Cukkerberg

A cukorbetegségről, röviden

2016. január 24. - kiskatka

MI A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegség, latin nevén diabetes mellitus („diabétesz mellitusz”) összetett anyagcserebetegség, tünete az emelkedett vércukorszint.

Nem cukorbetegekben a vércukorszint dinamikusan változik, de csak szigorúan kötött, szűk sávban mozog: sosem emelkedik adott szint fölé vagy csökken adott szint alá. Cukorbetegségről, illetve az azt megelőző állapotokról akkor beszélünk, ha a vércukorszint elhagyja ezt a szűk tartományt.

A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon. Cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal (ez utóbbit orvosi szakszóval inzulinrezisztenciának hívjuk).

Jelenleg Magyarországon 750 ezer regisztrált cukorbeteg él. Feltehetően ugyanennyien cukorbetegek, de nem tudnak betegségükről. A 1,5 millió cukorbeteg mellett pedig megközelítőleg ugyanennyien vannak cukorbetegséget megelőző állapotban és/vagy jelenlegi életmódjukat folytatva egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé.

1_62.jpg

MEGELŐZHETŐ A CUKORBETEGSÉG?

A cukorbetegségnek több fajtája van, leggyakoribb típusai az ún. 1-es típusú és 2-es típusú cukorbetegség. Míg az 1-es típusú cukorbetegséget megelőzni nem lehet, a cukorbetegek döntő többségét, 90%-t tömörítő 2-es típusú cukorbetegség megfelelő életmóddal jó eséllyel megelőzhető, kialakulásának valószínűsége csökkenthető!

  • 1-es típusú cukorbetegség

Általában gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelentkezik. Jellemzően autoimmun folyamat következtében a szervezet elpusztítja a saját inzulintermelő sejtjeit, ezért rövidebb-hosszabb idő alatt teljes inzulinhiányos állapot alakul ki. Az 1-es típusú cukorbetegek életben maradásához az inzulinpótlás elengedhetetlen. Kialakulása jellegzetes tünetekkel jár és általában derült égből villámcsapásként jelentkezik. Az 1-es típusú cukorbetegség jelentkezésének pontos okai nem ismertek, ezért sajnos megelőzni sem lehet.

  • 2-es típusú cukorbetegség

A cukorbetegek döntő többsége, 90%-a ebbe a típusba sorolható. Jellemzően felnőttkorban jelentkezik. 2-es típusú cukorbetegekben ugyan van saját inzulintermelés, de nem elegendő vagy az inzulin nem képes megfelelő hatékonysággal működni, ezért a vércukorszint megemelkedik.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét nagy mértékben növeli a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő étrend és a túlsúly. A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás (naponta legalább 30 perc fizikai aktivitás) és a megfelelő testsúly elérése és szinten tartása táplálkozás bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A 2-es típusú cukorbetegség sokszor évekig-évtizedekig nem okoz felismerhető tüneteket, lappang, miközben a vércukorszint már régen elhagyta a megfelelő tartományt és a szervezet károsodik. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés, évente egyszer, de főleg a magas rizikócsoportba tartozóknak!

  • Cukorbetegséget megelőző állapot, avagy prediabétesz

Prediabétesznek vagy diabéteszt megelőző állapotról akkor beszélünk, ha enyhe vércukoremelkedés már laboratóriumi körülmények között kimérhető, de még nem éri el a cukorbetegség esetén meghatározott értéket.

Becslések szerint a ma Magyarországon élő 1,5 millió cukorbeteg mellett ugyanennyien élnek a cukorbetegséget megelőző állapotban, vagy életmódjuk alapján egyenes úton haladnak a cukorbetegség kialakulása felé.

A prediabétesz állapot a cukorbetegség előszobája: korai felismerésével , időben beavatkozva a cukorbetegség kialakulása megakadályozható vagy évekkel, évtizedekkel is csúsztatható.

CUKORBETEG LEHETEK?

cukorbetegseg-tunetei-51b194aec5aa5b4e41004a0a.jpgA magas vércukorszint leggyakoribb tünetei:

- kínzó szomjúságérzet és sok ivás
- gyakori és sok vizelés
- farkaséhség”, fokozott éhségérzet
- fogyás, még rendes étkezés mellett is
- levertség, fáradtság, dekoncentráció, zavartság
- édeskés, körömlakklemosóhoz hasonló lehet
- száraz bőr, viszketés, nem múló fertőzések, lassan gyógyuló sebek

Fenti tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

A fenti tünetek akkor jelentkeznek, ha a vércukorszint jelentősen és rövid időtartam alatt borult fel, ezért jellemzően az 1-es típusú cukorbetegség tünetei.

A cukorbetegek nagy többsége azonban a 2-es típusú cukorbetegség-csoportba tartozik, mely sokszor jellegzetes tünetek nélkül, évekig-évtizedekig lappanghat, miközben az emelkedett vércukorszint károsítja a szervezetet!

A 2-es típusú cukorbetegséget vagy az azt megelőző állapotokat rendszeres szűrővizsgálatok segítségével ismerhetjük fel időben. Évente egyszer érdemes vércukorértékünket ellenőrizni, különösen azoknak, akik a magasabb rizikócsoportba tartoznak.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulására emelkedett rizikót jelent:
- 45 év feletti életkor
- ha a családban már előfordult cukorbetegség
- a kívánatosnál magasabb testsúly
- magas vérzsírszint és magas vérnyomás
- ismert keringési probléma, érbetegség
- aki 4 kilogrammnál nagyobb súlyú gyermeket szült vagy terhességi cukorbeteg volt

Ha a fentiek közül bármelyik igaz, különösen indokolt rendszeresen,
évente egyszer szűrővizsgálatot végezni.

HOGYAN TUDOM ELLENŐRIZNI A VÉRCUKORSZINTEMET?

A vércukorszintet ma már néhány perc alatt ellenőrizhetjük vércukormérő készülékek segítségével. Tehetjük ezt szűrővizsgálatokon, mint például az alapítvány rendezvényein, vagy a Cseppont patikákban országszerte egész évben, de akár otthon is, saját készülékünkkel.

Fontos tudni, hogy az otthoni mérésre szánt készülékek közelítő értéket adnak! Pontos diagnózis csak laboratóriumi, vénás vérvételt követő vércukormeghatározással állítható fel!

Laboratóriumban éhgyomorra mért vércukorértékeket, illetve terheléses vizsgálatokat végeznek. A terheléses vizsgálat során az éhgyomri vérvételt követően adott mennyiségű cukorszirupot kell elfogyasztani, majd azt követően 2 óra múlva ismét vért vesznek. Ezzel tesztelhető, hogy a szervezet étkezésre adott inzulinválasza eltér-e a kívánatostól.

Éhgyomri mérés és cukorterheléses vizsgálat (OGTT) alapján a következő kategóriákat különböztetjük meg:

Normális vércukorérték Emelkedett éhomi vércukor Csökkent cukortolerancia Cukorbetegség

 

éhgyomri

 

<= 6 mmol/l

 

6,0-6,9 mmol/l

 

<= 7,0 mmol/l

 

>= 7,0 mmol/l

 

cukorterhelés után 2 órával

 

< 7,8 mmol/l

 

<7,8 mmol/l

 

7,8-11,0 mmol/l

 

>= 11,1 mmol/l


A cukorbetegséget megelőző állapotok felismerése (inzulinrezisztencia, emelkedett éhomi vércukor és csökkent cukortolerancia) időben lehetőséget ad a cukorbetegség kialakulásának megelőzésére vagy annak évekkel-évtizedekkel való késleltetésére.

MIÉRT BAJ, HA MAGAS A VÉRCUKORSZINTEM?

Az ideálisnál magasabb vércukorszint évek-évtizedek alatt károsítja az ereket és szövődményeket okoz. A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei:
- a láb ereinek és idegeinek károsodása, mely súlyos esetben amputációhoz vezet
- veseelégtelenség, súlyos esetben veseleállás
- látásromlás és vakság
- szív- és érrendszeri problémák, szélütés és szívinfarktus.

A cukorbetegség szövődményei nem megfelelő vércukorkontroll esetén jelentkeznek, megfelelő vércukorkontrollal elkerülhetőek. Ezért nagyon fontos a cukorbetegséget mielőbb felismerni és az orvosokkal aktívan közreműködve elérni a megfelelő vércukoregyensúlyt!

MIT TEGYEK, HA MAGAS A VÉRCUKORSZINTEM?

Otthoni készüléken mért magasabb érték esetén laborvizsgálat szükséges. A háziorvos adhat laborbeutalót vércukorvizsgálatra.

Amennyiben a laborvizsgálat igazolta a kívántnál magasabb vércukorértéket, diabetológus szakorvoshoz kell fordulni, késlekedés nélkül. Minden halogatott nap rombolja a szervezetet, míg az orvossal együttműködve az egészség megőrizhető, a súlyos szövődmények elkerülhetőek.

A cukorbetegek nagy többsége (a 2-es típusú cukorbetegek) életmódterápiával kezelhető: megfelelő étrend, rendszeres mozgás és testsúlykontroll gyakran elegendő a megfelelő vércukorszint eléréséhez és a szövődmények megelőzéséhez. Egyeseknél az életmódterápiát tablettás kezeléssel segítik. A cukorbetegek 20%-a esetén inzulinadás szükséges, 1-es típusú cukorbetegek esetén elengedhetetlenül. Az inzulinterápia nem mutatja a cukorbetegség súlyosságát: nincs súlyos vagy enyhe cukorbetegség, csak rosszul vagy jól beállított cukorbeteg.

A cukorbetegséggel szembesülni sokszor sokkoló és félelmetes. Bár gyógyítani nem lehet, egy életen át nagyon jól szinten tartható. Sokan vagyunk cukorbetegek, sokan évtizedek óta, szövődménymentesen, mert odafigyelünk magunkra és mert támogatjuk egymást.

A cukorbetegség feltételekhez kötött egészség: kezelése az egészséges életmód, amit mindenkinek követnie kellene.

Az írást átnézte: dr Kis János belgyógyász-diabetológus
Forrás és a cukorbetegségről további információ ITT 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr678308400
süti beállítások módosítása