Cukkerberg

Szex, pumpa, CGM

2021. január 21. - szabari.betti

fotolia_100115771_s.jpg

Szex, pumpa, szenzorok - azok az információk, amelyeket mindenki (cukorbeteg vagy sem) tudni akar, csak ne ő legyen az, aki rákérdez... Legyünk őszinték: az, hogy valamihez a hét minden napján, éjjel-nappal kötődünk, egy sajátos és meglehetősen bensőséges kapcsolat! Magunkon hordjuk, kezeljük, birtokoljuk őket. Ez a különleges "kötődés" mindenképpen érdekesebbé tudja tenni a dolgokat az ágyban (vagy egyéb helyszíneken...). Most páran azt gondolhatják: mmmm, eszközök a hálószobában, ez most valami izgi dolog lesz - de szimplán a diabétesz terápiához szükséges felszereléseinkről van szó :)

A kíváncsiság nem bűn. Ez az első reakcióm, amikor egy különösen egyenes ember az inzulinpumpám láttán úgy dönt, megkérdezi: na és mi van a szexszel? Először is kap egy jó pontot, amiért kérdez -  bárki számára, akinek nincsen tapasztalata a cukorbetegséggel, azt hiszem ez az első dolgok egyike, ami átfuthat az ember fején - és szerintem csak puszta kíváncsiságból fakad, még csak nem is gondolom, hogy pimaszkodni akar az illető.

Ha sor kerül egy együttlétre, és ez az első alkalom, érdemes nyitottnak lenni! Bátran mutasd meg neki a pumpát, a kanült vagy szenzort, mondd el, hogy egyik sem fáj, és hogy nem történik nagy baj, ha valamelyik esetleg lejön, vagy elmozdul, nem kell ettől félnie, vagy megijednie, ha megtörténik. Igen, kicsit stresszes, de minden rendben lesz. Éljétek ezt meg úgy, hogy kicsit ezzel is közelebb kerültök egymáshoz, többet tudtok meg a másikról.

Levenni vagy nem - ez itt a kérdés. Ezt teljes mértékben te döntöd el! T1D-ben már pontosan tudjuk, hogy ami működik az egyik számára, korántsem biztos, hogy működni fog egy másik cukorbetegnél. Pumpásként sokan a lecsatolás mellett döntenek, hiszen így kicsit nagyobb a "szabadság", de fontos, hogy ne feledkezzünk meg a visszahelyezésről, ami könnyen elmaradhat egy ilyen helyzetben. Nem mintha tapasztalatból beszélnék :) De a jó pap holtig tanul.

Tedd oda, ahol jó. Igaz ez a kanülre, és a pumpára is, ha fent marad. Kanülszúrás tekintetében a legpraktikusabb ilyenkor talán a csípő alsó, hátsó része, vagy a kar, de ez is egy olyan terület, ahol mindenki számára egyedi megoldások születhetnek.

Ne mérgelődj, ha lejön. Már A kis hercegben is megmondta a róka, hogy semmi sem tökéletes. Kijött a kanül? Semmi sem tökéletes... Talán kicsit túl sok volt a rángatás, talán a környezet volt "útban", vagy csak simán túlságosan felszabadultál, és a nadrággal együtt egy mozdulattal megszabadultál a pumpádtól is. Vagy csak simán a súrlódás és az izzadtság okozta, hogy a kanül elmozdult, esetleg kijött a helyéről. Ezek a dolgok a pillanat hevében történnek, és bár néha kissé zűrzavarosnak tűnhetnek, ezek az incidensek nevetéssel és humorral nagyon könnyen kezelhetők. Egyébként mind a kanül, mind a szenzor nagyon jól a helyén tartható egy kis extra kinéziós szalaggal :)

Te csipogsz? Igen, a szenzorom. Talán nem túl szexi a csipogás és a zümmögés, de sok előnye van: minél szorosabb a vércukorszint ellenőrzés, annál sikeresebb a diabétesz menedzsment, és te is annál jobban fogod érezni magad. Függetlenül attól, hogy hol vagy éppen, a szex még mindig fizikai aktivitás, és fennáll annak a veszélye, hogy esetleg leesik a cukrod közben. Éppen ezért szuper, ha a szenzorod tud jelezni és figyelmeztetni téged - még időben!

Mmmm...édesség. Mindig tarts valami gyorsan felszívódó szénhidrátot (szőlőcukor, gyümölcslé) a közelben - ennek igazából magától értetődőnek kell lennie -, de ilyenkor arra is figyelj, hogy valóban könnyen elérhető helyen legyen. Fontos, hogy a partnered is tudja, miért van kajakészlet az ágy mellett, a következő okokból:

1. Ha történne valami, tudja, mit keressen.

2. Ez lehetővé teszi a partnered számára, hogy kényelmesebben és potenciálisan segítőkészebbnek érezze magát! Biztos vagyok benne, hogy lennének egyéb ötletei is annak érdekében, hogy jobban legyél, de egy hipoglikémia esetén először a jó öreg glükózra van szükség ahhoz, hogy tovább folytatódhasson az este :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4016398582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása