Cukkerberg

Belevaló ELTE!

2014. április 09. - kiskatka

Ma az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karának szakmai napján debütált a Belevalók, az ingyenes pedagógus-továbbképző programunk!

10176172_677213952324620_7009513568557637678_n.jpg

Az ELTE TÓK szakmai napja keretében száznál is több leendő nevelő, óvónő és tanító vett részt a Belevalók oktatáson. A Belevalók ingyenes pedagógus-továbbképző programunk a cukorbetegségről, célzottan a diabos gyerekek ellátásáról a közintézményekben. Hogy egyszer minden diabos kisgyerkőc járhasson oviba!

Sokan kérdezitek, mi történik egy ilyen oktatáson.

Egy klasszikus Belevalók napon elméleti és gyakorlati oktatást tartunk. Az elméleti részben először Kis János diabetológus tart bevezető előadást a cukorbetegségről, mégpedig fókuszáltan az 1-es típusú cukorbeteg mindennapokról. Jánost Szűcs Zsuzsanna dietetikus követi, aki az étrendről, főként az ételek vércukoremelő tulajdonságairól beszél, vagyis a szénhidrátszámolásról, szénhidrátok típusáról, glikémiás indexről.

Az elméleti blokk után a hallgatóságot három felé osztjuk és a három csapat rotálva vesz részt a gyakorlati blokkokon.

Az első blokk a vércukormérés, ahol szakápoló segítségével a résztvevők nem csak megismerkedhetnek a vércukormérőkkel, de lehetőség szerint igyekszünk mindenkivel megméretni a vércukrát. Csak hogy saját bőrükön tapasztalják, milyen érzés is a vércukormérés. A bökdösés mellett pedig kötetlen beszélgetés során szó esik – az előadás után ismételten – a vércukor-céltartományokról, hipóról, magas cukrokról, tünetekről és a teendőkről, lehetséges vészhelyzetekről.

A második gyakorlati blokk dietetika, ahol Szűcs Zsuzsi már a gyakorlatban mutatja meg a szénhidrátszámolást és a méricskélést. Itt a hipóra elfogyasztandó ételek és italok kapnak külön hangsúlyt, de szó esik a diabetikus termékekről és arról is, hogy a diab nem cukorallergia.

A harmadik blokk pedig az inzulinadásról szól, azaz a penről és a pumpáról. Inzulintípusok, teendők, legfontosabb hibaforrások kerülnek terítékre. Szétszedünk és összerakunk néhány pent, és külön rácsodálkozunk, hogy mennyire rövid és vékony a pen tűje ;). A pumpánál is kiemeljük a tévhiteket és a fránya buborékokat. Külön öröm nekem, mikor magamon megmutathatom a pumpát, hogy kell lecsatolni, visszatenni. Erre általában elindulnak a kérdések is.

Az egész oktatást úgy igyekszünk felépíteni, hogy miközben jól követhető és laza legyen, minden fontos információt átadjunk. A tévhiteket és az elterjedt hülyeségeket pedig gyomláljuk, ahol csak tudjuk.

Az anyag kivonata online elérhető bárki számára itt, de elárulok egy titkot: a füzetet kibővítettük, 1-2 héten belül már a bővített változat lesz fent!

Nagyon szeretnénk, ha a Belevalókat akkreditálni tudnánk az ELTE-n, vagyis hogy legyen az anyag minden hallgató számára kötelező tudásanyag. Ehhez Darvay Sarolta docens, az ELTE TÓK Természettudományi Tanszékének vezetője nyújt hathatós és rengeteg segítséget. Sarolta igazi szívcsücsi ember - szívén viseli a diabos gyerkőcök ügyét, csak azért, mert szerinte ez fontos. Ennyi. Megfizethetetlen.

Sarolta egyébként első húzásként becsempészte az oktatófüzetünk anyagát a minden hallgató számára kötelező Egészségtan tantárgy tételei közé, így a lelkiismeretes hallgatók már most tanulnak valamicskét a cukorbeteg gyerekek ellátásáról.

Nagyon szerettünk ma az ELTE-n lenni, de 19-re lapot húzunk: jövő héten folytatjuk, ugyanitt ugyanekkor már végzett pedagógusok szakmai napján oktatunk, várhatóan ismét 100 feletti résztvevővel!

Lenni nagyon boldog!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr246003549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása