Cukkerberg

Szentivánéji álom - a győztes recept

2021. január 05. - szabari.betti
fekvo_szelet_szentivaneji_alom.jpg
Fogadjátok szeretettel a 2020-as Magyarország Cukormentes Tortája győztes receptjét!

SZENTIVÁNÉJI ÁLOM

23 cm-es tortaforma, 16 szelet

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz.

 

Céklás-almás felvert

50 g tojássárgája

17,5 g eritrit

62,5 g vaj (82% zsírtartalmú)

90 g tojásfehérje

17,5 g eritrit

50 g cékla (nyers, tisztított)

50 g savanykás alma (nyers, tisztított)

10 g zabpehely (nagy szemű)

20 g zabpehelyliszt

45 g mandulaliszt (teljes mandulaőrlemény)

1,5 g szódabikarbóna

0,2 g őrölt fahéj

 

Fahéjas meggylekvár

715 g meggy (cukormentes, fagyasztott vagy friss)

120 g eritrit

0,2 g őrölt fahéj

 

Tejszínes-zabpelyhes angolkrém

335 g zabital (hozzáadott cukor nélkül)

47 g tojássárga

30 g eritrit

27 g zabpehelyliszt

15 g citromlé

34 g cukormentes fehércsokoládé (30,7%-os kakaótartalom)

200 g tejszín (32%-os zsírtartalmú)

10 g zselatin

40 ml víz

 

Meggyzselé réteg

300 g fahéjas meggylekvár (ennyit mérünk ki a meggyzselé réteghez a készen körülbelül 500 gramm össztömegű, előre elkészített fahéjas meggylekvárból)

5 g zselatinlap

 

Fahéjas-meggyes könnyű habkrém

200 g fahéjas meggylekvár (az előre elkészített fahéjas meggylekvár megmaradt része)

100 g natúr joghurt (3,5% zsírtartalmú)

10 g zselatin

40 ml víz

200 g tejszín (32% zsírtartalmú)

 

Díszítés

45 g cukormentes fehércsokoládé (30,7% kakaótartalom)

80 g tejszín (32% zsírtartalmú)

1,25 g zselatinlap

10 g liofilizált meggy

 

ELKÉSZÍTÉS

Fahéjas meggylekvár

A cukrozatlan, friss vagy fagyasztott, magozott meggyet levével együtt főzőedénybe tesszük, 120 gramm eritrittel és őrölt fahéjjal felfőzzük, botmixerrel turmixoljuk, majd sűrűsödésig főzzük.

 

Meggyzselé réteg

Kimérjük az elkészült meggylekvárból a meggyzselé-rétegbe kerülő 300 gramm mennyiséget.

A még forró meggylekvárba 5 gramm, előzetesen hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapot teszünk, és elkeverjük. Langyosra hűtjük (32°C), és egy átlátszó frissentartó műanyagfóliával lefedett, majd visszafordított vékony, kör alakú keretbe öntjük. Hűtőben jól kidermesztjük.

 

Céklás-almás felvert

A nyers céklát finomra reszeljük (a kiszabatban szereplő mennyiség a tisztított, reszelt céklára vonatkozik). Az almát szintén finomra reszeljük. A fehérjét felverjük 17,5 gramm eritrittel.

A vajat kihabosítjuk a további 17,5 gramm eritrittel, és egyenként tovább habosítjuk a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az őrölt fahéjat, reszelt céklát, reszelt almát, és a fele tojáshabot, összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a maradék tojáshabot, miközben beleszórjuk az előzetesen összekevert mandulaőrleményt, zabpelyhet, zabpehelylisztet, szódabikarbónát.

Szilikonos sütőpapíron, 23 cm-es karikában, 180°C-on, 27 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Tejszínes-zabpelyhes angolkrém

Főzőedénybe tesszük a tojássárgáját, zabpehelylisztet és az eritritet, tejjel felöntve csomómentesre keverjük. Hevítve, habverővel folyamatosan keverve teljesen besűrítjük. Beletesszük a fehér csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen elolvad. Félretesszük hűlni. Közben a tejszínt habbá verjük.

A zabkrémhez hozzákeverjük az előzetesen hideg vízben feloldott, melegített zselatint. A zabkrémet a felvert tejszín egyik felével gyorsabb mozdulatokkal összekeverjük, a tejszín maradék részével lazán összeforgatjuk.

 

Torta összeállítása

A tortakarika oldalát vastag celofánnal béleljük, ebbe helyezzük a céklás-almás felvertet, és ráöntjük az angolkrém egynegyed részét. Elsimítjuk, majd óvatosan ráhelyezzük a közepére a megdermedt zseléréteget. Elkenjük rajta a maradék (háromnegyed rész) angolkrémet. Dermesztjük.

 

Fahéjas-meggyes habkrém

A maradék, teljesen kihűlt meggylekvárba beletesszük a joghurtot, a felvert tejszín felét, és az előzetesen vízben feloldott, melegített zselatinnal elkeverjük. A maradék tejszínhabbal lazán átkeverjük, és az összeállított tortára töltjük a kész habkrémet. Elsimítjuk, és másnap reggelig hagyjuk dermedni.

 

Díszítés

A fehércsokoládét megolvasztjuk, majd a jól felmelegített tejszínbe belerakjuk a hideg vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapot. Addig keverjük, míg teljesen feloldódik, majd azonnal összekeverjük a fehércsokoládéval.

Langyosra (32 °C) hűtjük, és lekenjük vele a torta tetejét. A torta tetejének szélét, kb. 2-3 cm-es sávban megszórjuk liofilizált meggydarabokkal.

A torta a meggyel való megszórás előtt fagyasztható.

A fagyott tortát kiengedjük, szeleteljük, vaxoljuk, majd a szeletek szélét megszórjuk a liofilizált meggydarabokkal.

fekvo_torta_szelettel_szentivaneji_alom.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7516373460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása