Cukkerberg

Hasnyálmirigy-átültetés tűfóbia miatt

2016. május 13. - kiskatka

Tűfóbia miatt végeztek hasnyálmirigy-átültetést (bétasejt beültetést...?) egy cukorbeteg brit nőnél.  

pancreas-transplant-sue-york.jpg

Sue York a hasnyálmirigy-transzplantáció után, boldogan

Az 55 éves Sue Yorknál hétéves korában állapították meg az 1-es típusú cukorbetegséget. A tűtől annyira rettegett, hogy amikor inzulint kellett beadnia magának, reszketni és hányni kezdett. 

Tovább

A narancs pötty halála

Július 20-tól megszűnik a diabetikus jelölés az élelmiszereken, megszűnik a narancs pötty.

5_8.jpg

Egy európai uniós rendelet miatt változik a különleges táplálkozási célú élelmiszerekre vonatkozó szabályozás. A változtatások keretében az élelmiszereken is feltüntetett „diabetikus” megjelölés megszűnik, így a jövőben csak a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból lehet majd tájékozódni. Ilyenek lesznek feltüntetve, mint például „cukormentes”, „alacsony cukortartalmú”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz”.

A „diabetikus” kategória az Európai Unió területén belül nem létezik, egyedül Magyarországon használták az élelmiszereknél ezt a megjelölést, éppen ezért vezetik ki július 20-tól. Vele együtt eltűnik a narancssárga pötty is, melyet a jelölésre használtak.

Kicsit bonyolultabb lesz tehát eligazodni, de azért nem lehetetlen. Jövünk még hírekkel és tájékoztató anyagokkal, mit hogyan értelmezzetek a jövőben.

fotó

süti beállítások módosítása