Cukkerberg

T1D útmutató edzőknek

2023. április 04. - szabari.betti

istockphoto-1397939190-170667a.jpg

Aktuális T1D útmutatónk olyan edzőknek szól, akiknek csoportjába cukorbeteg személy jár rendszeresen sportolni. Mi is az az 1-es típusú diabétesz? Hogyan kell kezelni? Milyen összefüggései vannak a testmozgással? Hogyan kell kezelni a magas és az alacsony vércukorszintet? Mi a teendőd vészhelyzet esetén? Mit tarts szem előtt? Összegyűjtöttük nektek a legfontosabbakat.

Mi az az 1-es típusú diabétesz? Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely az ember hasnyálmirigyét érinti. A hasnyálmirigy felelős az inzulin előállításáért, egy hormonért, amelyre az embereknek szüksége van ahhoz, hogy a táplálékból energiát nyerjenek. A hasnyálmirigyünk eddig pontosan nem azonosított okokból nem termel inzulint. Ennek eredményeként inzulint kell befecskendeznünk vagy folyamatosan adagolnunk egy pumpán keresztül, és a lehető legjobban egyensúlyba kell hoznunk az inzulinadagokat az étkezéssel és a napi tevékenységekkel. Rendszeresen ellenőriznünk kell a vércukorszintünket is. Az 1-es típus egy nonstop tevékenység, amellyel minden nap manővereznünk kell. Egyelőre nincs mód az 1-es típus megelőzésére, és nincs rá gyógymód sem.

Hogyan kell kezelni? Számos eszköz segítségével! Ezek közé tartozik a vércukormérőnk, az inzulin, a tűk, a penek vagy pumpák és a szenzorok. A vércukormérő egy olyan készülék, amely méri a vércukorszintet. Ehhez egy ujjszúrót használunk, amely megszúrja az ujjunkat, és a vérmintát egy tesztcsíkra helyezzük. Innentől kezdve a mérőműszer leolvassa a tesztcsíkot, és számot ad nekünk a mérő képernyőjén.

Inzulint napi többszöri injekcióval vagy inzulinpumpával juttathatunk szervezetünkbe.

Az injekciókat leggyakrabban peneken és tűkön keresztül juttatjuk a szervezetünkbe. Kétféle inzulint használunk ilyenkor:

  1. A gyors hatású inzulin szinte azonnal felszívódik a szervezetünkben, és étkezésekhez vagy a magas vércukorszint korrigálására használjuk. A gyors hatású inzulint naponta többször adjuk be, attól függően, hogy mikor eszünk.
  2. A másik a hosszú hatástartamú inzulin, amelyet naponta egyszer (esetleg kétszer) adunk be. 

Az inzulinpumpa olyan eszköz, amely egy vezetéken keresztül csatlakozik a testhez. Egy készülék vezérlésével folyamatosan inzulint kapunk a pumpán keresztül. Étkezés közben kiválaszthatjuk, hogy mennyi inzulint adjunk be, és a készülék már a bőrünk alatt, a kötőszövetben van (egy kanül segítségével), és készen áll a szükséges mennyiség bejuttatására.

1-es típus és testmozgás. Az 1-es típusú diabétesz és a testmozgás kezelése egy állandó egyensúlyozó tevékenység. Amikor az edzést "hozzáadjuk" a vércukorszint és az inzulin egyenletéhez, néhány dolgot figyelembe kell vennünk. Először is, az egyes edzéstípusuk különböző módon befolyásolhatják a vércukorszintet. Az alacsony intenzitású kardió (aerob) gyakorlatok, mint a futás, kocogás, séta, kerékpározás vagy úszás, csökkenthetik a vércukorszintet. A nagy intenzitású intervallum (anaerob) edzés növelheti a vércukorszintet a szervezet által felhasznált adrenalin- és energiamennyiség miatt. Ennek ellenére minden ember szervezete másképp reagál. Az egyetlen módja annak, hogy megállapítsuk, hogyan reagál a szervezetünk a különböző sportokra, ha folyamatosan mérjük a vércukorszintünket a fizikai aktivitás előtt, közben és után, hogy nyomon kövessük a trendeket és változásokat.

Általános tudnivalók. Az 1-es típusú cukorbetegek élete mindennapi gyakori vércukorszint-vizsgálattal és inzulinadagolással jár. Az inzulinterápia nem gyógyítja meg az 1-es típust; ezt csupán a vércukorszint szabályozására alkalmazzuk. A magas vagy alacsony vércukorszint gyakori lehet diabétesz esetén, akár napi szinten is. Az alacsony és magas vércukorszint alábbi mutatói általános iránymutatások. 

  • Magas vércukorszint (10 mmol/l felett) 
  • Alacsony vércukorszint (4mmol/l alatt) 
A magas vércukorszint (hiperglikémia) tünetei:
  • szomjúság
  • száraz száj
  • fáradtság
  • hányinger
  • gyakori vizelés
  • homályos látás
A magas vércukorszint kezelése. Az inzulint (vagy esetenként a fizikai aktivitást) használják a vércukorszint csökkentésére.
Alacsony vércukorszint (hipoglikémia) tünetei:
  • szorongó érzés
  • a részegséghez hasonló viselkedésváltozás
  • homályos látás
  • hideg verejtékezés
  • zavartság
  • hűvös sápadt bőr
  • koncentrációs nehézség
  • álmosság
  • túlzott éhség
  • szapora szívverés
  • fejfájás
  • idegesség
  • szokatlan fáradtság vagy gyengeség

Alacsony vércukorszint kezelése: Azonnal gyorsan felszívódó szénhidráttal szükséges kezelni az alacsony vércukorszintet (szőlőcukor tabletta, gyümölcslé, tej).

Mit kell tenni vészhelyzetben? Az alacsony vércukorszint súlyos és veszélyes lehet, ezért azonnal intézkedni kell ilyen esetben.

  • Ha a személy eszméletlen, hívd a mentőket, és előfordulhat, hogy be kell adnod a sürgősségi glukagon injekciót! Erről itt olvashatsz bővebben!
  • Ha eszméleténél van, azonnal gyorsan felszívódó szénhidrátot kell bejuttatnia. Ez lehet gyümölcslé, cukorka, szőlőcukor tabletta, vagy bármilyen más, könnyen fogyasztható cukros étel vagy ital.

Mit kell szem előtt tartani? Az 1-es típusú diabétesz kiszámíthatatlansága befolyásolhatja a cukorbeteg személy teljesítményét a pályán/edzésen és azon kívül is. Beszéljen arról az érintettel, hogyan fogja szabályozni a vércukorszintjét, és kövesd nyomon, hogyan érzi magát. Adj neki víz-szüneteket, és szükség esetén biztosíts gyors alkalmat a vércukorszintje mérésére. Alaposan ismerd meg a magas és alacsony vércukorszint tüneteit speciálisan rá vonatkozóan (hiszen ezek esetenként eltérők lehetnek), hogy tudatában legyél, ha be kell avatkoznod. Edzőként a csapatod minden egyes tagját szeretnéd a lehető legmagasabb szintre emelni, ez természetes. Ne tekintsd az 1-es típust kizáró tényezőnek; tekintsd az 1-es típust olyan kihívásnak, amellyel a csapatodban lévő személy mindennap szembeszáll az edzéseken!

 

forrás:

https://beyondtype1.org/a-coachs-guide-to-type-1-diabetes/

https://unsplash.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5118045244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása