Cukkerberg

T1D és lisztérzékenység

2021. október 07. - szabari.betti

648.png

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy valaki egyszerre cukorbeteg és cöliákiával is küzd. A lisztérzékenységről összeszedtünk pár  információt.

Mi a cöliákia? A teljes népesség körében a cöliákia viszonylag ritka: mindössze az emberek 1%-át diagnosztizálják ezzel. Ha azonban valaki 1-es típusú cukorbeteg, a lisztérzékenység kialakulásának kockázata a tízszeresére nő. Éppen ezért, 1-es diabosként kiemelt jelentősége van, hogy figyeljünk a cöliákia jeleire. A lisztérzékenység az élet bármely szakaszában kialakulhat, tehát egy negatív szűrési eredmény nem jelenti az, hogy soha nem is lehetünk cöliákiások.

A lisztérzékenység egy genetikai autoimmun betegség  - nem ételallergia -, amely károsítja a vékonybelet és akadályozza a tápanyagok felszívódását glutén fogyasztása esetén. A szervezet tulajdonképpen önmagát támadja meg, amikor a cöliákiában szenvedő személy glutént (például árpát, rozst, búzát) visz be a szervezetébe, és károsítja a bélnyálkahártyát. Bizonyos esetekben stressz is kiválthatja a betegség kialakulását, a kezelés elmaradása esetén pedig további súlyos egészségügyi problémák léphetnek fel: limfóma, csontritkulás, vérszegénység vagy krónikus bélgyulladás.

A lisztérzékenység jelei, tünetei

  • hasi fájdalom és puffadás
  • krónikus hasmenés
  • hányás
  • szokatlanul instabil vércukorszint
  • fogyás, fáradtság, ingerlékenység
  • viszkető bőrkiütések
  • növekedési problémák (gyermekeknél)
  • csontsűrűség csökkenés vagy vérszegénység (felnőtteknél)

A diagnózis kiállítása. Amikor valakinél 1-es típusú diabéteszt diagnosztizálnak, azt is ellenőrzik, hogy az adott személy lisztérzékeny-e. Azonban ahogy írtuk korábban, a cöliákia bármikor, később is kialakulhat, ezért ha a tipikus tüneteket észleljük magunkon, érdemes beszélni orvosunkkal az aggodalomról. A doki valószínűleg vérvizsgálatot fog előírni, a cöliákia elleni antitestek szűrésére vonatkozóan. Ha az eredmény arra utal, hogy lisztérzékenység van jelen, akkor a diagnózis megerősítéséhez endoszkópos vizsgálatra lehet szükség, a bélnyálkahártya biopsziájával.

Kezelés. Ugyan a cöliákiára nincs gyógymód, a gluténmentes étrend megszabadítja a betegeket a tünetektől. A diagnózis után az első lépés, hogy fontolóra kell venni egy találkozót a dietetikussal, aki segíthet összeállítani a megfelelő étrendet, az új igényekhez igazodva. Mivel a gluténmentes étrend egyre népszerűbb, a lehetőségek megtalálása az éttermekben és élelmiszer üzletekben egyre egyszerűbb.

Az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) a nemrégiben új iránymutatást adott ki lisztérzékenység - cöliákia - megállapítására a gyermekeknél és a serdülőknél, ehhez kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr10016709386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása