Cukkerberg

Hogyan maradj pozitív?

2024. április 29. - szabari.betti

viktor-forgacs-qe5mropjjq0-unsplash.jpg

Emlékszel még a diabétesz előtti életedre? Ha már évek teltek el a diagnózisod felállítása óta, nehéz lehet felidézni, milyen volt, amikor még nem kellett aggódnod a diéta, az egészséges vércukorszint, a megfelelő ellátás ügyes-bajos dolgai miatt. Idővel kihívás lehet pozitívnak maradni a mindennapokban, különösen egy-egy mélypont után. Egész életen át tartó kötelezettségünk az, hogy a cukorbetegségünket nap mint nap kordában tartsuk, és természetes, hogy ezt időnként megterhelőnek érzed. Bár szinte lehetetlen folyamatosan távol tartani a negatív gondolatokat, vannak egyszerű napi stratégiák, amelyek segítségével talán mégis megőrizheted az általános pozitív gondolkodásmódodat, és boldog, teljes életet élhetsz. Én ezeket a tippeket ajánlom.

Tovább

Diabétesz és hulladékkezelés

istockphoto-925308252-612x612.jpg

Fontos, hogy minél jobban csökkentsük a környezetre gyakorolt esetlegesen ártalmas ​​hatásunkat, de cukorbetegnek lenni bizony azt jelenti, hogy bizonyos mennyiségű egészségügyi hulladékot termelünk. Szuper, hogy folyamatosan növekszik a korszerű diabétesz technológiához való hozzáférés, de ennek következtében a műanyaghulladék mennyisége is drámaian nő. Hatalmas kihívást jelenthet olyan orvostechnikai eszközök létrehozása, amelyek ártalmatlaníthatók, könnyen használhatók és nem termelnek sok hulladékot. Cukorbetegként minden alkalommal gondolok erre, amikor kidobom az infúziós szerelékeimet, inzulinpatronjaimat és lejárt szenzoraimat, amelyek mindegyike olyan műanyagot tartalmaz, amelyet nem lehet újrahasznosítani a biológiailag veszélyes és éles hulladék bonyolult eltávolítása nélkül. Bár a háztartási hulladék szelektív gyűjtése szerencsére egészen kezd általánossá válni, diabétesszel kicsit nehezebb helyzetben vagyunk a témát illetően. Az április 22-es Föld napja alkalmából ezt a témát boncolgattam kicsit.

Tovább

Terápia és diabétesz

istockphoto-1435001168-612x612.jpg

Érzelmileg időnként rendkívül nyomasztó lehet diabétesszel együtt élni. Nemcsak egy krónikus betegség diagnózisával kell szembenézned, hanem nagy valószínűséggel változtatnod kell az életmódodon, a napi szokásaidon is. Hogyan segíthetnek a pszichológusok a cukorbetegség és a vele járó stressz kezelésében, az elhízás elkerülésében, a kezelési terv betartásában?

Tovább

Hogyan magyarázd el a diabéteszt valaki újnak?

istockphoto-1789299492-612x612.jpg

Világszerte már több, mint 422 millió ember él cukorbetegséggel. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy sok barátom nehezen beszél velem vagy más érintettel a diabéteszről, és annak az ember életére gyakorolt hatásairól. Bár sokan hallottak már a cukorbetegségről, nem feltétlenül ismerik az összes csínját-bínját. Mindenekelőtt el kell döntened azt, hogy mikor van itt az ideje, hogy beszélj valakivel a diabéteszedről. Ugyanakkor az is teljesen rendben van, ha nincs kedved róla mesélni, vagy csak még nincs. Megértem. Napi 24 órában foglalkozol vele, és én is tudom, hogy ez sokszor mekkora kihívást jelent. De ne félj beszélni erről, és a legfontosabb, hogy ne szégyelld magad miatta. Csodálatos munkát végzel. A nyílt párbeszéd kialakítása a barátaiddal, az újonnan megismert emberekkel segíthet nekik megérteni, hogyan tudnak támogatni téged. Íme néhány, a diabétesszel kapcsolatos gyakran feltett kérdés, és a javaslatom, hogyan válaszolhatsz rájuk.

Tovább
süti beállítások módosítása