Cukkerberg

EEEEEEEeeeeergh

2013. július 10. - kiskatka

Míg régen ritka volt az a termék, amelyen feltüntették az összetevőket, manapság olyan sok információt zsúfolnak a csomagolásra, hogy az eligazodás jelent problémát. Például ilyen misztikus homály övezi azokat a bizonyos E számokat, melyek fedőnevei lehetnek a sárgavérlúgsónak (E536), de a hasznos C-vitaminnak is (E300). Tipp az eligazodáshoz.

preview.jpgAz E számokra lehet rákeresni a Tudatos vásárló honlapon

Az E számokat automatikusan műanyagoknak, mesterséges és felesleges töltelékanyagoknak gondoljuk sokszor. Van köztük az is, de E száma van a hasznos C-vitaminnak és a cukorpótlóknak is.

A Tudatos vásárló honlapon található kereső alkalmazás segít eligazodni szemét és tápanyag között.

Rákereshetsz az adott E számra, és megadja a köznapi vagy kémiai nevét. Ha esetleg az sem mond semmit (ez bizony előfordulhat), hasznos dolog a legördülő menüben lévő kategóriákat megnézni.

Tévhit, hogy az E szám automatikusan rosszat jelent, bár ember legyen a talpán, aki néha el tudja dönteni, jó-e az, amit éppen eszünk. E számokkal rendelkeznek az élelmiszeripar megkívánta összetevők, mint például nedvesítők, savanyúságot szabályozók, csomósodást és lesülést gátló anyagok, ahogy az antioxidánsok vagy étkezési savak is. De ott vannak a listán a színezékek és fényező anyagok is, melyek között vannak természetes és kevésbé természetes változatok is.

Ami számunkra érdekes lehet, hogy az édesítőszerek (cukorpótlók) nagy része az E900-as csoportban található.

Jó bogarászást mindenkinek!

Csigu, köszi a linket!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr195398662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása