Cukkerberg

Nincs időd edzeni? De van.

2021. augusztus 31. - egyszerelunk

"Neked könnyű, mert mindig van időd beilleszteni az edzést a mindennapokba!" - …legyintenek sokan és már mielőtt megpróbálnák ők is, feladják… Maminti tündér szerint ez nem kifogás.

ido.jpg

Pedig nem annyira nehéz műfaj ez. Vagyis nem mindig az, és lehet okosan csinálni. Néha persze valóban igazi időzsonglőrködés az élet. A család, a munka, a baráti kapcsolatok ápolása, a háztartás és csak úgy önmagában a napok szervezése nem mindig könnyű feladat. De jó tervezéssel, és kellő elszántsággal minden sikerülhet. Hidd el! Én csak tudom.

Ezek itt mind kipróbált módszerek és saját tapasztalatok:

Tovább

Bázispróba

dm-basal-rates.jpg

Miért olyan fontos a bázis inzulinunk ellenőrzése? Tulajdonképpen ez a diabéteszünk kezelésének alapja. Ha ez nincs megfelelően beállítva, semmi más sem fog jól működni. Ha a bázis beállítás nincs rendben, minden erőfeszítésünk olyan lesz, mintha futóhomokon lépdelnénk: sok munkát végzünk el előrelépés nélkül...

Tovább

A gyász, ami felszabadít

t2d-living-emotions-during-transitions-1080x412.jpg

Talán pár emberben felmerül, hogy jön szóba ez a téma egy főként cukorbetegséggel foglalkozó blogon, hogyan köthető a gyász a diabéteszhez. Bármikor szembesülünk a gyásszal, veszteséget tapasztalunk. Cukorbetegségben - illetve bármilyen más krónikus betegségnél - könnyű megtalálni ezt az analógiát, hiszen a diagnózist követően úgy érezhetjük, elveszítettük a függetlenségünket és azt a lehetőséget, hogy a saját magunk által megszabott feltételek szerint éljünk. Persze, legtöbben már tudjuk, hogy ez nem egészen így van, de egy újonnan diagnosztizált cukorbeteg még nem ezekre a gondolatokra koncentrál, sokkal inkább azokra a dolgokra, amiket úgy érzi, elveszített. Ha már gyászfolyamat, jogosan merül fel a kérdés, hogy diabétesz esetén vajon ki hal meg? Mi az pontosan, amit gyászolunk? Valószínűleg az addigi életünket, illetve egy máshogyan elképzelt jövőbeli élet lehetőségét. Általában ez a veszteségérzés indítja be a gyászfolyamatot, a gyászreakció tipikus tüneteit a cukorbeteg, és sokszor a családja számára is. A gyászfolyamat ideje bármennyi, spektruma bármilyen, semmilyen egzakt, mindenkire érvényes dolgot nem lehet kijelenteni vele kapcsolatban. Ezen minden érintett átesik, és ennek mikéntje meghatározó lesz a diabétesszel való együttélés tekintetében. Mivel ebben a "kapcsolatban" a szakítás nem opció, itt, az elején dől el, hogy gyümölcsöző vagy mérgező frigy lesz a dologból. Valahogy nálam is így történt.

Tovább

Maminti a folyadékpótlásról

Új szerzőnk Èva Ágnes Pistyur-Kocsis, alias Maminti Tündér (paper wings), aki a napokban teljesítette A Kör 151km/7100m+ kihívását a Börzsönyben! Amikor Maminti alig tíz évvel ezelőtt várandós lett, +25 kg súlyfelesleggel küzdött. Aztán kiderült a terhességi cukorbetegség is. Mostantól az alapítvány felületein, keddenként olvashatjátok a motivációs tanácsait, írásait!

folyade_k1.jpeg

Tovább

Táplálkozás és éghajlatváltozás

final_thumbnail_diet.jpg

Az éghajlatváltozás a fejlett és fejlődő országok élelmiszerellátását is veszélyezteti. Az árvizek, aszályok, intenzívebb hurrikánok, a kánikula és az erdőtüzek csökkenthetik a terméshozamot, megtizedelhetik az állatállományt, akadályozhatják az élelmiszerek szállítását. Az emberi tevékenységből származó szén-dioxid szint emelkedése miatt az olyan növények, mint a rizs és a búza, egyre kevésbé tudnak majd fent maradni. A globális felmelegedés és a táplálkozás kapcsolatáról értekeztünk.

Tovább

Depresszió és mentális egészség

how-to-deal-with-depression-and-diabetes.jpg

A depresszió egy nagyon is valóságos állapot, és egyre gyakoribb a népesség körében: körülbelül minden negyedik ember tapasztal depressziót a felnőtt élete során. Azoknál az embereknél, akik diabétesszel élnek együtt, ez a szám még magasabb. A témában végzett különböző kutatások azt az eredményt mutatták, hogy a cukorbetegek kb. 50%-ánál alakulnak ki olyan mentális betegségek, mint a depresszió vagy a szorongás. Ilyen esetekben sokszor magát a diabéteszt is jóval nehezebb megfelelően kezelni.

Tovább
süti beállítások módosítása