Cukkerberg

Inzulintabletta?

2012. július 12. - kiskatka

A MIT kutatói lenyelhető, ultrahangos gyógyszerkapszulát fejlesztenek, ami segíti a szájon át bevitt hatóanyagok felszívódását a bélből - akár még az inzulinét is. A reményteli fejlesztés a jövőben talán kiválthatja sok cukorbeteg esetében a napi inzulininjekciókat.

Pills-Needle.jpg

fotó innen

Inzulininjekció 1922 óta létezik és bár minden 1-es típusú és sok 2-es típusú cukorbeteg számára szó szerint az életet jelenti, szinte kezdetektől fogva folynak alternatív inzulinadagolást célzó fejlesztések. Mind közül az igaz Szent Grál a lenyelhető tabletta. Az inzulintablettával azonban két komoly technikai probléma van: egyrészt a gyomor lebontja az inzulinmolekulákat, mint minden más fehérjét; másrészt túl nagy ahhoz, hogy átjutva a bélfalon a véráramba kerüljön, ahol hatását kifejthetné.

Két mostani hírecske is témába vág! Az egyik egy új inzulinkapszula szabadalomról szól, izraeli kutatók kikísérletezték, hogyan lehet hatékonyan beburkolni és megvédeni az inzulint a lebomlástól, így a kapszula akadálytalanul átjutva a gyomron a belekbe kerül. Eddig jó.

A bélfalon való átjutást pedig egy másik, ultrahangos újdonság segítheti. Az ultrahangot évek óta használják a klinikumban, de a kozmetikában is, hogy segítsék a különböző hatóanyagok bejutását például a bőrbe. Az ultrahang ugyanis felmelegíti a bőrfelszínt és a mélyebb rétegeket is, így a sejtmembránok könnyebben átjárhatóbbak lesznek és az anyagok tízszer hatékonyabban jutnak be a sejtekbe.

A MIT kutatói olyan kicsi ultrahangos kapszulát fejlesztettek, mely már lenyelhető méretű. A tervek szerint ezt vonnák be a különböző gyógyszerekkel, hatóanyagokkal (pl inzulinnal, beburkolva), mely akadálytalanul lenne képes áthaladni a bélrendszeren, miközben ultrahangot bocsát ki magából, így segítve a bélrendszerben a felszívódást. Az uPill egyelőre tesztelés alatt: a legnagyobb kihívás az egyébként is mini méretű készüléket még kisebbé varázsolni. A fejlesztő cég korábban már készített ultrahangos tapaszt, így van tapasztalatuk.

Bármilyen reményteli is, esetleg bázisinzulin kiváltására tudom elképzelni, vagy azoknak, akiknek még van saját inzulinja és a külső inzulin a meglévő béta sejtek működését segíti. És a fejlesztők szerint ha a fejlesztés sikeres lesz is, nem lesz olcsó: 20-30 font árat tippelnek jelenleg. De nagyon törik a fejüket az újrafelhasználáson... Ez utóbbiba nem szeretnék belegondolni...

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr34632585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása