Misamaci szaloncukor-receptje, sütőtök alapon, ötféle ízben, hozzáadott cukor nélkül. Kicsit pepecs, de nagyon nyami!
"Ezt már régóta ki szerettem volna próbálni és mivel itt a sütőtök szezon... Pillanatnyilag öt ízt készítettem, de hamarosan újabbakat próbálok ki.
Hozzávalók:
Sütőtökpüré
- 1 db (2 kg körüli) sütőtök
- 200 g xilit vagy nyírfacukor
- 1 vaníliarúd
Narancsos szaloncukor
- 600 g sütőtökpüré
- 2 nagyobb narancs
- 30 g porzselatin
- 1/2 dl víz
Citromos szaloncukor
- 600 g sütőtökpüré
- 3 nagyobb citrom
- 30 g porzselatin
- 1/2 dl víz
Meggyes szaloncukor
- 600 g sütőtökpüré
- 250 g magas gyümölcstartalmú meggylekvár
- 1/2 citrom leve
- 20 g porzselatin
- 1/2 dl víz
Rumos diós szaloncukor
- 350 g sütőtökpüré
- 350 g darált dió
- 0,5 dl rum
- 20 g porzselatin
- 1/2 dl víz
Kókuszos szaloncukor
- 350 g sütőtökpüré
- 350 g kókuszreszelék (v frissen reszelt kókuszdió)
- 20 g porzselatin
- 1/2 dl víz
Bevonáshoz (adagonként):
- 100 g magas csokoládétartalmú étcsokoládé
- 30 g vaj
- étolaj (szükség szerint)
Elkészítés:
Sütőtökpüré készítése:
- a sütőtököt kettévágom, belsejét kikaparom és sütőpapírral bélelt tepsiben, forró sütőben megsütöm (kb 40 perc).
- ha a tök elkészült (puha, de még nem égett), akkor még melegen egy kanállal kikaparom a belsejét, egy nagyobb tálban hozzáadom a vaníliarúd kikapart belsejét és a xilitet.
- botmixerrel krémesre turmixolom
Narancsos és citromos szaloncukor készítése (mivel azonos lépésekből áll, csak egyszer írom le):
- 1 narancs héját lereszelem, mindkét narancsot kifilézem. (A lényeg, hogy a gerezdeket elválasztó hártya és a külső fehér réteg ne kerüljön bele, mert ettől keserű lesz).
- a lereszelt narancshéjat és a narancsok húsát turmixgépben összedolgozom, kimérem a tökpürét és összekeverem a naranccsal
- a zselatint a vízzel felfőzöm és narancsos keverékhez adom
- a kész masszát lapos tálakba töltöm és megdermesztem
Meggyes szaloncukor:
- kimérem a sütőtökpürét
- hozzákeverem a lekvárt és a 1/2 citrom levét
- felfőzöm a zselatin és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem
Rumos diós szaloncukor:
- kimérem a sütőtökpürét
- összekeverem a darált diót és a rumot, majd belekeverem a pürébe
- felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem
Kókuszos szaloncukor:
- összekeverem a sütőtökpürét és a kókuszreszeléket
- felfőzöm a zselatint és a keverékhez adom
- tálakba töltöm és kidermesztem
Bevonás:
- az étcsokit és a vajat vízfürdő felett, folyamatos keverés mellett megolvasztom, étolajjal a kellő sűrűségűre állítom be
- a megdermedt tölteléket kiborítom, formára vágom és a kézmeleg csokoládéba forgatom
- sütőpapíron szárítom"