Cukkerberg

Gyermekdiabétesz Világnap

2016. január 11. - kiskatka

1922. január 11-n a 14 éves, cukorbeteg Leonhardt Thompson a világon először kapott életmentő inzulininjekciót. Az évforduló a Cukorbeteg Gyermekek Világnapja kellene legyen.

2_3.png

A Kék Kör a cukorbetegség nemzetközi jelképe

Jelenleg Magyarországon közel 5000 cukorbeteg gyermek él, szinte kivétel nélkül ún. 1-es típus cukorbetegek. Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun betegség: a szervezet téves immunreakció során elpusztítja a vércukorszint fő szabályozó hormonját, az inzulint termelő sejteket. Megelőzni és gyógyítani nem lehet. Az 1-es típusú cukorbetegek számára a túlélést az azonnali inzulinpótlás biztosítja, a diagnózist követően egész életüket végigkíséri a rendszeres vércukormérés és a folyamatos egyensúlyozás a vércukorszintet csökkentő és az azt növelő tényezők közt.

Az inzulin felfedezése előtt az 1-es típusú cukorbetegség egyenlő volt a lassú, de biztos halállal. A betegeket éheztetéssel „kezelték”, Elliott Joslin, a napjainkig a diabétesz kezelésében kimagasló szerepet játszó bostoni klinika neves professzora szerint „a betegek súlya éppen csak meghaladta a csontok és az emberi lélek együttes súlyát”.

A XX. század egyik legnagyobb találmánya, az inzulin felfedezése elsősorban Fredrick Banting torontoi sebész nevéhez fűződik. Banting úgy gondolta, hogy a hasnyálmirigyben termelődő emésztőnedvek károsíthatják a cukorszint szabályozásában kulcsszerepet játszó anyagot, így a hasnyálmirigy-vezeték lekötésével megmenthetik és előállíthatják az (akkor még névtelen) terméket, az inzulint. 1921-ben meggyőzte főnökét, John James Rickard Macleod élettan professzort ötletének ígéretességéről, aki a tervezett kísérletek elvégzésére a fiatal orvostanhallgatót, Charles Best-et állította Banting mellé. Az inzulinnak a hasnyálmirigy kivonatból történő előállításába, illetve a kivonat tisztításának folyamatába később James Collip, a biokémia professzora is bekapcsolódott.

Az első inzulinnal kezelt cukorbeteg a 14 éves Leonard Thompson volt, akit szánalmas állapotban, magas vércukor szinttel és 3-5 literes napi vizeletürítéssel vettek fel a Toronto-i Közkórházba. A 450 napi kalória bevitelre beállított végstádiumú betegre ugyanaz a szörnyű sors várt, mint elődeire. Ám akkor megtörtént a csoda: Leonard Thompson 1922. január 11-én megkapta az életét megmentő első inzulin injekciót. A diabétesz inzulinnal történő sikeres kezelésének híre hamar elterjedt, és a Nobel Bizottság 1923-ban Banting-ot és Macleod-t Nobel díjra terjesztette fel.

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) és a WHO kezdeményezésére minden év november 14-én, Banting születésnapján ünnepeljük a Nemzetközi Diabétesz Világnapot. A kampányt a két nemzetközi szervezet 1991-ben hozta létre, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegekre és a diabétesz világjárvány-szerű, rohamos terjedésére.

Az első inzulinnal megmentett gyermek emlékére 1997-ben, az inzulin első beadásának 75. évfordulóján Szombathelyen Dr. Szabó László főorvos szervezte meg az első Gyermekdiabétesz Napot. A kezdeményezés nyomán 2006. januárjától a Magyar Diabétesz Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabétesz Szekciója évente országos méretű rendezvénnyel emlékezik meg erről a napról. Idén most szombaton volt az esemény, Hódmezővásárhelyen.

A szakértők szándéka szerint január 11-e a Cukorbeteg Gyermekek Világnapja kellene legyen világszerte, ezért a Gyermekdiabétesz Világnap bevezetését kérvényezték a Nemzetközi Diabétesz Szövetségnél is. Az indok pedig, hogy a gyermekek egyedi, speciális igényei nagyon nem azonosak a cukorbetegek döntő tömegét alkotó, 2-es típusú, felnőtt cukorbetegekével. Nem könnyű egészséges felnőtté cseperedni 24/7 folyamatos vércukorszint-egyensúlyozás mellett, elkél a figyelem, a tolerancia és a célzott, szakértő segítség gyerekeknek és szüleiknek egyaránt. A leendő Gyermekdiabétesz Világnap ezt hivatott erősíteni.

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr568261690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása