Cukkerberg

"Turning red" és a diabétesz

2022. július 08. - szabari.betti

bt1-turning-red-header.jpeg

A Pixar Animation Studios legújabb animációs filmje, a „Turning Red” nemrég jelent meg a Disney+-on – de a cukorbetegek közössége már jó ideje várta, egy nagyon konkrét okból kifolyólag. Amikor 2021 júliusában először megjelentek a „Turning Red” előzetesei, valami azonnal elindította mindenki „diabetes in the wild” radarját. Néhány felvételen úgy tűnt, hogy a film egyik szereplőjének karján egy diabétesz-kezeléssel összefüggő eszköz található. A Beyond Type 1 szánt rá egy kis időt, hogy megismerje Susan Fongot – a Turning Red technikai felügyelőjét –, és megvitassa vele a diabétesz ábrázolását a filmben, valamint saját útját az 1-es típusú cukorbetegséggel töltött életében

Tovább

Szív- és érrendszeri szövődmények

istockphoto-1363642884-170667a.jpg

A diabétesz miatti magas vércukorszint hatással van a test számos részére, beleértve a szívet is. A krónikusan magas vércukorszint károsíthatja a szív apró ereit és idegeit, akárcsak a test más szervei esetében. A cukorbetegeknél gyakran kialakulnak a szív- és érrendszeri problémák egyéb kockázati tényezői, beleértve a magas koleszterin- és trigliceridszintet, a magas vérnyomást, valamint a túlsúlyt vagy elhízást. Életmódbeli tényezők is hozzájárulhatnak ezekhez a problémákhoz, például a dohányzás, a rendszeres fizikai aktivitás hiánya, a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás és a nem egészséges táplálkozás.

Tovább

Mamám-A: csipkebogyó, hibiszkusz és fehércsoki

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei

Folytatjuk a múlt héten megkezdett sorozatunkat, amelyben a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntős alkotásait mutatjuk be. Ezen a héten két olyan cukrászmester tortáit kóstolhatjátok meg gondolatban, akikben a szakmájukon túl az is közös, hogy korábban mindkettőjüknek sikerült már egyszer-egyszer megnyernie a versenyt.

Elsőként lássuk közelebbről a Mamám-A fantázianevű tortát, ami a 2019-ben Kicsi Gesztenyével győztes mestercukrász, Gyuris László alkotása. 

img_7189_edit_3000.jpg

Tovább

Hogyan befolyásolják a gyógyszerek az 1-es típusú cukorbetegség kezelését?

myriam-zilles-kltolk6mk-g-unsplash.jpg

Bármilyen gyógyszer szedése során fontos, hogy figyelmesen elolvassuk a hozzá tartozó leírást, és ügyeljünk a lehetséges mellékhatásokra. Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy, azt is számításba kell venned, hogy az adott gyógyszer vajon befolyásolja-e a vércukorszintedet, és a diabéteszed kezelését. Egyes gyógyszereknek például szénhidráttartalma is van, amelyre többlet inzulin beadása lehet szükséges. Íme néhány kötelező tudnivaló a vény nélkül kapható gyógyszerekről és arról, hogy ez mit jelent a cukorbetegségre vonatkozóan.

Tovább
süti beállítások módosítása