Cukkerberg

A vércukorszint és a ketoacidózis hatása az agyra

2022. június 23. - szabari.betti

istockphoto-1309122635-612x612.jpg

Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknél fokozott a demencia és az általános kognitív hanyatlás kockázata – magyarázta több szakértő az Amerikai Diabétesz Szövetség tavalyi tudományos ülésein. Kutatásuk fontos célkitűzése volt, hogy megpróbálják meghatározni, hogy a cukorbetegség mely aspektusai befolyásolják leginkább a kognitív funkciók jólétét. Az alábbi cikkben megnézzük a megállapításaikat:

  • a demencia kockázata cukorbetegeknél
  • a magas és alacsony vércukorszint hatása az agyra
  • a diabéteszes ketoacidózis (DKA) hatása az agyra

Tovább

T1D és depresszió tinédzserkorban

anthony-tran-vxymirxr5ac-unsplash.jpg

Szerintem már mindannyian tudjuk, hogy a diabétesz és a depresszió olykor összefüggnek, és több kutatás is alátámasztotta már, hogy az 1-es típusú cukorbeteg kamaszok különösen hajlamosak lehetnek a depresszióra. A "SAMSA National Survey on Drug Use and Health" szerint lényegesen több 12 és 17 év közötti, 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg serdülő tapasztalt már meg súlyos depressziós epizódot az elmúlt évben, mint nem cukorbeteg társaik. Ez a depresszió különbözik a diabétesz okozta szorongástól, és fontos is különbséget tenni a kettő között, hogy a lehető leghatékonyabban kezelni tudjuk a cukorbeteg tinédzserek mentális egészségügyi problémáit.

Tovább

Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózisról?

istockphoto-1158994928-612x612.jpg

A vércukorszint normál tartományon belül tartása az egyik legnagyobb kihívás a legtöbb cukorbeteg számára. És sajnos, mivel nagyon sok tényező játszik szerepet ebben a trükkös egyensúlyozásban, ez nem is mindig lehetséges. Cukorbetegként valószínűleg több, mint 50 terápiával kapcsolatos döntést hozunk naponta. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, elegendő diabéteszre vonatkozó "know-how"-ra van szükség, és gyakran egy kis szerencsére is! Tudjuk, hogy a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak. Az egyik fő cukorbetegséggel összefüggő anyagcserezavar, amelyről minden érintettnek tudnia kell, a diabéteszes ketoacidózis vagy röviden DKA. Ez vészhelyzet, és azonnali orvosi ellátást igényel. 

Tovább

T1D útikalauz bébiszittereknek

istockphoto-1309383515-612x612.jpg

Függetlenül attól, hogy 1-es típusú cukorbeteg gyerek főállású dadája vagy, részmunkaidős bébiszitter, vagy egy rokon, közeli barát, a T1D-s gyerek gondozása ijesztő feladatnak tűnhet, ha még sosem csináltad korábban. Lehet, hogy a fiad/lányod egy cukorbeteg osztálytársát akarja áthívni ottalvós buliba, vagy au-pairként dolgozol. A körülmények ilyen szempontból nem relevánsak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a cukorbeteg gyerekek ugyanúgy bármire képesek, mint amire nem cukorbeteg társaik. Csakúgy, mint az allergiás vagy asztmás gyerekeknél, csak egy kis alapvető tudásra és egyszerű felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy diabétesszel élő gyerek biztonságban legyen és egészséges maradjon. 

Tovább
süti beállítások módosítása