ha már idáig eljutottál, nagyon büszke vagyok, és neked is annak kell lenned. Légy kedves a testedhez! Még akkor is, ha nehéznek találod ezt, próbáld meg megköszönni, hogy veled dolgozik, és ne feledd hogy GYÖNYÖRŰ vagy, beleértve az injekció beadás vagy a kanül helyeit is! 

Mindenhez idő kell, KÜLÖNÖSEN az önszeretethez és a testpozitívsághoz. A legjobb, ha olyan apró változtatásokat hajtasz végre, amelyek jól működnek. Ha olyan ruhát veszel fel, amelyik tetszik, sminkeled vagy nem sminkeled magad, dicséred magad és táncolsz a nappaliban – ez minden olyan dolog, amit megtehetsz, amelyek idővel önbizalomépítő módon kifizetődnek! Ha meg akarsz változtatni valamit a testeden, például a méretén, az teljesen rendben van, amíg csak magadért teszed, és jó okokból. Ne változz meg senki másért, csak magadért, és csak akkor, ha ettől boldogabb és egészségesebb ember leszel. Mielőtt bármilyen rendkívül invazív dolgot csinálnál, beszélj orvosoddal, és maradj biztonságban! :)"

 

forrás: https://www.mysugr.com/en-us/blog/interview-edie-body-positivity-person-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1318247411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása