Cukkerberg

Klinikai vizsgálatban az inzulintabletta

2016. május 23. - kiskatka

Fázis II vizsgálatban hatásosnak bizonyult az Oramed biotech cég által fejlesztett inzulintabletta.

1_105.jpg

Egy kis izraeli gyógyszercég, az Oramed Pharmaceuticals Inc. a napokban bejelentette: az általuk fejlesztett inzulintabletta fázis II klinikai vizsgálatban szignifikánsan csökkentette az éjszakai vércukorértékeket 2-es típusú cukorbetegek körében.

A klinikai vizsgálatba 180, metformin terápiára nem megfelelően reagáló 2-es típusú cukorbeteget vontak be. A résztvevők lefekvés előtt kaptak inzulinkapszulát, majd a vércukorértékeiket egész éjszaka monitorozták, 28 napon keresztül.

A tablettát használók esetében az átlagos éjszakai vércukorérték 6,5%-kal volt alacsonyabb, mint a placebo kontroll csoportban, azaz inzulinkapszulát nem kapó csoportban. A vizsgálat során jelentős mellékhatást nem tapasztaltak és hipoglikémiás epizód sem volt.

Az inzulintabletta nagy könnyebbséget jelentene mindazon cukorbetegnek, akik fizikális vagy mentális korlátaik miatt nem vagy csak nagy nehézségek árán képesek az életük és egészségük megőrzése érdekében elhagyhatatlanul szükséges inzulinbeadásokra. Nem is kell messze mennünk -  idei hír, hogy Angliában tűfóbia miatt végeztek hasnyálmirigy-transzplantációt. Sue York olyannyira rettegett a tűtől, hogy inkább bevállalta a szervátültetést. Sőt, a hivatalos hatóságok is indokoltnak ítélték a beavatkozást. 

Az inzulintabletta-fejlesztések legnagyobb, nehezen megugorható korlátja, hogy a tablettaként bevitt inzulin még a felszívódás előtt lebomlik a gyomorban vagy a bélben. Az Oramednek a jelek szerint ezt a problémát sikerült megoldani. Jó sok inzulint pakolt emésztőnedveknek ellenálló burokba, hogy a várható bomlás mellett is maradjon elegendő inzulin a felszívódásra.

Pontos adagolást igen nehéz elképzelni jelenleg a tablettával, így egyértelműen 2-es típusú cukorbetegség esetén jöhet majd szóba. Intenzív inzulinterápiát jó eséllyel nem fogja tudni pótolni a bomlás és felszívódás kiszámíthatatlansága miatt.

Az ORMD-0801 nevű hatóanyagot a továbbiakban fázis III vizsgálatban tesztelik, az eddiginél sokkal nagyobb létszámú csoportban. Amennyiben ott is sikeres lesz, megkérheti a cég a forgalomba hozatali engedélyt a hivatalos hatóságoknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr288739738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.05.23. 11:43:46

Izraeliek? Tizenöt éve szintén egy izraeli cég folytatott kísérleteket, többek közt magyar kórház(ak)ban egy olyan szerrel, ami I.-es típusú betegeknél megállítja az inzulin termelő sejtek pusztulását. Abból vajon mi lett?

Régi, kedves találóskérdés: melyik földrészen található a Langerhans-szigetek? :))

kiskatka 2016.05.23. 12:04:40

A helyzet az, hogy sok, eredetileg külföldi (pl. amcsi finanszírozású) kutatás folyik Izraelben, mivel mások, megengedőbbek és/vagy gyorsabbak az engedélyezési eljárások. Nem mocskos sufniorvoslásra kell gondolni, sokkal inkább az amerikai túlszabályozott és pereskedni nem rest rendszerre (ne tedd a macskát a mikróba, ugye). Sok kutatás, sok kutató, sok biotechérzékeny befektető pedig sok céges próbálkozót is vonz.
Szomorú tény, hogy ezen felfedezések nagy része végül sajnos mégsem működik és megy a süllyesztőbe. A fázis II azért már biztató, de a fázis III a perdöntő. Akkora biznisz van egy inzulintablettában, hogy biztos nyomatják majd a fejlesztést, ahogy a csövön kifér.
süti beállítások módosítása