Cukkerberg

Szaloncukor házilag

2013. december 21. - kiskatka

Misamaci szaloncukor-receptje, sütőtök alapon, ötféle ízben, hozzáadott cukor nélkül. Kicsit pepecs, de nagyon nyami!

111535_szaloncukor03.jpg

"Ezt már régóta ki szerettem volna próbálni és mivel itt a sütőtök szezon... Pillanatnyilag öt ízt készítettem, de hamarosan újabbakat próbálok ki.

Hozzávalók:

Sütőtökpüré

  • 1 db (2 kg körüli) sütőtök
  • 200 g xilit vagy nyírfacukor
  • 1 vaníliarúd


Narancsos szaloncukor

  • 600 g sütőtökpüré
  • 2 nagyobb narancs
  • 30 g porzselatin
  • 1/2 dl víz


Citromos szaloncukor

  • 600 g sütőtökpüré
  • 3 nagyobb citrom
  • 30 g porzselatin
  • 1/2 dl víz


Meggyes szaloncukor

  • 600 g sütőtökpüré
  • 250 g magas gyümölcstartalmú meggylekvár
  • 1/2 citrom leve
  • 20 g porzselatin
  • 1/2 dl víz


Rumos diós szaloncukor

  • 350 g sütőtökpüré
  • 350 g darált dió
  • 0,5 dl rum
  • 20 g porzselatin
  • 1/2 dl víz


Kókuszos szaloncukor

  • 350 g sütőtökpüré
  • 350 g kókuszreszelék (v frissen reszelt kókuszdió)
  • 20 g porzselatin
  • 1/2 dl víz


Bevonáshoz (adagonként):

  • 100 g magas csokoládétartalmú étcsokoládé
  • 30 g vaj
  • étolaj (szükség szerint)

 

Elkészítés:

Sütőtökpüré készítése:
- a sütőtököt kettévágom, belsejét kikaparom és sütőpapírral bélelt tepsiben, forró sütőben megsütöm (kb 40 perc).
- ha a tök elkészült (puha, de még nem égett), akkor még melegen egy kanállal kikaparom a belsejét, egy nagyobb tálban hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét és a xilitet.
- botmixerrel krémesre turmixolom

Kép1_6.jpg

Narancsos és citromos szaloncukor készítése (mivel azonos lépésekből áll, csak egyszer írom le):
- 1 narancs héját lereszelem, mindkét narancsot kifilézem. (A lényeg, hogy a gerezdeket elválasztó hártya és a külső fehér réteg ne kerüljön bele, mert ettől keserű lesz).
- a lereszelt narancshéjat és a narancsok húsát turmixgépben összedolgozom, kimérem a tökpürét és összekeverem a naranccsal
- a zselatint a vízzel felfőzöm és narancsos keverékhez adom
- a kész masszát lapos tálakba töltöm és megdermesztem

Meggyes szaloncukor:
- kimérem a sütőtökpürét
- hozzákeverem a lekvárt és a 1/2 citrom levét
- felfőzöm a zselatin és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem

Rumos diós szaloncukor:
- kimérem a sütőtökpürét
- összekeverem a darált diót és a rumot, majd belekeverem a pürébe
- felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem

Kókuszos szaloncukor:
- összekeverem a sütőtökpürét és a kókuszreszeléket
- felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem

Bevonás:
- az étcsokit és a vajat vízfürdő felett, folyamatos keverés mellett megolvasztom, étolajjal a kellő sűrűségűre állítom be
- a megdermedt tölteléket kiborítom, formára vágom és a kézmeleg csokoládéba forgatom
- sütőpapíron szárítom"

Kép2_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr75701309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása