Cukkerberg

T1D útikalauz barátoknak és családtagoknak

2023. február 20. - szabari.betti

clay-banks-ljqarjajotc-unsplash.jpg

Lehet, hogy a szomszéd gyermeke vagy a család egyik tagja 1-es típusú cukorbetegséggel él. Lehet, hogy valamikor te leszel felelős az ellátásáért, vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni az 1-es típusról (T1D). Íme egy útmutató, ami segíthet eligazodni a diabétesszel barátként vagy családtagként.

Mi az az 1-es típus? Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amely az ember hasnyálmirigyét érinti. A nem cukorbetegekben a vércukorszint dinamikusan változik, de csak szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken adott szint alá. Cukorbetegségről, illetve az azt megelőző állapotokról akkor beszélünk, ha a vércukorszint elhagyja ezt a szűk tartományt. A hasnyálmirigy felelős az inzulin előállításáért, egy hormonért, amelyre az embereknek szüksége van ahhoz, hogy a táplálékból energiát nyerjenek. Cukorbetegként a hasnyálmirigyünk eddig nem azonosított okokból nem termel inzulint. Ennek eredményeként inzulint kell bejuttatnunk kívülről injekcióval vagy inzulinpumpával, és gondosan egyensúlyba kell hoznunk az inzulinadagokat az étkezéssel és a napi tevékenységekkel. Rendszeresen ellenőriznünk kell a vércukorszintünket is. Az 1-es típus egy non-stop, a hét minden napján, 24 órában végzendő tevékenység, amelyet minden nap manővereznünk kell. Nincs mód az 1-es típus megelőzésére, és nincs gyógymód (jelenleg!).

Hogyan kezelik? Számos eszközre szükség van hozzá. Ezek közé tartozik a vércukormérőnk, az inzulin, a tűk és szenzorok. A vércukormérő egy olyan készülék, amely méri a vércukorszintet. Egy ujjszúróval megszúrjuk az ujjunkat, és a vérmintát egy tesztcsíkra helyezzük. Innentől kezdve a mérőműszer leolvassa a tesztcsíkot, és egy értéket ad nekünk a mérő képernyőjén.Inzulint napi többszöri injekcióval vagy inzulinpumpával juttathatunk szervezetünkbe. Az injekciókat inzulin tollakon és tűkön keresztül juttatjuk a szervezetünkbe. Kétféle inzulint használunk. A gyors hatású inzulin azonnal inzulint ad szervezetünknek, és étkezés előtt/közben, vagy a magas vércukorszint korrigálására használjuk. A gyors hatású inzulint naponta többször használjuk, attól függően, hogy mikor és hányszor eszünk. A másik a hosszú hatástartamú (bázis) inzulin, amelyet naponta egyszer (esetleg kétszer) adunk be. A hosszú hatástartamú inzulin egy lassan felszívódó inzulin. Az inzulinpumpa olyan eszköz, amely egy vezetéken keresztül csatlakozik a testhez. Egy készülék vezérlésével folyamatosan inzulint kaphatunk a pumpán keresztül. Étkezés közben kiválaszthatjuk, hogy mennyi inzulint adjunk be, ez pedig a vezetéken és a bőr alá szúrt kanülön keresztül máris bejuttatható, szúrás nélkül. A szenzor folyamatos szöveti glükózmonitorozást biztosít éjjel-nappal. A bőr alá helyezve méri a bőr alatti kötőszövetben lévő cukor mennyiségét, és az információkat vagy egyenesen az inzulinpumpára, vagy egy okostelefonra küldi.

Hogyan befolyásolhatja a hangulatukat? Légy tudatában annak, hogy hangulatunk a magas vagy alacsony vércukorszinten is alapulhat időnként. Lehet, hogy nagyon makacsok vagy morcosak vagyunk, vagy csak egy gyümölcsleves dobozra van szükségünk. Az 1-es típus időnként megterhelő lehet, ezért tarts velünk! Itt vannak a magas és alacsony vércukorszint tünetei.

  • Magas vércukorszint tünetek: hányinger, nehéz légzés, zavartság, kipirult és meleg bőr, álmosság
  • Alacsony vércukorszint tünetek: remegés, sápadt és izzadt bőr, fejfájás, éhség, gyengeség

Általános kezelés. Az 1-es típusú cukorbetegek életében a nap gyakori vércukorszint-vizsgálattal és inzulinkezeléssel jár. Az inzulinkezelés nem gyógyítja meg az 1-es típust; az inzulint a vércukorszint szabályozására használjuk csupán. A magas vagy alacsony vércukorszint gyakori lehet, akár napi szinten is.

Normális vércukorérték

éhgyomri   <= 6 mmol/l
terhelés után 2 órával   < 7,8 mmol/

Emelkedett éhomi vércukor

éhgyomri  6,1-6,9 mmol/l
terhelés után 2 órával  <7,8 mmol/l

 

Cukorbetegség

éhgyomri   >= 7,0 mmol/l
terhelés után 2 órával   >= 11,1 mmol/l

Mit tehetsz vészhelyzetben? Vészhelyzet esetén nincs sok teendő igazából. Ha elájulunk vagy eszméletlenek vagyunk, azonnal hívj mentőt, és reagálj úgy a helyzetre, mintha „alacsony vércukorszint” lenne, vagy súlyos hipoglikémiánk lenne. Ha eszméletlenek vagyunk, előfordulhat, hogy be kell adnod a glukagon injekciót. Ha magunknál vagyunk és tudunk enni, azonnal gyors felszívódású szénhidrátra van szükségünk. Ez gyümölcslevet, cukorkát, szőlőcukor tablettát vagy bármilyen más, könnyen fogyasztható cukros ételt vagy italt jelent.

A legfontosabb kérdések, megjegyzések, amelyeket inkább kerülj, légyszi.

- "Ezt megeheted?"  Igen, bármit megehetünk, ha helyesen adagoljuk hozzá az inzulint.

- Az 1-es és a 2-es típus összekeverése – Ez egy nagyon frusztráló és gyakori hiba, amelyet könnyen elkövethet valaki, aki nem ismeri a cukorbetegséget. Az összes vicc és filmreferencia, amit a cukorbetegségről láttál, valószínűleg pontatlan és eltúlzott (és sértő..).

- "Nem szabad megenned azt a desszertet/pizzát/tésztát/édes ételt." Talán bíznod kellene abban, hogy tudjuk, mit csinálunk! Élvezhetjük az ilyen típusú ételeket is kellő körültekintéssel!

- Cukor kontra szénhidrát – Ha egy élelmiszerben nincs cukor, az nem jelenti azt, hogy az 1-es típusú álométel lenne és bármennyit ehetünk belőle. A „szénhidrátszámlálás” egy olyan kifejezés, amelyet az 1-es típusúak használnak, amikor eldöntik, mennyi inzulin szükséges egy étkezéshez. Más szóval, mielőtt bármit is mondasz, nézd meg egy étel szénhidrát- ÉS cukortartalmát!

- "De olyan egészséges és aktív vagy!"  Az 1-es típusú cukorbetegség nem ettől függ. Azért alakul ki, mert a testünk fizikailag nem képes inzulint termelni.

- Minden „Annyi édességet ettem, hogy cukorbeteg leszek” vicc. Számunkra nem viccesek, és egyébként nem is igazak. Ez nem így működik.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8418022710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása