Cukkerberg

Tudj meg mindent: a málna!

2021. július 16. - egyszerelunk

Új sorozatunkban Pető Adrienn, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa szakmai segítségével sorra vesszük a különféle, általunk ajánlott étkezési alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket és elmondjuk róluk a legfontosabb infókat. Kezdjük a málnával!

three-raspberries-isolated.jpg

 

Tudtátok, hogy a málna népies neve „Boldogasszony csipkéje”? Magyarországon őshonos és már az ókorban is gyógynövényként volt ismert. Gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhába. Kerti termesztése a 15-16. században kezdődött. A cukrok és savak harmonikus aránya, valamint az átlagosnál nagyobb C vitamin, folsav- és rutintartalma következtében a málna gyümölcsének biológiai és élvezeti értéke egyaránt jelentős.

A termesztett változatok érése május-júliusra esik, de vannak kétszer termők is. Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még.

A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon.

Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek! Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja,
tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.

Hűtőben 2-3 napig tárolható, jobb nem letakarni. A netán megpenészedett szemeket mindig
válogassuk ki. Kiválóan alkalmas mélyhűtésre, ízét, zamatát jól megőrzi.

A málna kitűnő alapanyag lekvárokhoz, szörpökhöz és süteményekhez is minimális édesítést igényel (vagy akár el is hagyható), magas pektin tartalmának köszönhetően pedig könnyen, jó állag érhető el. Cukorbetegeknek jó választás magas rosttartalmának köszönhetően, de ajánlott hozzá pár szem olajos magvat vagy korpás kekszet elfogyasztani, hogy tovább lassítsuk a felszívódást!

Készíthetünk vele házilag gyümölcsjoghurtot: 1 pohár natúr joghurtba keverhetünk friss vagy mélyfagyasztott málnát és egy teáskanál zabkorpát, gazdagíthatjuk, színesíthetjük pár szem málnával a salátánkat is.

Fotó: @Pikfree

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1316628982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása