Hortobágyi Anna óriási lelkesedéssel csinálja a Kakukkfű blogot, ahol remek diabetikus receptek vannak napról napra, nézzétek meg!
Most éppen egy csicsóka fánkot csinált - wow! -, ami több szempontból is nyerő ötlet. Egyrészt, a csicsóka fontos diabetikus alapanyag, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja. Másrészt, itt a farsangi és fánkszezon.
A sütibe került egy kis reszelt gyömbér is, de ez persze elhagyható.
Hozzávalók kb. 26 db-hoz:
- 500 g csicsóka (ebből 375 g püré lett)
- 150 ml tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 kk cukor (nem nyírfacukor!)
- 500 g diabetikus liszt ( Én most 50-50%-ban kevertem diabetikus süteménylisztet és ún. CH csökkentő lisztkeveréket)
- 1 csipet só
- 2 tojás sárgája
- 2 tk rum aroma
- 1 tk folyékony édesítő
- 2 ek natúr joghurt
- 8 dkg vaj
- a sütéshez olaj
+1 tk vanília velő,1 kisujjnyi darabka friss gyömbér (elhagyható)
Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen!
A kétféle lisztet szitáljuk össze.150 ml langyos tejben keverjük el a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá1 kanálnyit a lisztből, majd langyos helyen futtassuk fel.
A csicsókát egy tiszta szivaccsal sikáljuk le és hideg, sós vízben főzzük puhára. (Vigyázat! A csicsóka az egyik percben nyersnek tűnik, a másikban pedig már szét is főtt! )
Ha megfőtt, törjük össze, és passzírozzuk át és hűtsük langyosra.
A lisztből vegyünk ki egy keveset a nyújtáshoz, a többihez keverjük hozzá a vaníliát egy csipet sót, majd adjuk hozzá a csicsóka pürét, az olvasztott,de nem forró vajat, a joghurtot, a tojások sárgáját, a rum aromát és a folyékony édesítőt. Pucoljuk meg a gyömbért és reszeljük hozzá.
Dolgozzuk rugalmas tésztává és letakarva langyos helyen kelesszük a duplájára.
Ha megkelt kis liszttel megszórva nyújtsuk 2 cm vastagra és szaggassunk fánkokat belőle. Én 5,5 cm-es pogácsaszaggatót használtam.
Nyomjuk be a közepét és bő forró olajban süssük úgy, hogy először a lyukas felével lefelé tesszük bele és fedő alatt aranybarnára sütjük őket, majd megfordítjuk, és fedő nélkül a másik oldalát is átsütjük.
Konyhai papírtörlőre szedjük.
Nyírfacukor porral meghintve és/vagy diabetikus barack lekvárral tálaljuk.