Cukkerberg

Cukorbeteg gyerekek Nepálból

2012. január 26. - kiskatka

Kisfilm arról, mennyire egyformák vagyunk mi emberek és arról is, mennyire jó dolgunk van nekünk! A Life for a Child program a Nemzetközi Diabétesz Szövetség fejlődő országokban élő cukorbeteg gyermekeket segítő projektje. A programról szóló dokumentumfilm-sorozatot Edward Lachman rendezte, ez a fejezet Nepálban élő gyermekek életébe ad betekintést. A kisfilm angol felirattal rendelkezik, a szövegek fordítását alább találod.

A film három gyermek életét mutatja. Ashok KC 16 éves fiú, 4 éve cukorbeteg. Minden hónapban egyszer átbuszozik a 2 órányira lévő kórházba inzulinért, otthon ugyanis nem tudnak inzulint tárolni, mert megromlik (a "hűtő" ugyanis az a lyuk, amiből kiveszi az ampullát). Kétszer inzulinozza magát egy nap és szerinte az a legnehezebb, hogy nem mehet szabadon oda, ahova akar. Aztán szülei beszélnek arról, hogy nehezen tudják kifizetni a költségeket, de meg akarták menteni a fiukat és egy jobb jövőt szeretnének gyermeküknek. Ezért küzdenek.

Chandra Simal lánya Anupa 6 éve cukorbeteg. Sokat ivott és fogyott, így vették észre a bajt. Ha a cukra rendben van - mondja az apja - csak 4 órát gyalogolnak a buszhoz. Ha nem érzi jól magát, akkor 6 óráig tart az út. Azt is elmeséli, hogy felkerestek egy jóst, aki rengeteg pénzért gyógyulást ígért. Ő eladta minden földjét, kifizette a jóst, de a lánya még rosszabbul lett, a jós pedig felszívódott. Most semmijük sincs. Anupa szerint a legnehezebb az, hogy inzulint kell adnia magának és adott időpontban ennie kell, de néha nincs étel. Ha rosszul van az iskolában, a barátai hazaviszik, de jövőre másik iskolába kell mennie, ami viszont túl messze van (4 órányira).

Végül Shusila Ghimire és férje meséli, hogy egy messzi faluból költöztek a városba a kórház közelébe, mikor gyermekük 2 éve beteg lett. Másfél hónapig volt kórházban a kicsi. Az anyját megtanították inzulint beadni és arra kérték a szülőket, költözzenek közelebb a kórházhoz. Megtették. A közelben találtak egy tanyát, ahol a vízibivalyok körül dolgoznak, más képesítésük ugyanis nincs. Mikor a gyermek beteg lett, a férj bátyja is odaköltözött hozzájuk családostul, hogy segíteni tudjon. Most így sokan alkotnak egy családot.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr933846013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása