Cukkerberg

Táplálkozás és éghajlatváltozás

2021. augusztus 11. - szabari.betti

final_thumbnail_diet.jpg

Az éghajlatváltozás a fejlett és fejlődő országok élelmiszerellátását is veszélyezteti. Az árvizek, aszályok, intenzívebb hurrikánok, a kánikula és az erdőtüzek csökkenthetik a terméshozamot, megtizedelhetik az állatállományt, akadályozhatják az élelmiszerek szállítását. Az emberi tevékenységből származó szén-dioxid szint emelkedése miatt az olyan növények, mint a rizs és a búza, egyre kevésbé tudnak majd fent maradni. A globális felmelegedés és a táplálkozás kapcsolatáról értekeztünk.

Miért fontos ez? Világszerte körülbelül 800 millió ember éhezik, vagy nem táplálkozik megfelelően, nem jut hozzá alapvető tápanyagokhoz. A világ lakosságának 76%-a a napi tápanyagainak nagy részét növényekből nyeri, ezt viszont veszélyeztetik az éghajlatváltozás okozta aszályok és árvizek: ezek az alapvető élelmiszertermelés folyamatát is tönkretehetik. Szintén súlyos probléma, hogy a levegőben lévő nagy mennyiségű szén-dioxid miatt a növények egyre kevésbé lesznek táplálók, így hamarosan egyre nehezebb lesz ellátni a világ egyre növekvő népességét.

Nézzük a részleteket! A legtöbb helyen, ahol napjainkban élelmiszert termesztenek, a terméshozamok valószínűleg éveken belül alacsonyabbak lesznek az egyre gyakoribb hőhullámok, a fokozódó légszennyezés, az árvizek és az aszályok miatt. Egy a Harvardon készült kutatás szerint 2050-re, az egyre nagyobb mennyiségű szén-dioxidnak kitett növények, mint a búza, a kukorica, a rizs vagy a szója cinktartalmuk 10%-át, vastartalmuk 5%-át és fehérjetartalmuk 8%-át is elveszíthetik. Ezek mind alapvető tápanyagok az emberi egészséghez, és hiányuk  komoly kockázatot jelent már most a fejlődő országokban: a cink, a vas és a fehérje hiánya a szervezetben súlyos betegségekhez vezethet. Ezek a betegségek gondot okozhatnak a magzatok megfelelő fejlődésénél, valamint a szülésnél is: komplikációk, de akár anyai halálozás is előfordulhat. A cink és a vas létfontosságú az emberi egészség szempontjából: a cink a teljesen működő immunrendszerhez szükséges, a vas pedig a hemoglobin kulcsfontosságú építőköve, amely a véráramunkban az oxigént mozgatja.

letoltes_3.jpg

Konklúzió. A szén-dioxid nem csak klímaváltozást okoz. Számottevően befolyásolja az ételeinket, az egészségünket is. Jelenleg világszerte több mint 2 milliárd ember alultáplált, és ez a szám tovább növekedhet, ha a növényeink elveszítik a bennük lévő tápanyagok nagy részét az egyre fokozódó CO2-kibocsátás miatt.

 

forrás: https://www.hsph.harvard.edu/c-change/subtopics/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6616656540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása