Cukkerberg

Dear Steve!

2013. február 02. - kiskatka

Egy korábbi posztban írtam a LivingVertical nevű projektről, melynek keretében egy 29 éves cukorbeteg fiú arra adta a fejét, hogy egy éven keresztül, minden egyes nap sziklamászással hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre. A blogposzt kapcsán felmerült a kérdés, vajon extrém hőmérsékleti körülmények között hogyan tudja megoldani a vércukormérést és megóvni az inzulint? A cukormérő ugyanis nem működik sem hidegben, sem melegben, az inzulin pedig tönkremegy, kifagy vagy megbuggyan.

A kérdést megírtam Steve-nek FB-on és kaptam választ! Legalulra beemeltem az eredeti angol szöveget is.

75041_554692244549926_1627741226_n.jpgSteve a hegyen

Fontos megóvni az inzulint a fagyástól, de Steve szerint az inzulin csak akkor fog megfagyni, ha nagyon repkednek a mínuszok és a hideg direktben éri a pent, viszonylag hosszú ideig. Ezért az inzulinpent a táskája mélyén tartja, beburkolva a többi cuccával. Ez neki bevált.

A cukormérője neki sem működik valami fényesen hidegben, sorban küldi a hibaüzeneteket. A mérőt testközelben tartja, belső zsebben, így kevésbé tud kihűlni, aztán gondolom lehelgeti, ha mégis. De a legnagyobb könnyítés, hogy folyamatos glükózszenzor van rajta (CGM), ami azt jelenti, hogy csak a kalibrációhoz szükséges mérnie, napi 2-3 alkalommal. Úgy tűnik, a CGM visszatérő megoldás a kemény vagy extrém sportot űző cukorbetegeknél, az autóversenyző is szenzort használ.

A hideg mellett az extrém meleg is gond lehet, főleg hogy a sivatag közelében él. A tanács az, hogy a pent óvni kell a direkt napsütéstől. A sivatagban annyival hűvösebb van árnyékban, hogy elegendő árnyékos részt keresni, már nem lesz baja az inzulinnak. Csak vigyázzunk arra, hogy az árnyék idővel elmozdul - emeli ki Steve. Köszi, cuki vagy! ;) Mondjuk itthon szerintem ez nem feltétlen elég, annyira átforrósodik nálunk minden kánikulában, ezzel szemben a sivatagban éjszaka akár enyhe fagyok is lehetnek.

Egy másik trükk, hogy a pent nedves ruhába csavarja. Ahogy a víz párolog, hűti a rongyot, így nem forrósodik fel az inzulin. A módszer továbbfejlesztett változata pedig a kereskedelmi forgalomban is kapható Frio: zselés anyaggal töltött kis szütyő, amit vízzel lehet átitatni, és ahogy a víz párolog, temperálja a belsejében lévő dolgokat.

Folytatásban az eredeti levél:

"Temperature extremes have a lot of challenges, but the good news is that they can be overcome! Cold weather: keeping the insulin from freezing is important, but it has to be really cold and exposed to really cold air for a considerable time in order for it to freeze. I kept my insulin in my pack, kind of buried in the middle and that kept it from freezing.

My meter definitely did not work well in the cold. I got a lot of error messages, so I started keeping it in the inside pocket of my jacket to warm it up and then the error messages stopped and it worked fine.

Checking blood sugar and taking injections in the cold is miserable. No two ways about it. Using a continuous glucose monitor helps considerably with that! (I use multiple daily injections, with a CGM, no pump)

Heat is another ball of wax--basically there you want to keep the insulin from "cooking". Rule number one is avoid direct sunlight. Find shade! I live in the desert (Utah) and the temperature difference between the shade and the sun is HUGE! Also, it's not enough to place your insulin in the shade and walk away--because shade moves and changes as the sun travels through the sky, so anticipating those shifts can make a big difference.

Another useful method is to wrap insulin in a wet cloth/towel and place it out of direct sunlight. As the water evaporates, the insulin stays cool--not as cold as a fridge, but plenty cool enough to keep it working perfectly. I used a product made by FRIO UK, they are super absorbent pouches that basically use this concept to give you a method that is completely non electronic to keep your insulin cool, so long as you have water!

I hope some of this is useful--feel free to send more questions of any kind! I am happy to help!"

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr415052628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása