Cukkerberg

Utat a béta sejtjeimnek!

2012. március 12. - kiskatka

Igazán izgalmas kutatási eredmények látnak mostanában napvilágot az 1-es típusú cukorbetegség gyógyításával kapcsolatban! Nehéz véleményt alkotnom, mert ha van szkeptikus a csodagyógyító gumibogyószörpökkel és a "megtaláltuk a rák ellenszerét" kezdetű fantazmagóriákkal kapcsolatban, akkor az én vagyok - ezeket az új felfedezéseket azonban igazán nem tudom egyelőre hova tenni. Ha megállják a helyüket, kétségtelenül az elmúlt évek legizgalmasabb lehetőségeit villantják fel.

100628-isletoflangerhans.jpg

Inzulintermelő béta sejtek egy Langerhans szigetben, kék szín mutatja 1-1 sejt sejtmagját (DNS molekulákkal), a sok sejt között az inzulintermelő béta sejteket zölden jelölték.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun folyamat eredménye: a szervezet immunrendszere kisiklik és a baktériumok mellett a saját inzulintermelő béta sejteket is elpusztítja. Sajnos mire a cukorbetegség kiderül, a béta sejtek 90%-a megsemmisül. Külső inzulinadás mellett a megmaradt 10% sejt még egy darabig működik és még mérhető a vérben a saját inzulintermelés kimutatására alkalmas C-peptid (a C-peptid a sejtekben termelődő inzulinmolekulákról leszakadó kis cafat, a külsőleg adott inzulin nem rendelkezik ilyennel). A mai klasszikus felfogás és tapasztalat az, hogy a megmaradt béta sejtek sajnos pár hónap, maximum 1 év után  elpusztulnak, eltűnik a C-peptid a vérből és megszűnik a saját inzulintermelés kiegyensúlyozó hatása is.

Két kutatási eredményt is szeretnék felvillantani. Az egyik egy kissé vitatott megbízhatósággal rendelkező amerikai csoporttól származik, melyet a Diabetes Care márciusi számában közöltek és a HVG is beszámolt róla. Állításuk szerint a saját inzulintermelés sokkal tovább kitart, egy év helyett akár évtizedekig is! A kutatás során 182 1-es típusú cukorbeteg C-peptid szintjét mérték meg olyan kütyüvel, ami az eddigiekhez képest 22-szer érzékenyebb - így képes kimutatni C-peptidet olyan betegeknél is, akiknél eddig nem. Az érzékenyebb mérési eredmények alapján minél régebb óta áll fenn a cukorbetegség, annál alacsonyabb a saját inzulintermelés, de van, még akár 30-40 éves időtartam után is! Hogy ez miért érdekes? Egyrészt mert a saját inzulintermelés nagyban képes stabilizálni a cukoranyagcserét, tök jó lenne tehát utat adni ezeknek a sejteknek. Másrészt pedig ha van béta sejt (vagy képes újonnan keletkezni), elvileg nem kell mást tenni a teljes gyógyításhoz, mint megakadályozni azok pusztulását.

És láss csodát, pontosan ezt csinálta egy másik kutatócsoport! "Őssejt-nevelő", így hívják a találmányukat. Ismert ugyanis, hogy a köldökzsinór-vérben (és bizonyos egyéb szövetekben) egyes sejtek képesek az "elromlott", saját szervezetet támadó immunsejteket megváltoztatni és így az autoimmun folyamatokat tompítani. A tanulmányban ezért fogtak néhány cukorbeteget, a vérükben keringő fehérvérsejteket (immunsejteket) összegyűjtötték és egy kamrában összeengedték az immunrendszert "nevelő" köldökzsinór-őssejtekkel, majd a saját "megnevelt" immunsejteket juttatták vissza a pácienseknek. A kezelés hatására kimutathatóan csökkent az autoimmunitás, sőt megnőtt a saját inzulintermelés (a C peptid szint) még azoknál a több évtizede cukorbetegeknél is, akiknél a kezelés előtt ez nem volt mérhető! Bár inzulinmentesek nem lettek, a működő béta sejteknek köszönhetően kiegyensúlyozottabb lett a cukoranyagcsere. Sajnos viszonylag rövid időszakot követtek a tanulmányban (12 hét), így kérdéses, mennyire maradandó a változás, ahogyan az is, pontosan mit lehet elérni az "átneveléssel".

Lehetséges lenne az inzulintermelés fokozása csupán azzal, hogy megakadályozzuk az autoimmun folyamatot? Vagyis egyszerűen utat kell adni a béta sejteknek? Egyáltalán, ott vannak ezek a sejtek vagy újonnan képződnek? Lehetséges lenne, hogy a stabilabb cukoranyagcserével rendelkező diabéteszesek esetén működő béta sejtek és a saját inzulin kiegyensúlyozó hatása van a háttérben? Nem tudom. Igazán nagy felfedezés, a kérdés, mi lesz belőle. Drukkolok. Akarom a saját béta sejtjeimet látni, ahogyan vidáman működnek.

A Faustman eredményekről a DiabetesMine is publikált posztot, sőt bemutató videó is van. Az őssejtek átnevelését célzó kutatásról Joshua Levy ír hosszabban blogjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr474290452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zu überleben 2012.05.16. 03:33:36

Jó-jó, de ha a szervezetben van lappangva az a vírus, vagy mutáció, amelyik miatt kipusztultak a béta sejtek, akkor az újra generálhatja az immunrendszert a pusztításra ha odavisznek köldökzsinórból őssejtet nem?

Vagyis dolgozni kezd újra a rombolás, ha érzékeli a segítséget nem? Hiszen erre lett kikísérletezve épp ez a ravasz kis nanométeres.

kiskatka 2012.05.16. 10:02:53

@zu überleben: azt mondja a fáma, hogy az autoimmun folyamat beindulása sok tényezős, a körülményeknek amolyan szerencsétlen együttállása. Érdekes kérdés, hogy vajon egy vírusfertőzés, ami egyszer cukorbetegséget okozott, legközelebb is pontosan ugyanazt eredményezné? Azt gondolom, nem feltétlen, de ha mégis, akkor pontosan meg lehetne mondani, hogy mi van az immunrendszerben vagy a vírusban, ami determinálja a diabetest.
A köldökzsinór (vagy MSC) sejtekben az tuti jó, hogy a jelek szerint képesek az immunrendszert regulálni és az autoimmun folyamatokat, kilökődést blokkolni. Nem ismert, pontosan hogyan. De elképzelhető, hogy az a vírus, ami először beindította a folyamatot, már nem lenne képes ugyanazt a hatást kifejteni még egyszer. Ezek nagyon érdekes kérdések és egyelőre hihetetlen aktív vita folyik az eredményekkel kapcsolatban.
süti beállítások módosítása