Cukkerberg

Csicsóka fánk a Kakukkfűről

2013. január 19. - katona_évi

Hortobágyi Anna óriási lelkesedéssel csinálja a Kakukkfű blogot, ahol remek diabetikus receptek vannak napról napra, nézzétek meg!

Most éppen egy csicsóka fánkot csinált - wow! -, ami több szempontból is nyerő ötlet. Egyrészt, a csicsóka fontos diabetikus alapanyag, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja. Másrészt, itt a farsangi és fánkszezon.

A sütibe került egy kis reszelt gyömbér is, de ez persze elhagyható.

Csicsóka fánk 001.jpg

Hozzávalók kb. 26 db-hoz:

  • 500 g csicsóka (ebből 375 g püré lett)
  • 150 ml tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor (nem nyírfacukor!)
  • 500 g diabetikus liszt ( Én most 50-50%-ban kevertem diabetikus süteménylisztet és ún. CH csökkentő lisztkeveréket)
  • 1 csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 2 tk rum aroma
  • 1 tk folyékony édesítő
  • 2 ek natúr joghurt
  • 8 dkg vaj
  • a sütéshez olaj

+1 tk vanília velő,1 kisujjnyi darabka friss gyömbér (elhagyható)

Elkészítés:

Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen!

A kétféle lisztet szitáljuk össze.150 ml langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá1 kanálnyit a lisztből, majd langyos helyen futtassuk fel.

A csicsókát egy tiszta szivaccsal sikáljuk le és hideg, sós vízben főzzük puhára. (Vigyázat! A csicsóka az egyik percben nyersnek tűnik, a másikban pedig már szét is főtt! )

Ha megfőtt, törjük össze, és passzírozzuk át és hűtsük langyosra.

A lisztből vegyünk ki egy keveset a nyújtáshoz, a többihez keverjük hozzá a vaníliát egy csipet sót, majd adjuk hozzá a csicsóka pürét, az olvasztott,de nem forró vajat, a joghurtot, a tojások sárgáját, a rum aromát és a folyékony édesítőt. Pucoljuk meg a gyömbért és reszeljük hozzá.

Dolgozzuk rugalmas tésztává és letakarva langyos helyen kelesszük a duplájára.

Ha megkelt kis liszttel megszórva nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk fánkokat belőle. Én 5,5 cm-es pogácsaszaggatót használtam.

Nyomjuk be a közepét és bő forró olajban süssük úgy, hogy először a lyukas felével lefelé tesszük bele és fedő alatt aranybarnára sütjük őket, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is átsütjük.

Konyhai papírtörlőre szedjük.

Nyírfacukor porral meghintve és/vagy diabetikus barack lekvárral tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr855027452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása