Cukkerberg

Diabváltó

2023. április 24. - szabari.betti

istockphoto-1342134434-170667a.jpg

A gyermek diabétesz-gondozóból a felnőttbe történő átkerülésem finoman szólva sem egy kellemes élmény, azonban annál tanulságosabb. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az átlagos 18 helyett én 21 éves koromig maradhattam a gyerekrendelőben az akkori diabetológusomnál, akivel kifejezetten jó volt a kapcsolatom, nem féltem tőle, nem volt elérhetetlen, és 6-7% körüli HgA1c-ket tudtam tartani a segítségével éveken keresztül – ráadásul pennel.

Tovább

T1D útmutató edzőknek

istockphoto-1397939190-170667a.jpg

Aktuális T1D útmutatónk olyan edzőknek szól, akiknek csoportjába cukorbeteg személy jár rendszeresen sportolni. Mi is az az 1-es típusú diabétesz? Hogyan kell kezelni? Milyen összefüggései vannak a testmozgással? Hogyan kell kezelni a magas és az alacsony vércukorszintet? Mi a teendőd vészhelyzet esetén? Mit tarts szem előtt? Összegyűjtöttük nektek a legfontosabbakat.

Tovább

Body-positivity diabétesszel

istockphoto-1282091575-612x612.jpg

Manapság az összehasonlítgatás mindennapos. Bármennyire erős és pozitív lehet a közösségi média, mégis összehasonlítási forrás is lehet. Hatására nem nehéz összehasonlítanod magad mások testével, elért sikereivel, utazásaival, kapcsolataival. Ez a cukorbetegség világában is előfordulhat: összehasonlítjuk az A1c-nket, a pumpánkat, az egyéb eszközeinket. Ami a testpozitivitás témakörét illeti, sokak számára egészen természetes, hogy saját testalkatukat összehasonlítják valaki máséval. Könnyű beleesni abba a hibába, amint lefelé görgetsz a social média felületeken, hogy meglátsz egy lapos hasat vagy egy izmos kart, és azt gondolod: nekem is ilyennek kellene lennem.

A lényeg: nem, nem kell. Ha össze akarod hasonlítani magad valakivel, minden szempontot össze kell vetned az illetővel kapcsolatban. Természetesen ezt nem igazán lehet megtenni, akkor miért csak egy aspektusra összpontosítasz?

Tovább
süti beállítások módosítása