Cukkerberg

A cukorbetegséggel való együttélés érzelmi oldala

2024. június 25. - szabari.betti

istockphoto-1453709367-612x612.jpg

A cukorbetegség az élet minden területére hatással van, frusztrációt, félelmet, sőt bűntudatot is kelthet időnként. A diabétesz érzelmi oldalának megértése elengedhetetlen az általános jólét biztosításához. Gyakran azon kapjuk magunkat, hogy megküzdünk azzal a valósággal, amelyet ez a krónikus betegség ró ránk. A szigorú étrendi megszorításoktól az állandó ellenőrzésekig – könnyű túlterheltnek érezni magunkat. A cukorbeteg mindennapok nemcsak fizikai kihívásokhoz, hanem stresszhez és szorongáshoz is vezethetnek. De ne feledd: nem vagy egyedül ezen az úton. A cukorbetegséggel való együttélés pszichológiai hatása valós, és ennek elismerése az első lépés a hatékony kezelés felé. 

Tovább

Hogyan kezeld a napi stresszt?

istockphoto-1436977604-612x612.jpg

A cukorbetegség kezelése gyakran olyan kihívásokkal jár, amelyek miatt kifejezetten stresszesnek érezheted magad. Ha rendszeresen ellenőrizni kell a vércukorszintedet, aktívnak kell maradnod, ki kell választanod a megfelelő ételeket, gyógyszereket kell szedned vagy inzulint adnod, és más orvosi döntéseket kell meghoznod, túlterheltnek érezheted magad akár naponta. Szintén idegességre adhat okoz az alacsony vércukorszint kezelése, a szövődmények kockázata, az egészségügyi ellátás költségei. Időnként a diabétesz kezelése túl soknak tűnhet. Ez gyakran megviseli az érintetteket, és az úgynevezett diabéteszes szorongáshoz vezethet. Ez főként akkor fordul elő, amikor az összes frusztráció és aggodalom egyszerre lép fel, és megnehezíti, hogy lépést tarts a cukorbetegség kezelésével kapcsolatos napi igényekkel. Néhány tipp segítségével azonban megbirkózhatsz a mindennapos nehézségekkel.

Tovább

Érzelmi evés

istockphoto-1483458874-612x612.jpg

Akár úgy is lehetünk úgy nevezett "érzelmi evők", hogy egyáltalán észrevennénk azt. Előfordul, hogy az emberek akkor is esznek valamit, ha nem is éhesek, csak enyhíteni akarják a stresszt, a szomorúságot, vagy akár az unalmat. Ezek a plusz étkezések azonban nagy mértékben kihathatnak az érzelmi jólétre és magára a diabéteszre, ha valaki cukorbeteg. Összeírtunk pár tippet, hogyan lehet kezelni az étrenddel kapcsolatos negatív érzéseket, az egészséges táplálkozást és az aktivitás fenntartását.

Tovább
süti beállítások módosítása