Cukkerberg

Hipógomba

2012. december 04. - kiskatka

A kínai Jünnan tartományban titokzatos halálesetek okait keresték a szakemberek és olyan kis fehér gombára találtak, amely a vércukorszint drasztikus csökkentésével képes halált okozni - számol be a Science.

U371P886T1D7787F12DT20120209082550.jpgTrogia venenata. Magyarországon nem fordul elő.

A kínai Jünnan tartományban titokzatos és váratlan halálesetek borzolták a kedélyeket az elmúlt években. Több száz embernél szívrohamszerű, hirtelen rosszullétet tapasztaltak - de egy "rendes" szívrohamtól eltérően életkortól függetlenül, egészen fiataloknál is; mindig csak a nyári esős időszakban; és csak egyes hegyi, eldugott településeken, ott viszont csapatosan.

A helyi járványügyi hatóság felfigyelt a jelenségre és 2010-ben megneveztek egy kis fehér gombát, mint a halálesetek okozóját (Trogia venenata). A gombában a szakértők alapos vizsgálat után három lehetséges mérgező alkotóelemet találtak, melyeket egereken teszteltek.

A teszt meglepő eredményt hozott: bár a kísérleti állatok elpusztultak, a várttal ellentétben nem szívprobléma miatt, hanem mert vércukorszintjük a kritikus szint alá süllyedt!

A kutatók magyarázatot kerestek a jelenségre és rátaláltak az akiszilva (Blighia sapida) példájára. A Karib tengeri térségben megtalálható akiszilva  éretlen állapotában hipoglicin nevű anyagot tartalmaz. A hipoglicin gátolja a sejtekben a zsírsavlebontást, egyben a cukorraktárak lebontását is, így a szervezetnek hirtelen egyetlen energiaforrás áll rendelkezésére: a vérben keringő cukor. Ezért az akiszilva fogyasztása után a szervezet minden sejtje kényszerűségből nagy mennyiségben kezdi felvenni a cukrot a vérből, ami a vércukorszint drasztikus csökkenését okozza. Enyhe dózisra hányás és émelygés lép fel, nagyobb dózistól már eszméletvesztés, ritkán kóma, majd halál következik be - ahogy a vércukorszint eléri a kritikusan alacsony szintet és az idegsejtek, majd sorban minden egyéb sejt működése leáll megfelelő energiaforrás hiányában.

Feltehetően a kis fehér Trogia is valahogy így működhet. Beavatkozik az alapvető biokémiai útvonalakba, így közvetetten drasztikusan lecsökkenti a vércukorszintet, a lecsökkent vércukorszint miatt az idegsejtek működése romlik, ahogy az energiaigényes szívizom sem képes megfelelően ellátni a feladatát. Attól függően pedig, hogy a gombát fogyasztó tápláltsági állapota, edzettségi foka milyen, enyhe rosszulléttől kezdve a hirtelen halálig bármi bekövetkezhet.

A pontos sejtbiológiai folyamatokon a szakemberek még vitatkoznak, mindenesetre miután felhívták a figyelmet a gomba veszélyeire, a halálesetek megszűntek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr274944359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása