Cukkerberg

Elektrosokk, inzulinnal

2012. április 13. - kiskatka

1921-es felfedezése óta az inzulin milliónyi cukorbeteg életét mentette meg, ezért kétség kívül a történelem egyik legnagyobb horderejű tudományos felfedezése. Bár azt gondolnám, az inzulint tuti csak jóra lehet használni, meglepetésemre a leleményes emberi elme képes volt alternatív és kevésbé pozitív felhasználási módot is találni. Egészen pontosan a pszichiátria élt vele előszeretettel. A beavatkozást alig pár évtizede még kezelésnek hívták - most inkább kínzásnak tűnik és tilos.

mad doctor.jpg

fotó innen

Az 1940-50' években főleg skizofrén betegek kezelésére kezdték el használni az ún. inzulinsokk-terápiát. A "terápia" ötlete Dr. Manfred Sakel, lengyel orvostól származik. Egyik skizofrén betege orvosi műhiba következtében alacsony vércukor okozta eszméletvesztéses rohamon esett át, majd ezt követően pszichés állapota jelentős javulást mutatott. Sakel levonta a következtetést: az eszméletvesztéssel járó alacsony vércukorszint alkalmas lehet a skizofrénia és egyéb mentális betegségek kezelésére, csak úgy, ahogyan az elektrosokk terápia! Kijelentését (ma már kétséges) adatokkal bizonyította, a terápia sikeresen elterjedt Európában, és miután Sakel Amerikába emigrált, ott is meghonosította ezt a nem éppen humánus eljárást.

Az inzulin feladata ugyanis az, hogy segítsen bejutni a vérben keringő cukornak a sejtekbe, hogy ott energiaként hasznosulni tudjon. Ha nincs inzulin, a cukor a vérben feldúsul, miközben a sejtek éheznek és a szervezet gyakorlatilag éhen hal (ez a cukorbetegség). Ha viszont túl sok inzulin van, a cukor a sejtekbe áramlik és a vér cukorszintje leesik, minek következtében bizonyos sejtek nem jutnak elegendő energiához és a vérben keringő cukor hiányában működésük leáll. Az alacsony vércukornak leginkább az idegsejtek vannak kitéve: először remegés, izzadás, zavartság, dekoncentráció lép fel, majd súlyos esetben eszméletvesztés, kóma, majd halál.

Az inzulinsokk-terápia során pontosan ezt az életveszélyes helyzetet hozták létre klinikai körülmények között. Nagy mennyiségű inzulint adtak a betegeknek, mesterségesen előidézve az eszméletvesztéses kómát, majd intravénásan adagolt cukorral még a halál beállta előtt visszahozták a betegeket az életbe - ha sikerült. Mindezt hetente 5-6 alkalommal ismételték, több héten keresztül. Mire a beteget "gyógyultnak" nyilvánították, 50-60 eszméletvesztéses rohamon esett át!

Sakel állítása szerint a betegeinek 90%-a mutatott javulást a kezelést követően, maga az inzulinsokk-terápia pedig egészen az 1960' évekig elfogadott kezelésnek minősült Amerikában, még tovább Kínában és Európában. Sakel eredményeit mára már egyértelműen elutasítja a szakma. Az ismételt, súlyos rohamok károsították a páciensek agyát, egyes betegek pedig belehaltak ebbe a brutális tortúrába, miközben a kezelés esetleges pozitív hatásait más, humánusabb szerekkel is sikerült elérni. Az inzulinsokk-terápia már egy ideje tilos. Meglepő, de nem is annyira régóta.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr364390436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isolde 2012.04.13. 17:06:07

Jaj, már megint ez a hatásvadászat. Bezzeg ha a szomszéd skizofrén öregasszony túl hangosan beszél magában, egyből hívjuk a mentőt és nem érdekel, hányszor sokkolják. Felháborít a társadalom álszentsége a pszichiátriai kezelésekkel kapcsolatban.

lüke 2012.04.13. 18:07:05

ez igaz!
de ezt az idejét múlt marhaságot miért kell felhozni

Inimma 2012.04.13. 18:11:48

Persze, felejtsük el! De pont ezzel kellene kezdeni?

zakboss 2012.04.13. 19:02:49

Ezt a mechanizmust még mindig használják epilepszia kezelésére, csak az alacsony vércukorszintet máshogy idézik elő: inzulintúladagolás helyett a beteg életmódszerűen minimális mennyiségű szénhidrátot eszik.

lüke 2012.04.13. 19:04:14

@Inimma:
ma is ölnek vele,
minden hypoglykémiát okozó szerrel lehet
ld Lainz
de.wikipedia.org/wiki/Todesengel_von_Lainz
" a felejtés a szellemileg éber embernek nem adatik meg"
, a téma orvosi kuriózum, laikus esetleg a felét érti

lüke 2012.04.13. 19:08:21

@zakboss:
majdnem
en.wikipedia.org/wiki/Epilepsy
ketogén diéta-magas zsir tart, alacsony szénhidrát

kela-bá 2012.04.13. 19:10:25

" A cukorbetegség gyógyiható !" www.tenyek-tevhitek.hu

lüke 2012.04.13. 19:28:27

@kela-bá:
igen, ha eljátszod,hogy Napóleon vagy

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.04.13. 19:53:21

Persze, így utólag már könnyű ítélkezni.
De egy olyan időszakban fejlesztették ki ezt a módszert, amikor még gyakorlatilag semmiféle gyógyszer nem állt rendelkezésre a pszichiátrai betegségek terén (ópium, meg egy-két durva nyugtató létezett akkoriban).

A sokkterápia önmagában nem tévút, hiszen az elektrosokkot mái eredményesen használjuk, hatékony, kevés mellékhatással (!) járó módszer.
Az inzulinsokkot sem rosszindulatból találták ki, hanem igyekeztek kifejleszteni egy újabb módszert, amivel segíteni lehet a súlyso betegeken.
Ez a konkrét esetben aztán kudarcnak bizonyult, ugyanúgy, ahogy idővel ez sok más orvosi kezeléssel is történt, nemcsak a pszichiátriában.

lüke 2012.04.13. 20:07:44

@α Ursae Minoris:
igen,ezért nem kell a laikusoknak világgá kürtölni mindent,mert tévútra mennek

kela-bá 2012.04.13. 20:24:45

@lüke: Nem, nem akarok félrevezetni senkit ! www.tenyek-tevhtek.hu
A Napolen cikk leges-legalján vannak apróbetűs cimkék, oda klikk, érdemes feliratkozni a hirlevélre, sok más egészséggel kapcsolatos témában lehet tájékozódni. Meg dr.humel.hu honlapot is ajánlom figyelmébe, ha fontos az egészsége. Kösz, hogy reagált a bejegyzésemre. További szép estét !

lüke 2012.04.13. 20:52:52

@kela-bá: nekem az evidence based medicine a fontos
en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine
kösz,viszont

kela-bá 2012.04.13. 21:33:09

@lüke: Kösz a linket, érdekes!
De ha javasolhatom vigyázzon... A gyógyszerek is
klinikailag bizonyitottak, irják is fel rendesen, és még sok mindent ajánlanak ami kérdéses lehet. Ezt nem én állitom, hanem szakemberek. Pld. Dr. Henry Bieler: Ételben az orvosság cimű könyve. Vagy érdekes bizonyitások: www.aqvqnet.fw.hu
Vagy érdekes videók: youtube:Szabadságot a léleknek,útban a hallhatatlanság felé. Ebben egy doktornő vall...
Vagy : youtube: Weixl-Várhegyi László: Lakosság gyérités állami segédlettel. Ez az ember nem irtja parlagfüvet, hanem eszi....
Bocs. hogy ennyi mindennel "traktálom" de higgye el addig jó amig nem kell rajtunk bizonyitani a klinikai módszereket. És, hogy erre lehetőleg ne kerüljön sor, mi magunk tehetünk legtöbbet. Én már lassan megyek "hazafelé" de nem szedek gyógyszereket, az orvosomhoz is csak a jogsi érvényesitése miatt járok 3 évente. Ezzel együtt ne vitatom az orvoslás fejlődését.
Jó egészséget Önnek, és családjának !

lüke 2012.04.14. 08:16:48

@kela-bá:
41 éve gyakorolom,több országban ,-bár a yootube-n (tudja mit jelent remélem)
nem lépek fel, csak tud. konferencián - majd megpróbálok
jó étvágyat a parlagfühöz

kela-bá 2012.04.14. 13:46:15

@lüke: Sok sikert és jó egészséget Önnek !

szamox 2019.12.28. 14:23:47

@lüke: Mert aki tapasztalta, az nem felejti, míg él. Ne akarja tudni, hogy milyen!
süti beállítások módosítása