Cukkerberg

Megfázás és influenza - mit tegyünk?

2023. október 18. - szabari.betti

istockphoto-1405643468-612x612.jpg

A megbetegedés ijesztő lehet, különösen akkor, ha te vagy egy szeretted 1-es típusú cukorbeteg. Miközben a szervezet megpróbálja leküzdeni a vírust, a vércukorszint gyakran megemelkedik. Ha pedig nem érzed jól magad, nehéznek találhatod a folyadékbevitelt vagy akár az evést is, ami miatt túlságosan kimerülsz. Aztán ott van a gyógyszerek kérdése – mit kell bevenni, és hogyan kell adagolni, ha szükséges. Sok mindent meg kell fontolni, de megnyugodhatsz! Ugyan ez a szezon kihívásokat hoz magával az egészségünk megőrzésével kapcsolatban, íme egy hasznos útmutatás a megfázás vagy influenza elleni küzdelemhez.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között? A megfázás enyhébb légúti fertőzés, mint az influenza. Bár mindkettő okozhat torokfájást, köhögést, orrfolyást és orrdugulást, az influenzát általában testi fájdalmak, láz kíséri, és sokkal tovább tart, mint a megfázás. 1-es típusú cukorbetegként, vagy ilyen személy gondozójaként előre kell tervezned, hogy ne csak egy könnyebb megfázásra állj készen, hanem a rakoncátlanabb rokonára, az influenzára is, aki nagyobb gondokat okozhat, ha figyelmen kívül hagyják.

Betegnapi terv - mit tartalmazzon?

  • Bizonyos tünetek enyhítésére szedhető, ajánlott gyógyszerek listája
  • Orvosod elérhetősége, és az, hogy mikor/hol érhető el rendes munkaidőben, valamint ünnepnapokon
  • Cselekvési terv (ha/akkor forgatókönyvek), milyen gyakran kell ellenőrizned a vércukorszintedet, és mikor kell orvoshoz fordulnod

Influenza elleni oltás. Ezekre általában ősszel van lehetőség, és erősen ajánlott mindenkinek, akinél nagyobb a szövődmények kockázata, ha elkapják az influenzát.

Kézmosás. Milliószor hallottad már, de valóban ez az egyik legjobb módja a vírusok vagy bakteriális fertőzések megelőzésének.

Mi a teendő, ha megfázol, vagy influenzás leszel?

  • Maradj hidratált! Igyál óránként vizet vagy egyél levest.
  • Maradj táplált! Ha a vércukorszinted indokolja, egyél óránként 15 g szénhidrátot.
  • Legyél éber a vércukorszinted tekintetében! Legalább kétóránként ellenőrizd a vércukrod, ha van lehetőséged, használj szenzort is. Amikor egy fertőzés ellen küzd a szervezeted, vércukorszinted általában valamivel magasabb lesz, így a szokásosnál több inzulinra van szükséged. A lényeg: gyakrabban kell ellenőrizned a vércukrod, ha beteg vagy.
  • Győződj meg arról, hogy nincs diabéteszes ketoacidózisod (DKA)! Ellenőrizd a ketonokat  a vizeletedben az erre szolgáló tesztcsík segítségével, vagy vércseppből, ketonmérő segítségével, ha vércukorszinted 13 mmol/l felett van. Hívd fel orvosodat, ha ketonokat mutat a teszt.
  • Ellenőrizze a hőmérsékletedet! Rendszeresen ellenőrizd, hogy nincs-e hőemelkedésed vagy lázad. Ha a testhőd 39 foknál magasabb, fordulj orvoshoz.
  • Vedd be a felírt gyógyszereket! Olvass utána a megfázás elleni gyógyszereknek, és annak, hogy más gyógyszerek hogyan befolyásolhatják az 1-es típusú cukorbetegség kezelését.

 

forrás: https://beyondtype1.org/cold-and-flu-and-what-to-do-with-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5118236505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása