Cukkerberg

Út a vadonba - cukorbetegen

2022. március 24. - szabari.betti

kepkivagas.PNG

Sokan imádják a hegyekben tölteni az időt, legyen szó több napos kirándulásról, egynapos kirándulásról vagy rövid túráról. Bár az 1-es típusú diablétesszel élő Ashika Parsad igyekszik a lehető legkönnyebben és leghatékonyabban csomagolni, van néhány dolog, ami nélkül nem megy el otthonról, hogy biztosan felkészüljön az előre nem látható helyzetekre.

"Általában senki sem tervez „rossz” napot. Az időjárás-előrejelzés napsütést mutat, azt tervezed, hogy elindulsz a hegyekbe, legyen az túrázás, kerékpározás vagy futás. Csodálatos napra számítasz, igaz? Csináltál már ilyet, ismerős ösvényen haladsz, mi lehet a baj? Sajnos a rossz időjárás, egy rossz kanyar, váratlan sérülés vagy instabil vércukorszint egy könnyű napot hosszan tartó vészhelyzetté változtathat.

Szélsőséges körülmények között akár előfordulhat:

  • 3 óra menedék nélkül
  • 3 nap víz nélkül
  • 3 hét étkezés nélkül

A 3-as szabály iránymutatást ad az alapvető túlélési szükségletek rangsorolásához: menedék, tűz, víz és élelem – gyakran ebben a sorrendben. A T1D-k azonban más megközelítést igényelhetnek a túléléshez.

Számos tényező befolyásolja vércukorszintünket, beleértve a testmozgást, a stresszt, az inzulint, a glükózt és a hidratálást. Cukorszintünk stabilizálása nélkül nehéz lenne kezelni a vészhelyzeteket a szabadban. Különféle hármas ellenőrző listákat állítottak össze a sürgősségi felszerelésekről, amelyeket általában „The 10 Essentials” (vagyis a 10 nélkülözhetetlen dolog) néven ismerünk. T1D-sként néhány eltérő dolgot kell prioritásként kezelnünk másokhoz képest, hogy biztonságban tudjunk maradni a szabadban.

A klasszikus "10 Essentials"

1. Térkép
2. Iránytű
3. Napszemüveg és naptej
4. Extra ruha
5. Fejlámpa/zseblámpa
6. Elsősegélynyújtó kellékek
7. Öngyújtó
8. Gyufa
9. Kés
10. Extra élelmiszer

A 10 alapvető kellék egy 1-es típusú cukorbeteg számára

1. Élelmiszer és víz
2. Meleg holmik
3. Világítás
4. Kommunikációs eszköz
5. Navigációs eszköz
6. Jelzőkészülék
7. Elsősegélynyújtó készlet
8. Menedék
9. Tüzes készlet
10. Kés/szerszámok

Ashika5

1. Étel és víz. Ez magától értetődő. Általában 2+ napra elegendő élelmet csomagolok minden túrámra. 1-es típusúként elegendő mennyiségű cukorra van szükségem arra az esetre, ha alacsony lenne a vércukorszintem. 3 liter vizet hordok magamnál kulacsokban, amit bármikor fel tudok tölteni, ha van elérhető vízforrás. Bármilyen szűrő vagy tisztító alkalmas a víz kezelésére, ha szükség van rá. Hosszú egynapos kirándulások esetén célszerű az utolsó forrásnál feltölteni a vízkészletet.

2. Meleg holmik. Jelentés: extra rétegek a melegért. Csomagolj ruhákat az évszaknak megfelelően. Az extra rétegek a következőktől lehetnek: gyapjú alaprétegek, pulóverek, gyapjú zoknik és kesztyű. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az utazás során felmerülő legrosszabb körülményeket is átvészeld. Ha váratlanul az éjszakát a hegyekben kell töltened, valószínűleg hidegebb lesz, mint gondolnád.

3. Világítás. A világításhoz több lehetőség is rendelkezésre áll, beleértve a fejlámpát és a kézi zseblámpát. Én inkább fejlámpát használok . Ha naplemente után kirándulok, a fejlámpa lehetővé teszi, hogy a lábam helyzetére és a terepre koncentráljak, ahelyett, hogy az egyensúlyomra figyelnék. 

4. Kommunikáció. Ha magaddal viszed a mobiltelefont, próbáld meg kikapcsolva vagy „repülő üzemmódban” tartani, amíg nincs szükséged rá. Ez segít elkerülni az akkumulátor lemerülését. Ha rendelkezel vétellel, a GPS-koordináták lekérése a telefonról segít a mentőknek, hogy gyorsan megtaláljanak, ha szükség van rá. Mindig tudják mások, hogy hova mész, és mikorra térsz vissza. 

5. Navigáció. A navigáció klasszikus formája térkép és az iránytű, de ma már szinte az összes mobiltelefonon van GPS, amivel könnyedén eljuthatunk A-ból B-be. Fontos azonban, hogy a beépített GPS-szel rendelkező mobiltelefonokkal óvatosan kell bánni – ennek a funkciónak a használata gyorsan lemeríti a telefon akkumulátorát, így a túrázók elveszhetnek és kommunikációs eszközök nélkül maradhatnak.

6. Jelzőkészülék.  A jelzőeszközök közé tartozik, de nem korlátozódik ezekre: síp, fáklya, tükör. Ha eltévedsz vagy megsérülsz az ösvényen, egy jelző eszköz segíthet megtalálni a mentőcsapatokat.

7. Elsősegélynyújtás  Az elsősegély-készlet a legjobb megoldás. Ezeket megtalálhatod helyi drogériákban vagy gyógyszertárakban.

8. Menedék. Számos költséghatékony lehetőség létezik a sürgősségi menedékhelyre, azon felül, amit az erdőben építhetsz. Ez egy fontos elem, ha egynapos kirándulást tervezel. Ha kirándulsz, és eltévedsz vagy megsérülsz az ösvényen, időbe telhet, mire a segítség megérkezik. Íme néhány lehetőség, hogy megvédd magad az esőtől, a széltől és a hidegtől: nagy műanyag/szemetes zsák, fóliatakaró.

9. Tüzes készlet. Ez segíthet melegen tartani, fényt adni, elriasztja az állatokat, ha szükséges. A tüzes készlet a következőket tartalmazhatja: gyufa, öngyújtó. Ezeket a kellékeket legjobb vízálló tartályban vagy zacskóban tárolni.

10. Kés/szerszámok. Egy jó pengével rendelkező zsebkés számos dologra felhasználható: felszerelés megjavítása, ételkészítés, elsősegélynyújtás, ágak, lombok levágása tűzgyújtáskor, menedék építésekor.

Plusz 6 "Essentials" az 1-es típusú cukorbetegséghez (a normál kellékeken kívül)

11. Tesztcsíkok
12. VC-mérő készülék
13. Infúziós szerelékek pumpához
14. Inzulin (hosszú és rövid hatású)
15. Fecskendők/inzulintoll
16. Glukagon injekció

Néhány megjegyzés a cukorbetegséggel kapcsolatos kellékek listájához:

  • Hordozok hosszú és rövid hatású inzulint és fecskendőt is arra az esetre, ha a tartalék tartályom és az infúziós szerelékem meghibásodna.
  • Hordok egy második vércukormérőt és a hozzá tartozó tesztcsíkokat és elemeket arra az esetre, ha a jelenlegi mérőműszerem meghibásodna.
  • A fő kellékeimet egy külön táskában. A tasak vízálló anyagokból készült, és egész évben jól működik. 

Ashika5.1Ashika5.2

A többcélú felszerelés híve vagyok. Megtanultam, hogy ne kockáztassam a biztonságot egy könnyebb csomagért cserébe. Hatalmas bónusz, ezek a tárgyak pedig nem foglalnak sok helyet a csomagomban.

Ashika5.3Ashika5.4Ashika5.5Ashika5.6

Saját személyes tapasztalataim és másoké alapján készítettem el ezt a listát, abban a reményben, hogy hatékony és költséghatékony alternatívákat kínálhatok a sürgősségi eszközökre a biztonságos utazáshoz. Akár emlékeztetőül, akár új nézőpontként szolgál, remélem mindenki biztonságban marad és élvezi a tavaszt és a nyarat, az 1-esek és a nem 1-esek egyaránt!"

 

forrás: https://beyondtype1.org/into-the-wild-t1d-essentials/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3717785044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása