Cukkerberg

Hőség és diabétesz

2019. augusztus 10. - szabari.betti

webp_net-resizeimage-38.jpg

Akár csak itthon tapasztalunk nagy nyári hőséget, akár egy trópusi vakációra készülünk, fontos mindenki számára, hogy vigyázzon a nagy melegben, és tisztában legyen a hatásokkal, amit ez az időjárás gyakorolhat a szervezetünkre. Tapasztaltátok már, hogy a vércukorszintetek extrém gyorsan nőhet vagy eshet le szélsőséges hőmérsékletben? A hőség sokkal nagyobb hatással lehet a diabéteszre, mint azt gondolnánk. Ha ilyen az időjárás, sokkal szorosabb vércukor-kontrol válik szükségessé. Íme néhány lehetséges magyarázat a hőség szerepére a diabéteszben, és pár dolog, amit fontos észben tartanunk amíg élvezzük a nyaralást a nagy melegben, T1D-vel.

Magas vércukorszint. A hőség könnyen megemelheti a vércukrot, ha nem vagyunk megfelelően hidratáltak. Ha nincs elég víz a szervezetünkben, a vérben lévő glükóz sokkal koncentráltabbá válik. Így sokkal nehezebb lesz a vesék számára eltávolítani a felesleges glükózt a vizeletből. Hogy hozzuk helyre? Orvosunkkal konzultálva növeljük az inzulin dózisokat, és ami a legfontosabb, igyunk nagyon sok vizet!

Alacsony vércukorszint. Közismertebb tény, hogy a meleg időjárás hatására zuhanni kezd a vércukor, különösen, ha edzéssel párosul. Miért van ez? A hő hatására kitágulnak az erek, ez jelentősen gyorsabb inzulin felszívódást eredményez, ami könnyen hipoglikémiához vezethet. Ez még erőteljesebb lehet, ha testmozgást is végzünk, hiszen ekkor a test bizonyos területein fokozódik a véráramlás. Fontos észben tartani, hogy egy forró fürdőzés, zuhany, jacuzzi vagy szauna ugyanezt eredményezheti, könnyen alacsony vércukrot okozhat, így fontos az önellenőrzés előtte/közben/utána is.

Nem mindegy, hogy milyen folyadék! Mindig a víz a legjobb választás, hogy hidratáltak maradjunk magas hőmérsékleten is, de az olyan italok, mint a koffeinmentes, hűtött gyógynövényes teák szintén hatásosak lehetnek. Az olyan innivalók, amelyeknek magas a koffein vagy a nátrium tartalmuk, tulajdonképpen épp hogy kiszáradást, folyadék elvonást okozhatnak (ami természetesen hatással van a vércukorszintünkre is, lásd fentebb).

Néhány példa:

  • alkohol
  • szóda és energiaitalok
  • kávé
  • tej
  • koffeintartalmú tea

A különböző sport italok, mint a Gatorade, hatékonyak lehetnek, de vigyázni kell ezek magas cukortartalmára, érdemes megtartani ezeket alacsony vércukorszint esetére.

Hasonló tünetek. A hőség miatti kimerülés és a hipoglikémia tünetei gyakran nagyon hasonlóak lehetnek. Fontos, hogy azonnal ellenőrizzük vércukorszintünket még akkor is, ha azt gondoljuk, talán csak a meleg időjárás hatását érezzük éppen.

A megegyező tünetek a következők lehetnek:

  • izzadás
  • remegés
  • szédülés
  • letargia
  • homályos látás
  • éhség
  • ingerlékenység

 

A nagy meleg hatással lehet a gyógyszerekre is! Ha az inzulin extrém hőségnek van kitéve hosszabb ideig, hatástalanná válhat, ami természetesen magas vércukorszintet eredményez. A hőség szintén használhatatlanná teheti az eszközöket, mint a tesztcsíkokat vagy magát a vércukormérő készüléket. Figyeljünk oda, hogy ezek mindig árnyékban maradjanak!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr615003928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása