Cukkerberg

Adókedvezmény cukorbetegeknek

2013. február 12. - kiskatka

Lassan kézhez kapjuk a munkáltatói igazolásokat és ezzel beindul(hat) az idei adózási hercehurca - ezért már most szólok, hogy a cukorbetegeknek lehetőségük van egyéni adókedvezményt igényelni. Pontosabban az 1-es típusú cukorbetegeknek, valamint a szövődményes 2-es típusú cukorbetegeknek.

ado4.jpg

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
Személyi kedvezmény

40. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény)."

Vagyis aki beleesik a súlyosan fogyatékos kategóriába, annak minden egyes hónapra, amire fogyatékossága igazolhatóan fennáll, az adóévben és adott hónapban érvényes minimálbér 5%-ának megfelelő összegű adókedvezmény jár. Ez évi 40-50 ezer forintot jelent, mégpedig 5 évre visszamenőleg, tehát érdemes vele foglalkozni.

A "súlyosan fogyatékos magánszemély" kifejezés bár nagyon bántja a szememet, valójában egy nagy gyűjtőfogalom. Ide tartoznak a rokkantsági járadékban részesülők, illetve a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet által meghatározott betegséggel élők - így az 1-es típusú diabetes bármilyen formája (E100-109), valamint a 2-es típusú diabetes szövődményes formái (E110-117).

A fogyatékosságot igazolással szükséges bizonyítani, melyhez a Magyar Diabetes Társaság honlapja a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet mellékletét ajánlja felhasználható mintaként. Az igazolást szakambulancia, kórházi osztály szakorvosa, vagy szakorvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthatja ki. Az igazolást 2-es típusú diab esetén évente kérik, 1-es típus esetén egyszeri bemutatása szükséges (mivel ez utóbbi tartós állapot, visszafordítása nem lehetséges).

Ha pedig 1%, gondoljatok Ránk!
Adószámunk 18255858-2-43, Egy Csepp Figyelem Alapítvány. 
Letölthető rendelkező nyilatkozat a honlapunkon.
Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr315075063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása