Cukkerberg

T1D és hygge - hogyan lassulj le?

2024. május 13. - szabari.betti

julian-hochgesang-sdxdqxixgfu-unsplash.jpg

A cukorbeteg élet gyakran tűnhet zsonglőrködésnek. A céltartomány betartásától és a szénhidrátok számlálásától kezdve az ételválasztásig és a mérésekig egy csomó dologgal kell foglalkoznunk, szünet nélkül. Ez a véget nem érő egyensúlyozás kimerítő lehet. Amikor túl soknak érzed a diabéteszes létet, érdemes megállni, és pár lépést hátrálni. Mi lenne erre megfelelőbb, mint az úgynevezett hygge gyakorlása? Nem tudod, miről beszélünk? Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan segíthet a fenti fogalom lelassítani az életünket, nem csak cukorbetegen.

Ha még soha nem hallottál a hygge-ről (ejtsd: hüge), egy igazi csemege vár rád. Ez egy dán fogalom, amely lazán lefordítva a meghittséget, a kényelmet jelenti. A hygge lényegében arról szól, hogy meleg légkört teremtsünk, és élvezzük az élet jó dolgait. A hygge azt jelenti, hogy stresszmentesen létezünk, és kényelmesen érezzük magunkat. A hygge-et nem lehet megvásárolni. Ez olyasvalami, amit te teremtesz meg és élsz át. Az benne a nagyszerű, hogy mindenkinek mást jelent. Akár egy illatos gyertya mellett takaróba burkolózva érzed magad a legkomfortosabban, akár akkor, ha eszel egy finom süteményt egy kedves kávézóban, mindenki megtalálhatja a saját hygge változatát. Te és a diabéteszed is megérdemel egy kis törődést, és a hygge pontosan ezt kínálja. Itt egy kis ötlettár, hogyan lazulhatsz egy kicsit:

1. Hozz létre hygge-légkört! Több stressz = kevesebb hygge. Szánj időt a lassításra. Már tudod jól, hogy a stressz rossz hatással lehet a vércukorszintedre. Miért ne alakíthatnál ki otthon is egy biztonságos teret, és tölthetnéd meg olyan dolgokkal, amelyek segítenek a hygge befogadásában? Vegyél magadnak egy bolyhos papucsot, gyújts meg egy gyertyát, és készíts egy forró teát. Hozd létre a saját kis szentélyedet, ahol szünetet tarthatsz, megnyugodhatsz, és felfrissülhetsz.  

2. Egyél hygge-ételeket! A hygge lényege, hogy kapcsolatba kerülj a lelkeddel, és ennek egyik legjobb módja természetesen az étkezés. A tudatos étkezés gyakorlása fontos ahhoz, hogy minél jobb vércukrokat produkálj, és megismerd, melyik étel hogyan hat a szervezetedre. A tudatos táplálkozás segít a hygge befogadásában is, vele megtanulhatod értékelni és élvezni az élet egyik legegyszerűbb, de legcsodálatosabb örömét, az ételt! Megpróbálhatod elkészíteni a kedvenc sütidet, de persze a hygge nem feltétlenül azt jelenti, hogy állandóan süteményekkel és csokoládéval kényeztetjük magunkat. Rengeteg diabétesz-barát nassolási lehetőség is rendelkezésre áll.

3. Mozogj! Az aktív életmód nem feltétlenül jelenti a maraton lefutását. Ha cukorbetegséggel élsz, kiemelkedően fontos, hogy találj egy olyan mozgásformát, amelyet be tudsz iktatni a napi rutinodba. Ahelyett, hogy autóval indulnál munkába, megpróbálkozhatsz gyalog vagy kerékpárral teljesíteni a távot. A fizikai aktivitás beépítése a mindennapokba pozitív hatással lesz a vércukorszintedre és az inzulinrezisztenciára. Nagyszerű hygge-barát edzések közé tartozik a jóga, az úszás és a túrázás is. 

4. Találd meg a belső békéd és örömöd! A hygge lényege, hogy megbecsüljük az élet egyszerű örömeit. Legyen szó egy vacsoráról a barátokkal, vagy egy kis szabadidőről a kanapén összekuporodva egy jó könyvvel. Néha a mindennapi élet őrültségei megakadályozzák, hogy örömünket leljük az apró dolgokban. Ez különösen fontos a cukorbetegek számára. Már most is csodálatos munkát végzel azért, hogy minden nap kordában tartsd a diabéteszed. Ünnepelj minden eredményt, bármilyen kicsi is legyen az! Értékeld magad, és békélj meg a cukorbetegségeddel. 

5. Légy kreatív! Nem kell a világ legnagyobb művészének lenned ahhoz, hogy kapcsolatba léphess a kreatív oldaladdal. A főzés, a rajzolás, a festés és a zenélés mind olyan kreatív kifejezésmód, amely segíthet megnyugodni és békét találni. Akár ihletforrásként is használhatod a cukorbeteg kellékeidet! Ha egy kis "csillogást" adunk a diabétesznek, az nagyszerű módja annak, hogy megtaláljuk a hygge-et, és örömet szerezzünk magunkak a mindennapokban. 

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/diabetes-and-hygge-5-ways-embrace-slowing-down/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9018403525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása