Cukkerberg

"A sárgabarack legjava" receptje

Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny, 3. helyezett

2023. március 29. - egyszerelunk

Éber Zsuzsanna tortája, ami idei Háziversenyünkben a 3. helyezett lett, nem hiába kapta „A sárgabarack legjava” nevet. Ez a lédús gyümölcs, amelynek szezonja hazánkban az eper szezont követi és az őszibarack szezont előzi meg, lekvár, zselé és mousse formában is megjelenik a tortában, de ha ez mind nem lenne elég, még rá is haraphatunk, mivel különlegességként aprított sárgabarackmagot is rejt magában.

A torta szeletenként 249,4 kcal-t és 10,7 g szénhidrátot tartalmaz, de természetesen az értékek a felhasznált alapanyagok függvényében változhatnak.

Nemsokára akár friss gyümölcsből is elkészíthetjük, de aki nem tud addig várni, az már most is megteheti, mutatjuk a receptet!

A sárgabarack legjava
(22 cm átmérőjű, 16 szeletes torta)

Hozzávalók

  • Citromos-vajas piskótalapok
  • 4 db tojás szétválasztva
  • 80 g eritrit
  • 80 g zabpehelyliszt
  • 40 g barna rizsliszt
  • 60 g 82%-os olvasztott vaj (sz.e. laktózmentes)
  • 1 db közepes méretű kezeletlen citrom leve és héja
  • csipetnyi só

 A négyszögletű piskótalaphoz ezeken felül kell még 10 g hozzáadott cukortól mentes sárgabaracklekvár és 20 g aprított-pirított sárgabarackmag (amennyiben gyerekek is esznek a tortából, a sárgabarackmagot helyettesítsük mandulával).

Sárgabarack zselé

  • 200 g sárgabarack püré
  • ½ db kezeletlen narancs reszelt héja
  • 50 g eritrit
  • 8 g zselatin
  • 3 ek. hideg víz


Sárgabarack mousse

  • 200 g sárgabarack püré
  • ½ db kezeletlen narancs reszelt héja
  • 100 g eritrit
  • 150 ml 30%-os hideg habtejszín (sz.e. laktózmentes)
  • 8 g étkezési zselatin
  • 2 ek. hideg víz

Túró mousse

  • 250 g zsírszegény túró (sz.e. laktózmentes)
  • 100 g eritrit
  • ½ db vaníliarúd kikapart magjai
  • 250 ml 30%-os hideg habtejszín (sz.e. laktózmentes)
  • 90 g 12%-os tejföl (sz.e. laktózmentes)
  • 8 g étkezési zselatin
  • 3 ek. hideg víz
  • csipetnyi só

Díszítés

  • 100 ml 30%-os habtejszín (sz.e. laktózmentes)
  • 20 g hozzáadott cukortól mentes sárgabaracklekvár
  • 30 g aprított mandula

Elkészítés

1. A piskótákhoz a sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni a sóval és az eritrittel. Miután kemény habbá vertük, a habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és pár mozdulattal belekeverjük a 4 db tojássárgáját, a citrom héját és levét illetve az olvasztott vajat. A liszteket összekeverjük és ezeket is óvatosan beleforgatjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt a piskótatészta feléből egy kb. 2 cm vastag 20 cm átmérőjű piskótakarikát és egy 25x20 cm méretű piskótalapot sütünk. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk.

2. Ezután egy állítható tortakarikát 20 cm átmérőre állítunk, ráhelyezzük egy tálcára és beletesszük a piskótakorongot. Felhasználásig félrerakjuk.

3. A sárgabarack zseléhez a sárgabarackpürét összekeverjük az eritrittel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a hideg vízben megduzzasztott zselatint. Az egészet kissé visszahűtjük és ráöntjük a formába helyezett piskótakorongra. Dermedésig hűtőbe tesszük.

4. A sárgabarack mousse-hoz a sárgabarackpürét az eritrittel, a reszelt narancshéjjal és a vízzel felforraljuk és az egészet botmixerrel egyneműsítjük, majd belekeverjük a hideg vízben megduzzasztott zselatint. Szobahőmérsékletűre hűtjük, és az időközben habbá vert tejszínhabba forgatjuk. A tortakarikába helyezett barackzselés piskótára öntjük és hűtőben dermesztjük.

5. A négyszögletes piskótát megkenjük a sárgabaracklekvárral és megszórjuk az aprított-pirított sárgabarackmaggal. Kb. 3 cm-es csíkokra vágjuk, csigavonalban elkezdjük a csíkokat feltekerni folytatólagosan egymás után, amíg a piskótacsiga átmérője eléri a 20 cm-es forma méretét, majd ráhelyezzük a még dermedő sárgabarack mousse rétegre. Szilárdulásig hűtőben tároljuk.

6. Amikor a sárgabarack mousse megszilárdult, a tortakarikát átállítjuk 22 cm átmérőre azért, hogy a túró mousse a későbbiekben körbe tudja majd venni a piskótát. További felhasználásig félrerakjuk.

7. A túró mousse-hoz a túrót áttörjük a tejföllel, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, a sót és az eritritet. A hideg vízben megduzzadt zselatint mikrósütőben megolvasztjuk és azt is elvegyítjük a túróban. Az egészet addig keverjük, amíg az eritrit szemcséi teljesen elolvadnak. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, egy részét elvegyítjük túrós krémben, majd a túrós krémet óvatosan a maradék tejszínhabba forgatjuk. A 22 cm-re előkészített tortakarikába öntjük úgy, hogy körbevegye az eddig elkészített 20 cm-es sárgabarackos tortaalapot. A tetejét elsimítjuk és az egészet hűtőbe rakjuk, ahol 4 órát dermesztjük (annál jobb, minél tovább áll).

8. Dermedést követően eltávolítjuk a tortagyűrűt és díszítjük a tortát. Az oldalát kb. 3 cm magasságig aprított mandulával panírozzuk. A tetejét előbb vékony habcsővel körkörösen sárgabarack lekvárral díszítjük, majd egymástól egyenlő távolságra 16 db eritrittel ízesített tejszínhabrózsával kirakjuk, végül megszórjuk a maradék aprított mandulával.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8018083764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása